Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Innovatie en traditie gaan hand in hand aan de P.C. Hooftstraat 
Tussen de negentiende-eeuwse gebouwen wordt een moderne eyecatcher gebouwd.

Innovatie en traditie gaan hand in hand aan de P.C. Hooftstraat 

Aan de Amsterdamse P.C. Hooftstraat wordt een unieke nieuwbouw gerealiseerd: PCHooft7. Tussen de negentiende-eeuwse gebouwen staat vanaf het tweede kwartaal van 2024 een moderne eyecatcher. Adam Smit van ZZDP Architecten vertelt alles over het spectaculaire gebouw, dat zich ondanks haar moderne uitstraling goed voegt in de context. 

De stalen trapconstructie is een esthetische toevoeging aan iedere etage.

Het indrukwekkende pand wordt het thuis van twee etages met winkels en vier etages met kantoorruimte. Voor de realisatie van dit nieuwe pand moest een kantoorgebouw het veld ruimen. “Bijna alle panden in de P.C. Hooftstraat komen uit de negentiende eeuw”, vertelt architect Adam Smit. “Ooit stonden hier vier sierlijke panden van architect Pierre Cuypers. In 1975 werden deze vier panden door architect Frits de Keukeleire samengevoegd tot een nieuwbouwkantoor. In ons ontwerp is die vierdeling, die past in het ritme van de gevelwand, weer leesbaar.”

De begane grond en de kelder vormen het decor voor een indrukwekkende winkelruimte.

Winkelen en werken

De begane grond biedt ruimte aan een spectaculaire hoge winkelruimte. De winkelruimte in de kelder is misschien wel de grootste verrassing van het project: een bijna museale ruimte die nog hoger is dan de begane grond. De eerste tot en met de vierde etage zijn voor kantoren. “Je komt het gebouw binnen in een grote lobby”, visualiseert Smit. “Vanuit de lobby kijk je de winkel in via een grote glazen ruit. De trap en de lift zijn vormgegeven als een volledig doorzichtige kern van glas en staal die je leidt naar het kantoor op de bovenliggende etages.”

“Op de kantooretages is de houten hoofddraagconstructie heel aanwezig. Voor de winkelruimte was hoogte essentieel en het gehele pand had een maximaal beschikbare hoogte om in het straatbeeld te passen. Daarom was er nog maar beperkte hoogte over voor de kantoorverdiepingen. Om die reden zijn alle technische installaties compleet verweven met de houten balken. Dat was een aardig gepuzzel, maar geeft het gewenste, luxe resultaat.”

Van onder naar boven

De begane grond en de kelder vormen samen de winkel. Deze begane grond en de kelder bieden een hoop mogelijkheden voor de toekomstige winkelier. “De P.C. Hooftstraat is een prestigieuze plek om je winkel te openen”, zegt Smit. “Dat gevoel hebben we ook in het ontwerp meegenomen. We hebben bijvoorbeeld in de kelder een doorlopende liftput voorzien zodat overal een lift kan worden geplaatst. En de begane grond heeft een open structuur met houten vloeren zodat overal een trap kan worden geplaatst. Zo kan de winkelier de ruimte volledig naar wens inrichten, nu en in de toekomst.” Bijzonder is dat de betonnen vloeren en kolommen van de winkel, op uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever, zijn uitgevoerd in traditioneel uitgevoerd plankenbeton. 

Ook de bovenste laag van het gebouw gooit hoge ogen, met grote raampartijen en groene dakterrassen aan weerszijden. “Aan de voorkant kijk je uit op de P.C. Hooftstraat”, zegt Smit. “De achterkant is haast nog indrukwekkender met een prachtig uitzicht op het Rijksmuseum.”

Excelleren in detail

De nieuwe aanwinst voor de P.C. Hooftstraat wordt in het voorjaar van 2024 opgeleverd. De winkel is 700 vierkante meter groot en het kantoor 1.200 vierkante meter. Het pand bevat grote ruimtes die uitblinken in de afwerking. Robuuste stalen balken worden gecombineerd met sierlijk glas en warm hout. De bronzen coating op de aluminiumgevel verkleurt met de tijd en laat het gebouw in de toekomst leven. “Kortom”, sluit Smit af, “het is een ingetogen, chique maatpak, dat zich voegt in de 19e eeuwse architectuur van de P.C. Hooftstraat.”

Grote raampartijen op de bovenste etage geven het gebouw een open en ruimtelijke uitstraling.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details