Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Inbraak- en brandveilige  kozijnschil voor eeuwenoud gebouw
De kozijnen zijn uitgevoerd in staal en glas en vormen een thermische schil met het monumentale kozijn.

Inbraak- en brandveilige kozijnschil voor eeuwenoud gebouw

Ter beveiliging van het monumentale deel van Paleis Het Loo zijn de kozijnen voorzien van achterzetramen met weerstandsniveau RC 4 (inbraak). De kozijnen zijn uitgevoerd in staal en glas en vormen een thermische schil met het monumentale kozijn. Jonkers Bouwmetaal produceerde en monteerde hiertoe honderden achterzetramen. Daarnaast leverde de specialist uit Urk diverse stalen (toegangs-)deuren inclusief beslag. “Geëngineerd in 3D, op maat geproduceerd en SKG-gecertificeerd”, zegt projectleider Maarten Jonkers.

De honderden achterzetramen in het monumentale hoofdgebouw vormen het grootste volume van de opdracht, die in 2019 werd verworven. “Voor ons bedrijf is Paleis Het Loo een uniek project, al zijn specials vaker een reden om voor Jonkers Bouwmetaal te kiezen”, zegt Jonkers. “Je kunt je voorstellen dat een beglaasd stalen kozijn van 3 bij 1,5 meter – en daar zijn er velen van in Paleis Het Loo, niet overal even gemakkelijk te monteren is.” Behalve op maat geëngineerd en geproduceerd, is de montage ook op maat uitgevoerd, met behulp van prefabricage. “Wij werken om deze redenen met eigen mensen en speciaal materieel, zoals mini-kranen en projectspecifieke montagehulpmiddelen. In een bestaande museale omgeving mag niets worden beschadigd, en beveiliging tegen inbraak of brand is juist de reden dat deze materialen worden ingebouwd.”

Oorspronkelijke uitstraling

Jonkers Bouwmetaal is de leverancier in het hoofdgebouw van de achterzetramen en de stalen deuren. “Sommige objecten zijn bekleed met hout om de oorspronkelijke uitstraling te behouden en hebben een inbraakwerende en soms zelfs compartimenterende functie in het kader van brand”, zegt Jonkers over de deuren. “Er zijn ook getoogde deuren bij, waardoor de aansluitingen in het kader van inbraak- en brandwering nog meer aandacht vragen. Wij bouwen zelf het beslag in, inclusief toegangscontrolesystemen.”

Alle objecten zijn SKG-gecertificeerd, waardoor het hang- en sluitwerk officieel is getest op sterkte en duurzaamheid. “Deze vorm van integrale staalbouw is een echt specialisme. Vooral de aansluitingen en toleranties zijn extreem belangrijk. Je maakt immers een eigentijdse schil van kozijnen, met een hoge inbraak- en brandwering, in een eeuwenoud gebouw.” 

Geïsoleerde hardstenen dorpels: ‘direct energie besparen’

Voor de bekende koudebrug van natuurstenen dorpels ontwikkelde Duriso een innovatieve oplossing, een sandwichelement opgebouwd uit twee lagen Belgisch hardsteen en isolatiemateriaal. Deze is tweemaal toegepast tijdens de restauratie van Paleis Het Loo.

Een ‘Duriso’ bestaat uit een geïsoleerde hardstenen dorpel. Door de uv-bestendige, tweezijdig verklevende isolatielaag zijn het binnen- en buitengedeelte van de dorpel gescheiden, waarmee een koudebrug wordt voorkomen. Zo blijft de energie aan de juiste kant van de gevel. Bovendien wordt condensvorming voorkomen. “Natuurstenen dorpels verfraaien deur- en raamkozijnen en zorgen ervoor dat er geen vocht in trekt”, zegt Dick van den Brink van Duriso. “Omdat al onze Belgisch natuurstenen producten maatwerk zijn, zijn de dorpels toepasbaar in nieuwbouw en te verduurzamen panden. Alle details zijn voorzien. Architecten voldoen met deze innovatieve hardstenen dorpels aan de strengste energiezuinige eisen. Daarnaast zijn zij van nature onderhoudsvrij en gaan zij meer dan 100 jaar mee.”

Het product van Duriso wordt duurzaam gewonnen, met minimale transportafstanden, en in Nederland verwerkt. “Wij vinden uiteraard zelf dat deze oplossing veel vaker toegepast dient te worden. Uitvoering is kostenefficiënt en nergens levert isolatie een groter effect dan bij monumentale restauraties, zoals Paleis Het Loo.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details