Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Innovatieve WKO gekoeld met in duinen gefilterd rivierwater

Innovatieve WKO gekoeld met in duinen gefilterd rivierwater

De W-installaties van Westfield Mall of the Netherlands vallen voor een groot deel onder de verantwoordelijkheid van Roodenburg Groep. Projectleider Ferry van de Kamp: “Het project kent een groot aantal specials, zoals het Dining Plaza, waar een uitgebreid installatiepakket is toegepast. Bovendien is in samenwerking met drinkwaterbedrijf Dunea een unieke koppeling gemaakt tussen de WKO en het leidingwatersysteem.”

Techniekruimte Fresh!

 

Warmte en koude die in de seizoenen uit het gebouw worden gehaald, worden in de bodem opgeslagen en eenmaal opgepompt via een warmtewisselaar overgedragen aan het klimaatsysteem van het winkelcentrum. De warme bron levert de warmte voor het verwarmingssysteem; het water koelt vervolgens af, stroomt naar de koude bron en kan worden gebruikt om in de zomer in een deel van de koudevraag te voorzien. Van de Kamp: “Omdat de eigenaar een warmteoverschot verwacht, is voor de meest warme dagen een aanvullende koudebron gezocht en gevonden. Westfield Mall of the Netherlands wordt duurzaam gekoeld met in de duinen gefilterd rivierwater, dat geheel in lijn met het innovatieve gebruik in the Mall koud is in de winter en warm is in de zomer. Hiertoe is een koppeling gemaakt tussen de WKO-installatie en het leidingwatersysteem van Dunea, dat vlak langs het winkelcentrum loopt.”

Luchtbehandelingskast voor Fresh!

 

Specials

Het drinkwaterbedrijf legde een bypass aan om het koude water uit de transportleiding langs de warmtewisselaar van de WKO te laten stromen. “Een unieke samenwerking tussen URW en Dunea waaraan wij mogen bijdragen”, zegt Van de Kamp. Roodenburg Groep verzorgt verder de klimaatinstallaties van alle verkeersgebieden in het winkelcentrum, alsmede het gebouwbeheersysteem (met onderhoudsmonitoring op basis van IoT). “De installatie-opdracht kent enkele belangrijke specials: in bepaalde bouwdelen, zoals versmarkt Fresh! en het Dining Plaza, zijn de luchtbehandelingsinstallaties opgeschaald in verband met horeca-activiteiten. En ook op het Central Plaza is vloerverwarming/-koeling toegepast. Richting de oplevering in juli hebben wij te maken met een dynamisch proces: winkelconcepten en voorziene openingen wijzigen met regelmaat. Wij passen onze planning zo goed als mogelijk aan om te kunnen voorzien in de wensen van URW en de winkelexploitanten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details