Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ING Hoofdkantoor, Amsterdam | Hoge eisen voor veiligheid en duurzaamheid

ING Hoofdkantoor, Amsterdam | Hoge eisen voor veiligheid en duurzaamheid

De gevel van het nieuwe hoofdkantoor van ING Amsterdam bestaat voor een groot gedeelte uit glas, voor ING het symbool voor openheid en transparantie. Gevelbouwer Rollecate biedt het een uitdagende klus, die het bedrijf afwisselend met Sorba uitvoert. Sorba plaatst de uitkragende aluminium luifels; Rollecate verzorgt de glazen stroken en de gevelisolatie. 

De gewenste transparantie van de gevel en de atria van het ING hoofdkantoor vraagt om grote hoeveelheden glas. “De gevel van 12.000 m² is grotendeels bezet met glas”, vertelt Erik Beekman, accountmanager van Rollecate. “In de atria zien we nog eens 4.500 m². Deze enorme hoeveelheden vragen om een hoge productiesnelheid en extra logistieke aandacht. Dankzij een uitgekiend systeem worden de in de fabriek beglaasde elementen  goed en snel op de bouwplaats gemonteerd.”

Hoge eisen
Naast de logistiek is de hoge kwaliteit een uitdaging. Zo moet de gevel aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Daarbij komen de eisen die voortvloeien uit het BREEAM Outstanding-certificaat: de profielen mogen uitsluitend worden geproduceerd met gerecycled en geanodiseerd aluminium. “Een begrijpelijke eis”, vindt Beekman. “Aluminium is een materiaal dat zeer gemakkelijk te recyclen is, zonder verlies van sterkte of andere gunstige eigenschappen. Maar waar haalden we het gerecyclede aluminium vandaan? Hiervoor hebben we de samenwerking gezocht met Kawneer, die een groot gedeelte van de profielen heeft geproduceerd van gerecycled aluminium. Alle voorbereidingen voor het glas en de plaatsing ervan zijn zoveel mogelijk in de fabriek getroffen. Zo haalden we op de bouwplaats het hoogst mogelijke tempo.”

Rollecate

Gevelelementen zijn in de fabriek beglaasd. (Beeld: egbertdeboer.com)


Volgens het boekje
Inmiddels is het einde van het werk in zicht. “Het is een werk volgens het boekje”, kan Beekman ondertussen vermelden. “Op de bouw plukken we nog steeds de vruchten van de mooie, lange zomer, waardoor iedere dag volop gewerkt kon worden. Met de aannemer vormen we op de bouw een  sterk team; alles stond op tijd. We zijn nu bezig met de isolatie van de laatste gevel. Er staat dus weinig in de weg om het werk aan het eind van het jaar op te leveren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details