Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Industrialisatie van bouwprojecten
Bij Grote Beer lag al in een heel vroeg stadium vast dat er prefab gebouwd zou worden.

Industrialisatie van bouwprojecten

Specialistische kennis over prefab verbindingen en oplossingen

Advies- en ingenieursbureau WSP werd vanwege haar specialistische kennis over prefab verbindingen en oplossingen ingeschakeld bij het project Grote Beer in Rotterdam. Deze woontoren met 193 woningen werd volledig prefab gebouwd.

WSP is een adviesbureau op verschillende gebieden en is wereldwijd actief met 67.000 medewerkers. Projectmanager Robin van Gerwen: “Wij ontwikkelen adviesdiensten voor klanten met de kernpunten: innovatief, hoogwaardig en duurzaam. Vanuit diverse invalshoeken werken wij aan het ontwikkelen van onze adviezen om ze Future Ready te maken, wat inhoudt dat ze in lijn zijn met ons duurzaamheid- en innovatieprogramma. Samen met de opdrachtgever/aannemer, architect Klunder Architecten en constructeur Kaskon integreerden we in dit project alle randvoorwaarden van prefab bouwen.”

Robin van Gerwen, Projectmanager bij WSP.

‘Prefabricage verregaand ingezet ’

Bij Grote Beer lag al in een heel vroeg stadium vast dat er prefab gebouwd zou worden. Vanwege de ligging van de bouwplaats, direct naast Alexandrium, was er simpelweg geen ruimte voor traditioneel bouwen. WSP zat al vanaf het begin aan tafel met verschillende partijen om het bouwproces efficiënt en kwalitatief goed in te richten. “Wij konden al in het ontwerp prefab oplossingen integreren. Hierdoor ging de uitvoering ervan extra snel.”

De manier van werken van WSP past mooi in het Britse MMC-principe: Modern Methods of Construction. De overheid in het Verenigd Koninkrijk stimuleert en verplicht hiermee innovatie in de bouwsector. Van Gerwen: “Door innovaties in te zetten, kunnen vele voordelen behaald worden. Bijvoorbeeld het managen van afvalstromen, maar denk ook aan makkelijker hergebruik van constructies en constructie-onderdelen. Prefabricage heeft het in zich om deze voordelen in grote mate te benutten. Win-winsituaties worden makkelijker bereikt. Bij prefab komen bouwsnelheid en de vermindering van overlast voor de omgeving al snel positief naar voren.” 

Industrialisatie van bouwprojecten

De woontoren is zeventig meter hoog en de meeste bouwtijd is gaan zitten in de onderste laag. Daarin komen algemene ruimtes en een commerciële plint. Door de diversiteit van de benodigde constructie komt hier meer in het werk gestort maatwerk aan de pas. Daarboven wordt sneller gebouwd, vertelt Van Gerwen. “Als we eenmaal in ons ritme komen, kunnen we een verdieping per week casco wegzetten. Daarna komt er nog een afbouwstroom aan de binnenkant van het gebouw. De gevels zijn al afgewerkt en beglaasd. Deze hoge bouwsnelheid loopt door de hele keten. De W-installateur, E-installateur en afbouwer werken achter elkaar aan, ieder op een andere verdieping. Niemand hoeft op elkaar te wachten. Dit is echt de industrialisatie van bouwprojecten.”

De woontoren is zeventig meter hoog en de meeste bouwtijd is gaan zitten in de onderste laag.

Van Gerwen is trots op het project, dat inmiddels het hoogste punt heeft bereikt. “Wij vinden het als constructeurs heel leuk om aan dit project te werken met Dura Vermeer en opdrachtgever Bestcon, die beiden gaan voor een hoge mate van prefabricatie. We hebben prettig samengewerkt met alle teams. Ieder pakte zijn rol en het hele proces is door alle partijen als zeer prettig ervaren.”


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details