ING Hoofdkantoor
02:43
30-01-2019

ING Hoofdkantoor | Amsterdam

Aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost verrijst het nieuwe kantoor van ING. De nieuwe vestiging van de bank bestaat uit een transparant, horizontaal geleed gebouw op een nieuw aan te leggen campus, die de gescheiden verkeersstromen van de oude Bijlmer verbindt door middel van een openbaar park met entrees op meerdere niveaus. “Op de eigen kavel wordt openbare ruimte gecreëerd; hiermee zoekt ING verbinding met de stad en haar bewoners”, vertelt Pascal Cornips, partner bij Benthem Crouwel Architects.

ING Hoofdkantoor

Groen en natuursteen domineren de publieke tuin.

De bouw van dit nieuwe kantoor is de start van de campus, die in zijn volledigheid over meerdere jaren wordt gerealiseerd. ING wil flexibele manieren van werken bevorderen en ervoor zorgen dat medewerkers uit verschillende teams en kantoren, maar ook externe partners gemakkelijk met elkaar kunnen werken. In het nieuwe kantoor en de omliggende kantoren in Zuidoost zullen daartoe plekken gecreëerd worden waar samenwerken en innoveren wordt gefaciliteerd. Cornips: “ING heeft een eigen kantoorconcept, maar wil vooral de dynamiek van het bedrijf meer benadrukken met het nieuwe kantoor: van statige bank naar een dynamisch bedrijf dat dicht bij de klant staat. Daarbij wordt het pand zo flexibel mogelijk vormgegeven, met vrije vloervelden en efficiënt gesitueerde gebouwkernen, en tegelijkertijd geschikt gemaakt voor multi-tenantgebruik, mocht dat in de toekomst nodig zijn.” Uit de pitch die tot de architectenselectie heeft geleid, kwam naar voren dat de campusgedachte zorgt voor de beste aansluiting met de directe omgeving, aldus Cornips. De parkeergarage van 11.000 m² wordt half verdiept aangelegd, waarmee het van Zuidoost bekende niveauverschil tussen fiets- en voetpaden op maaiveld enerzijds, en de verhoogde autodreven anderzijds kan worden overbrugd. “In de oude situatie leidde de scheiding van verkeersstromen tot sociale onveiligheid; nu wordt met het gebruiksdak van de garage, een talud en een transparant, alzijdig gebouw openbare ruimte aaneengehecht met een openbaar park als resultaat. Het nieuwe kantoor zoekt verbinding met de publieke omgeving. Ook het paviljoen, dat door derden wordt geëxploiteerd en een prominente plek krijg op de campus, wordt een ontmoetingsplek voor omwonenden, studenten, zakelijke bezoekers, winkel- en uitgaanspubliek.”

ING Hoofdkantoor

Transparantie en horizontale geleding.


Verticaal landschap
Op het campusterrein langs de Bijlmerdreef (gesitueerd aan de noordzijde van winkelcentrum Amsterdamse Poort) stond vroeger het Frankemaheerd-complex, onder meer hoofdkantoor van de Bijenkorf, een klassiek gebouw uit de tweede helft van de twintigste eeuw met gesloten gevels op straatniveau. “Dit zie je nog steeds op veel plekken aan de dreven van Zuidoost”, vervolgt Cornips. “Wij zoeken, met landschapsarchitect Karres+Brands en interieurarchitect HofmanDujardin, nadrukkelijk aansluiting met de buitenwereld.” Daartoe werd een pand met twee bouwdelen ontworpen, dat ter hoogte van het Abcouderpad een brugdeel krijgt (in totaal 40.000 m² BVO). Beide bouwdelen beschikken over een gebouwhoog atrium met daaraan restaurants en een auditorium. “De atria worden met platforms overbrugd op elke verdieping, waarmee een verticaal landschap ontstaat. Per laag komt hiermee 120 m² extra bruikbare ruimte vrij, die flexibel kan worden ingevuld.” Voor een snelle bouwtijd werd een prefab betonconstructie gekozen, met een vliesgevel in de verhoogde plint en elementgevels op de verdiepingen. “De verdiepingsvloeren worden afgerond met luifels van blank geanodiseerd aluminium, die behalve voor een rustige geveluitstraling en horizontale geleding voor een goede zonwering zorgen.” Het grootste deel van de gevel bestaat immers uit glas. “Tripleglas dat voor veel daglicht zorgt, maar voorkomen moest worden dat het gebouw bijgekoeld dient te worden.” 

ING Hoofdkantoor

‘In maart 2019 is het werk gereed’.


BREEAM-NL ‘Outstanding’
Het zijn de duurzaamheidslessen van de 21-ste eeuw, zegt Cornips. “Dit pand wordt ontworpen volgens BREEAM-NL ‘Outstanding’, de hoogst mogelijke categorie. Dat wordt niet alleen bereikt met een goede energetische huishouding (op basis van stadsverwarming; red.) en een goede thermische isolatie, maar ook met een goed werkklimaat en een goede aansluiting op het openbaar gebied. Dit pand is zeer goed te bereiken met de fiets en het OV: Station Bijlmer/Arena ligt op slechts vijf minuten lopen.” De publieke tuin wordt afgewerkt met groen en bomen, op ingenieuze wijze verankerd in het dak van de parkeergarage, dat verder is afgewerkt met betonsteen voorzien van een natuurstenen toplaag. “Net als de gevelhoeken zijn ook de overgangen tussen de publieke gebieden organisch afgerond, wat voor een rustig en open karakter zorgt. De campusuitstraling is niet slechts window dressing, maar heeft een natuurlijk verbindend karakter.” 

Het nieuwe hoofdkantoor van ING wordt in het voorjaar 2019 in cascostaat opgeleverd aan ING, door een consortium van G&S Vastgoed en OVG Real Estate, waarna ING zelf de afbouw zal realiseren. Vervolgens verhuizen 2.800 medewerkers in het najaar onder meer vanuit het nabijgelegen hoofdkantoor met de bekende bijnaam ‘Zandkasteel’. Het bestaande hoofdkantoor van Alberts & Van Huut – inmiddels een gemeentelijk monument, wordt omgebouwd tot woongebouw en internationale school, ook al een voorbeeld van de toegenomen ‘mengdynamiek’ in Zuidoost.  

ING Hoofdkantoor

Het grootste deel van de gevel bestaat uit glas.

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: egbertdeboer.com Artist impressions | Benthem Crouwel Architects

Bouwinfo

Opdrachtgever ING
Ontwikkelaars OVG Real Estate, G&S Vastgoed
Ontwerp Benthem Crouwel Architects (gebouw); Karres+Brands (landschap); HofmanDujardin (interieur)
Uitvoering G&S Bouw
Bouwperiode juli 2017 – maart 2019
Programma circa 40.000 m² BVO

Appèl belevingscentrumRollecate