Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘In 3D BIM past alles naadloos in elkaar’

‘In 3D BIM past alles naadloos in elkaar’

Eind maart werd het nieuwe schoolgebouw van de Internationale School in Almere (ISA) opgeleverd. Van Norel Bouwgroep was de hoofdaannemer van het Design & Build UAV-gc-project.

De bouw van de school was voor Van Norel het eerste grote Design & Build-project en is naar wens verlopen.

De opdrachtgever van het project, de afdeling Vastgoed van de gemeente Almere, was geen onbekende van Van Norel. De aannemer bouwde eerder al een ecologische school in Almere. Projectleider Rob Wassink van Van Norel: “De Vastgoedafdeling vroeg ons eind 2019 om mee te doen met de tender en die hebben we gewonnen. In augustus 2020 kregen we de opdracht.” In het schoolgebouw komen twee scholen met aparte besturen: een primary school voor basisonderwijs en een secundary school voor middelbaar onderwijs. Werkvoorbereider Bas Gaasbeek van Van Norel: “Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 8.200 m2: 1.700 m2 voor de primary school, 2.300 voor de secondary school en de rest voor gemeenschappelijke ruimtes. Het complex is opgebouwd uit stalen kolommen met kanaalplaatvloeren, houtskeletbouwgevels, aluminium kozijnen
en vliesgevels.”

De school is opgedeeld in drie delen. Links ligt het deel van de primary school met twee bouwlagen, rechts het deel voor de secondary school met vier bouwlagen. Beide delen worden verbonden door een centraal deel waarin zich een centraal trappenhuis, sporthallen, kantoren en een
centrale hal bevinden. 

Alternatief voor Siberisch lariks

De eerste paal werd eind september 2021 geslagen en de bouw van de school duurde ruim anderhalf jaar. De bouwperiode vond dus plaats in een periode met coronamaatregelen. Wassink: “Maar daar hebben we weinig last van gehad. Vergaderingen deden we via Teams en dat scheelde voor iedereen een hoop reistijd. Door de oorlog in Oekraïne kregen we wel te maken met materiaalschaarste en langere levertijden. In het ontwerp waren de binnenkozijnen van Siberisch lariks, maar dat mocht toen niet meer geïmporteerd worden. We zochten naar een alternatief en hebben het mooi kunnen invullen met een tropisch hardhout met milieukeurmerk.”

Ook aluminium en glas bleken moeilijk leverbaar, wat voor vertraging zorgde. Gaasbeek: “Daarom hebben we in overleg met de opdrachtgever de oplevering drieënhalve week uitgesteld.

Gelukkig hebben we een hele goede verstandhouding met zowel de opdrachtgever als de twee schoolbesturen, dus alles ging in goed overleg.”

3D BIM: alles past naadloos in elkaar

De bouw van de school was voor Van Norel het eerste grote Design & Build-project en is naar wens verlopen. Wassink: “We werkten met de andere partijen tot en met het dak en de dichte gevels samen in 3D BIM. Dat is ideaal, want alles past daardoor feilloos in elkaar.” Ook de inrichting van het buitenterrein met onder meer speelobjecten, fietsenstalling, drinkwaterpunten, prullenbakken, kunstgras, bomen en dergelijke hoorde
bij de opdracht. 

Op dit moment worden er nog allerlei zaken ingebouwd. Het nieuwe schoolgebouw wordt na de zomervakantie in gebruik genomen. Gaasbeek: “De aula wordt nog ingericht met licht en geluid. Daarnaast zat niet alleen het vaste interieur bij ons, maar hebben we uiteindelijk ook de projectinrichting georganiseerd: van schoenenkasten, een podium en een receptiebalie tot aan de hele bewegwijzering in de school. Wat bijzonder is aan deze school is het muzieklokaal. Dat is een geluidsluwe doos-in-doos met daarin vier opnamestudio’s. We coördineerden ook de plaatsing van de grootkeuken in de kantine en de installaties voor de biologie-, natuurkunde- en scheikundelokalen.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Gemeente Almere, afdeling Vastgoed
  • Architect cepezed
  • Hoofdaannemer Van Norel Bouwgroep
  • Constructeur Pieters Bouwtechniek
  • Installateur ITN Installatietechniek
  • Installatieadviseur Huisman en Van Muijen
  • Bouwfysisch adviseur LBP Sight

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details