Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Innovatief betonmengsel voor bedrijfsvloer
De bedrijfsvloer is uitgevoerd met een innovatief, duurzaam en scheurvrij betonmengsel.

Innovatief betonmengsel voor bedrijfsvloer

In opdracht van Bouwbedrijf van de Ven heeft Van Berlo de gehele betonnen onderbouw van het nieuwe distributiecentrum Dorshout in Veghel gerealiseerd. Wat het project extra bijzonder maakt, is dat Van Berlo, in samenwerking met ontwikkelaar Next Level Development, de bedrijfsvloer heeft uitgevoerd met een innovatief, duurzaam en scheurvrij betonmengsel.

Vrijwel alle divisies van Van Berlo hebben een bijdrage geleverd aan het nieuwe distributiecentrum met ruim 22.000 m² aan bedrijfsvloeren, waarvan het magazijngedeelte in vlakheidsklasse 2 van NEN 2747 is gestort. Van Berlo Systeemfunderingen heeft de gehele funderings-, dock- en laadkuilconstructie gebouwd en Van Berlo Engineering heeft alle tekeningen en berekeningen voor zijn rekening genomen. De technologie voor het innovatieve betonmengsel is door de afdeling Research & Development binnen Van Berlo ontwikkeld en is in het eigen laboratorium uitvoerig getest.

Krimpmeting.

Geoptimaliseerd betonmengsel

Met de nieuwe technologie kan Van Berlo in grofweg drie stappen met gangbare grondstoffen een duurzame en kwalitatief hoogwaardige betonvloer realiseren. De eerste stap zit in het ontwerpen van een geoptimaliseerd betonmengsel. Hiervoor analyseert en beproeft Van Berlo de beschikbare grondstoffen van de betoncentrale. Het mengsel wordt zodanig samengesteld dat alle grondstoffen perfect op elkaar aansluiten. Hierdoor kan het water- en cementgehalte in het mengsel gereduceerd worden, zonder in te boeten op kwaliteit.

Lage CO2-footprint 

De tweede stap wordt gezet in de uitvoeringsfase. Tijdens het storten van de vloeren op het Dorshout-project in Veghel is een hoogwaardige hulpstof toegevoegd in de betonmixers op de bouwplaats. Deze hulpstof wordt op de bouwplaats gedoseerd vanwege de relatief korte werkingsduur. Dankzij deze toevoeging kan Van Berlo het watergehalte in het mengselontwerp verder reduceren. Dit versnelt het opstijfgedrag en verhoogt de sterkte van het beton. Hierdoor is Van Berlo in staat om het aandeel portlandcement in het betonmengsel met 35 tot 50 procent te verlagen ten opzichte van traditioneel vloerenbeton. Dit verlaagt direct de CO2-footprint van het betonmengsel omdat portlandcement hierin de grootste impact heeft.

Vrij van hinderlijke krimpscheuren

De derde en laatste stap komt na het storten. Bij Dorshout is de jonge betonvloer optimaal beschermd tegen uitdroging. Het oppervlak is geïmpregneerd zodat deze extra hard en slijtvast wordt. Door de combinatie van een laag water- en cementgehalte en een optimale bescherming tegen uitdroging, blijft de vloer vrij van hinderlijke krimpscheuren. De vloeren zijn gestort in het najaar van 2021 en vertonen nu nog steeds geen krimpscheuren. 

Circulair beton

Er wordt door Van Berlo ook hard gewerkt aan circulariteit. Binnen de huidige regelgeving kun je maximaal 30 procent van het grind vervangen door secundair materiaal. Secundair materiaal is bijvoorbeeld betongranulaat, dat gemaakt wordt uit gerecycled beton. Circulaire grondstoffen die extra betonkrimp veroorzaken en/of vervuilingen bevatten zijn problematisch in monolietvloeren. Daarom is het belangrijk om circulaire betonmengsels uitvoerig te testen in het laboratorium. Gelukkig groeit het aanbod van hoogwaardige secundaire grondstoffen. Met de juiste materialen, goede voorbereiding en vakmanschap kan Van Berlo circulaire monolietvloeren maken zonder concessies te doen in kwaliteit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details