Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De toonzaal voor de renovatie. De renovatie vindt voornamelijk backstage plaats. Daarom zal deze zaal er over twee jaar nog bijna hetzelfde uitzien.

Indrukwekkende waterbehandelingsinstallatie voor ARTIS

Al ruim 45 jaar is de vestiging Oss van Hellebrekers Water & Leisuretechniek werkzaam voor ARTIS. De technisch dienstverlener kent alle ins en outs van de dierenverblijven met water in Amsterdam. Niet zo gek dus, dat ook bij de restauratie van het ARTIS-Aquarium het bedrijf weer werd betrokken. Marty van den Heuvel, contractmanager bij Hellebrekers, is samen met ARTIS al sinds 2017 bezig met de nieuwe waterbehandelingsinstallatie voor het aquarium.

Hellebrekers is specialist in het realiseren van technische installaties voor waterbehandeling, klimaatbeheersing en elektro. Het bedrijf installeert en onderhoudt waterbehandelingsinstallaties. Meestal in zwembaden, maar dus ook in dierenparken. “Onze samenwerking met ARTIS begon begin jaren ´70 toen een waterbehandelingsinstallatie voor het ‘ijsberenbassin’ gerealiseerd moest worden”, vertelt Van den Heuvel. “Sindsdien zijn we een trouwe partner van de dierentuin.”

Creatieve oplossingen

Het aquarium – een uit 1881 daterend rijksmonument – is technisch volledig gestript en wordt met nieuwe installaties heropgebouwd. Het gebouw zelf blijft staan en dat maakt dit project complex. “We moeten om het geraamte heen bouwen en kunnen niet zomaar een muurtje afbreken”, legt Van den Heuvel uit. Hellebrekers heeft de knowhow en kennis in huis om hier creatieve oplossingen voor te bedenken: “We houden rekening met de uitdagingen van het gebouw en realiseren de waterbehandelingsinstallaties precies op maat. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van het leidingwerk met alle gewelven.”

Alles draait om de waterkwaliteit

Circa twee jaar lang heeft ARTIS samen met Hellebrekers een pilot gedraaid met een zeewaterbestendig vliesfilter. De uitkomst van de pilot was een goede waterkwaliteit. Daardoor kon Hellebrekers verder gaan met de engineering van de waterbehandelingssystemen. 

Het water gaat eerst door een vliesfilter, waarna het belandt in een opvangbak om tot rust te komen. Daarna stroomt het door naar de eiwitafschuimer. Vervolgens gaat het water naar een bio-filter. Vanuit dit compartiment wordt het water middels een zeewaterbestendige circulatiepomp weer naar boven gepompt. Hierbij gaat het water eerst nog door een kunststof UV-installatie voor de desinfectie en een grafieten warmtewisselaar voor de verwarming of koeling. De bezoekers kunnen hierdoor de vissen zien zwemmen in kraakhelder water.

Een bijzonder project

“Ik loop al ruim 20 jaar mee in dit vak en ik moet je vertellen: dit is een heel bijzonder, maar ook uitdagend project”, vertelt Van den Heuvel. “Gelukkig zijn dat de projecten die ons werk nou juist zo leuk maken!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details