Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Individuele energie

Individuele energie

’t Kompas op Zuid is een actueel voorbeeld van de regelmatige samenwerking tussen Daiwa House en Van den Pol Elektrotechniek. “In Tilburg zijn wij onder meer verantwoordelijk voor de E-voorzieningen en slimme ledverlichting in de algemene ruimtes”, zegt projectleider Sebas L’Ortye. “De voorbereidingen vinden plaats bij Daiwa House, op locatie wordt alles gekoppeld.”

Veel keuzevrijheid

Meestal legt Van den Pol de hoofdvoeding aan van waaruit de stroomvoorziening naar de appartementen gaat. “Bij zo’n collectieve aansluiting is er een energieleverancier voor het hele complex. In ’t Kompas op Zuid krijgen alle appartementen een individuele kleinverbruikaansluiting. De opdrachtgever geeft bewoners hiermee de mogelijkheid om zelf hun leverancier te kiezen.” Ook bij de datavoorziening is keuzevrijheid het uitgangspunt. “Elk appartement krijgt zowel een CAI- als dataverbinding. Bewoners kunnen de provider van hun voorkeur selecteren.” Al dit individuele maatwerk zorgt voor een forse hoeveelheid kabels. “Ook de planning en coördinatie vergen aandacht.”

Groene opwek

Van den Pol is verantwoordelijk voor de PV-installatie. “Opgewekte energie wordt bij appartementencomplexen vaak ingezet voor collectieve voorzieningen. Hier is dat deels het geval met 44 panelen op de fietsenstalling. De overige 200 zonnepanelen worden verdeeld over de individuele aansluitingen.” Dat komt volgens L’Ortye de laatste tijd vaker voor. “Soms bouwen we zelfs de bestaande PV-installatie van een complex om naar opwek voor de individuele woningen in plaats van de algemene ruimtes.” Ook sensoren die de ledverlichting aansturen, dragen bij aan het duurzame karakter van het complex. “Als geen beweging wordt gedetecteerd, dimt de verlichting automatisch terug naar 10%.”

Tweede leven

Door het modulaire bouwsysteem van Daiwa House kunnen onderdelen van het complex later gedemonteerd en hergebruikt worden. “Dat geldt ook voor de E-installaties zoals de meterkasten. Zelfs kabels kunnen een tweede leven krijgen, soms in een ingekorte versie. Uiteraard alleen als zeker is dat ze nog steeds feilloos werken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details