Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

In totaal 133 sparingen voor gevel, binnenwand, vloer en trapgat

HEUVELSTAAL2_20200527_102711
De specialist maakte gevel-, binnenwand-, vloer- en trapgatsparingen.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Heuvelstaal Bekistingen

3 januari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Toen de bouwcombinatie van BESIX en J.P van Eesteren de opdracht kreeg van vastgoedontwikkelaar Provast om de twee immense woontorens Grotius I en II te realiseren, kwam ze bij Heuvelstaal Bekistingen terecht. Deze specialist nam eerst het denk- en rekenwerk voor zijn rekening, gevolgd door de productie van alle raam- en deursparingen voor gevel en binnenwand, evenals de vloer- en trapgatsparingen. In totaal gaat het om 133 elementen.

Elke sparing werd als een uniek bouwpakket met een eigen tekening samengesteld en zo op de bouwplaats geleverd.

Heuvelstaal Bekistingen uit Oss is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van betonbekistingen en -mallen op maat, die door aannemers eenvoudig en zonder behoefte aan tijdrovende gereedschappen op de bouwplaats ingezet kunnen worden. “We hebben bij de aannemers een sterke reputatie als het gaat om het uitdenken, berekenen, ontwikkelen en produceren van betonbekisting en -mallen in staal. Zo werden we ook in een vroeg stadium door de bouwcombinatie gecontacteerd, om te ondersteunen bij de realisatie van beide woontorens in hartje Den Haag”, vertelt general manager Bas Tims. “We hebben eerst het volledige project met de aannemers doorgenomen en de verschillende afmetingen vastgelegd. Vervolgens hebben we heel wat denk- en rekenwerk uitgevoerd, waaruit een conceptvoorstel ontstond dat nadien door onze mensen verder ontwikkeld werd tot een finaal product.”

Heuvelstaal produceerde in totaal 133 elementen.

20.000 onderdelen

Na de calculatie en engineering kreeg Heuvelstaal ook de opdracht om de verschillende elementen te produceren en in overleg met de uitvoerders op de bouwplaats te leveren. “We hebben uiteindelijk voor de eerste woontoren 40 gevelsparingen, 19 binnenwandsparingen, 9 vloersparingen en 5 trapgatsparingen gemaakt. Voor de tweede hoogbouw waren dat respectievelijk 33 gevel-, 14 binnenwand-, 8 vloer- en 5 trapgatsparingen. Dat brengt het totaal op 133 sparingen en in totaal meer dat 20.000 verschillende onderdelen, die dan samengesteld worden tot stijlen en dorpels”, gaat de general manager verder. “Elke sparing werd in onze productie als een uniek bouwpakket met een eigen tekening samengesteld en zo op de bouwplaats geleverd, waardoor het risico op fouten bij de uitvoering tot een absoluut minimum beperkt werd. We waren dan wel niet zelf op de bouwplaats actief, maar leverden alle bekistingen in nauw overleg met de aannemers en stonden de uitvoerders bij met de nodige raad.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details