ArcelorMittal
02:08
09-08-2018

Inspelen op toenemende interesse in staal

Staalgigant levert honderdste ‘special’ project

Nieuwe coatings, bijzondere kleuren en unieke vormen: maatwerk oplossingen in de gevelbouw zien bij ArcelorMittal in Nederland het levenslicht. Deze zogenoemde ‘specials’ bereikten onlangs een mijlpaal, toen het honderdste project in uitvoering ging.

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. De staalgigant heeft alles op het gebied van staalproductie in eigen hand. Van de winning van ijzererts tot de productie en levering van halffabricaten en eindproducten. Binnen dit concern levert ArcelorMittal Construction diverse dak- en geveloplossingen voor de bouwwereld. Denk aan enkelwandige profielen, geïsoleerde sandwichpanelen, staalplaat betonvloerprofielen en bijbehorend zetwerk. 

ArcelorMittal

Specials
Met een historie die teruggaat tot begin 1900 werkt ArcelorMittal al meer dan honderd jaar aan innovatieve producten en oplossingen in staal. Vijf jaar geleden werd in Nederland de afdeling ‘Specials’ opgezet, met Levi Kleinjan als eindverantwoordelijke. Een afdeling die is ontstaan door de vele vragen vanuit de markt. Kleinjan vertelt: “Wij ontlenen ons bestaansrecht aan eindgebruikers, architecten en montagebedrijven die veelal met een specifieke vraag komen. Regelmatig voldoen standaard oplossingen niet aan de wens van de klant.” Die vraag kan betrekking hebben op de toe te passen materialen (o.a. RVS, weervast staal of voorgelakt staal) of op bijzondere vormen en/of kleuren (bestaande coatings en kleuren of iets unieks).

Betrokken team van gedreven mensen
De afdeling ‘Specials’ in Nederland beschikt over een betrokken groep medewerkers, een uitgebreid machinepark en een R&D afdeling. In de afgelopen vijf jaar maakte de afdeling een flinke groei door, met de productie van het honderdste project als mijlpaal. Kleinjan: “We werken met een zeer betrokken team van mensen die produceren, mensen die verwerken en mensen die assisteren en adviseren. Zij zijn enorm gedreven om van elk project een succes te maken. Inmiddels heeft iedereen de nodige expertise opgedaan. Ook kunnen we als team snel met elkaar schakelen en inspelen op creatieve vragen.” 

ArcelorMittal

Nieuwe coatings
De ‘Specials’ in de bouw hebben veelal betrekking op de gevel of het interieur van een gebouw. “Binnen ArcelorMittal worden constant nieuwe coatings en kleuren ontwikkeld waarmee veel mogelijk is”, zegt Kleinjan. “Zo hebben wij voor de nieuwbouw van Kinepolis in Utrecht een goud parelmoer coating toegepast, een zacht grijze gevlekte coating voor de Brandweerkazerne in Loosdrecht en een structuurachtige coating voor de Universiteit Leiden. Bij de renovatie van de Neudeflat in Utrecht zijn puntprofielen toegepast met onze Hairexcel coating: een sterke, onderhoudsvriendelijke coating met een levensduur van 35 tot 40 jaar.”

ArcelorMittal

Unieke profielen
Naast coatings en kleuren worden Kleinjan en zijn team regelmatig gevraagd om een uniek profiel te ontwikkelen. Hij geeft een aantal voorbeelden: “Voor de KNVB in Zeist is een zeer klein plankprofiel in weervast staal geproduceerd. De plankprofielen die we voor een bedrijfspand in Warmond maakten, hebben de vorm van een rabatprofiel. Deze profielen zijn blind bevestigd en op bepaalde gevelvlakken omgedraaid. Zo is een speels gevelbeeld ontstaan. De profielen, met verschillende kleuren, die toegepast zijn bij PRA Health Science in Groningen zijn zowel horizontaal als verticaal gemonteerd.”

Een andere unieke ontwikkeling betreft geperforeerd staal. Hierbij wordt het staal eerst aan de buiten- en binnenzijde voorgelakt en daarna pas geperforeerd. Deze werkwijze is minder bewerkelijk en dus economischer dan de reguliere behandelmethode, waarbij eerst geperforeerd en achteraf gecoat wordt.

ArcelorMittal

Grote verwachtingen
Wat het staal betreft, heeft ArcelorMittal grote verwachtingen. Dit vertaalt zich op korte termijn naar de bouw van een nieuw pand. “In eerste instantie zouden we alleen uitbreiden”, zegt Kleinjan. “Door de enorme vlucht die we doormaken, hebben we echter besloten compleet te gaan nieuwbouwen.” Voor de langere termijn verwacht ArcelorMittal dat staal nog belangrijker wordt in de bouwsector. Kleinjan: “Staal past uitstekend in een duurzame maatschappij. Het behoudt zijn sterkte, en wordt nu al voor 98% hergebruikt in constructieve delen van gebouwen. Bovendien wordt bij staal allang niet meer gedacht aan ouderwetse golfplaten. Wij zien een toenemende interesse vanuit de architectuur, waar wij met onze specials graag op inspelen.”

ArcelorMittal

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: ArcelorMittal

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

ArcelorMittal
Biezenwei 2
4000 MB Tiel

Postbus 6055
4000 HB Tiel
(bedrijvenpark Medel)

T  +31 (0)344 63 17 46
F  +31 (0)344 63 17 47
info.amcn@arcelormittal.com
www.arcelormittaltiel.nl

Stedenbouw partners

Van den Pol ElektrotechniekKwakkel BV