Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Innovatief dakluik scoort maximaal op duurzaamheid, milieuprestaties en kwaliteit

Innovatief dakluik scoort maximaal op duurzaamheid, milieuprestaties en kwaliteit

Sinds de overheid in 2015 de eisen voor het energieprestatiecoëfficiënt (EPC) in nieuwbouwprojecten heeft aangescherpt, ligt de eis voor de Rc-waarde van daken niet meer op 4,5 maar op 6,0. Deze wijziging heeft geleid tot ingrijpende wijzigingen in de detaillering. “Daarnaast groeit de vraag naar duurzame producten”, weet Kees Korsten, directeur van Storax. “Het aantal BREEAM-projecten is het afgelopen jaar met 74 procent gestegen en ook het Energieakkoord spoort aan tot duurzame maatregelen. Storax speelt hierop in met DEMAXX, een dakluik met een Rc-waarde van 6,3.”

Het doel van de Rijksoverheid is dat vanaf 1 januari 2020 alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw, zowel in de woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Op 1 januari 2015 werd een belangrijke stap gezet in de richting van het behalen van dit doel: de EPC voor woningen en utiliteitsgebouwen werd aangescherpt van 0,6 naar 0,4. Daarbij werden ook de minimale eisen voor de warmteweerstand (Rc-waarde) verhoogd. Sinds 1 januari 2015 geldt voor nieuwbouw van daken de Rc-waarde-eis van ≥ 6,0 m²K/W. Storax was de eerste in de markt die hier als leverancier van o.a. dakluiken op inspeelde.

De luikopstand is aan de bovenzijde rondom voorzien van antislip, waarmee vervelende glijpartijen worden voorkomen.

 

Prestaties tot ‘de max’

“DEMAXX biedt ‘de max’ in duurzaamheid, milieuprestaties en kwaliteit. Bij de ontwikkeling van het dakluik hebben wij niet alleen gefocust op hoogwaardige, duurzame materialen, maar ook op een goede afdichting en een uitstekende thermisch gescheiden constructie”, vertelt Korsten. “Ons doel was om de hoogst mogelijke (isolatie)waarden in de markt te behalen. Uit diverse testen van het SKG (lucht- en waterdichtheid en weerstand tegen windbelasting) en berekeningen van Peutz blijkt dat we hier uitstekend in zijn geslaagd.  
Het DEMAXX dakluik heeft een Rc-waarde van maar liefst 6,3 (deksel en opstand). Het dakluik draagt in belangrijke mate bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot van een gebouw. Bovendien is DEMAXX een Nederlands product, waardoor ook de CO2-uitstoot door transport naar het werk minimaal is.”

Een SKG** slot en cilinder met binnen- en buitenbediening garanderen een optimale inbraakpreventie.

 

100% thermisch gescheiden constructie

“Ter voorkoming van koudebruggen en daarmee warmteverlies, condensvorming en schimmelvorming beschikt DEMAXX over een 100% thermisch gescheiden constructie”, vertelt Korsten. “Een combinatie van aluminium beplating (buitenconstructie) en glasvezelversterkte pultrusieprofielen (binnenconstructie) maakt het dakluik niet alleen hoogisolerend maar ook onverwoestbaar.”

Naast duurzaamheid en kwaliteit is ruime aandacht besteed aan bedienbaarheid en veiligheid, vertelt mede-eigenaar Mike Straks. “Aan de binnenzijde is DEMAXX voorzien van twee gasdrukveren, die ervoor zorgen dat het dakluik – zodra het cilinderslot is ontgrendeld – met minimale kracht geopend en gesloten kan worden. In open stand heeft DEMAXX een automatische vergrendeling, waardoor het luik nooit onverwacht kan dichtvallen. Ook niet bij harde wind. De luikopstand is aan de bovenzijde rondom voorzien van antislip, waarmee vervelende glijpartijen worden voorkomen. Een SKG** slot en cilinder met binnen- en buitenbediening garanderen een optimale inbraakpreventie.”

Behalve het DEMAXX dakluik levert Storax ook (kooi)ladders, schaartrappen en veiligheidsrailings, waarmee de klant verzekerd is van één complete en passende oplossing voor zijn daktoegang.

 

Eenvoudige montage

DEMAXX is gemakkelijk te installeren dankzij de lichtgewicht constructie. “Rondom het dakluik is een flens voorzien, waarin alle montagegaten al zijn voorgeboord. Na de montage op de onderconstructie zorgt de dakdekker voor het inplakken of inbranden van de dakbedekking”, vertelt Korsten. “In het DEMAXX dakluik is een waterslag voorzien, waar de dakbedekking eenvoudig onder aangebracht kan worden.” Straks: “Een meegeleverde montage-instructie beschrijft stap-voor-stap de volgorde van de werkzaamheden, waarmee een optimale opleverkwaliteit wordt geborgd.”

Aan de binnenzijde is DEMAXX voorzien van twee gasdrukveren, die ervoor zorgen dat het dakluik – zodra het cilinderslot is ontgrendeld – met minimale kracht geopend en gesloten kan worden.

 

Compleet programma luiken en toebehoren

DEMAXX is in 2017 geïntroduceerd in de markt en kan rekenen op grote belangstelling van architecten, aannemers, installatiepartijen en eindgebruikers. “Het dakluik is standaard verkrijgbaar in drie (netto) afmetingen – 70×90, 90×90 en 70×140 cm – en wordt gecoat in de kleur RAL 7047”, vertelt Straks. “Op aanvraag zijn ook andere kleuren leverbaar.” Korsten: “Behalve het DEMAXX dakluik leveren wij ook (kooi)ladders, schaartrappen en veiligheidsrailings, waarmee de klant verzekerd is van één complete en passende oplossing voor zijn daktoegang.”

Storax is specialist op het gebied van luiken en biedt naast dakluiken ook wand- en vloerluiken. De firma uit Zwijndrecht levert bovendien N.E.S. vluchtluiken voor ondergrondse ruimtes zoals parkeergarages en trein- en metrostations.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details