Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
In 2030 nog steeds te veel woningen te kort

In 2030 nog steeds te veel woningen te kort

In 2030 zullen er te weinig huizen zijn in Nederland. Vooral in stedelijke gebieden neemt de woningnood toe. Men verwacht dat Nederland in 2030 tussen de 150.000 en 160.000 woningen tekort zal komen. Hoewel er tegenwoordig gebruikgemaakt wordt van materialen om snel te bouwen, kunnen niet alle mensen die een woning zoeken worden voorzien van een geschikte woning.

Waar is het woningtekort het grootst?
Ook in 2030 zal woningtekort vooral gevoeld worden in en nabij grote steden. Veel mensen prefereren woonruimte in steden Amsterdam, Utrecht of Groningen. Voor 2030 verwacht men dat er in Noord Holland en in Zuid Holland ruim 125.000 huizen te weinig zullen zijn. In overige gebieden zoals Noord-Brabant en Gelderland, zal al over tien jaar ook een tekort aan woningen zijn. Er moeten veel huizen worden bijgebouwd.

Wat veroorzaakt woningnood?
Het tekort aan huizen in Nederland ontstaat door verschillende factoren. Snelle bevolkingsgroei door immigratie, maar ook voorkeursgebieden om te wonen te werken zorgen voor meer vraag dan aanbod in regio’s zoals grote steden. Veel mensen moeten ook noodgedwongen naar de stad voor werk of andere bezigheden. Mensen trekken naar stedelijke gebieden vanwege allerlei factoren. Als je voorkeur uitgaat naar het wonen in een stad of in de buurt van een stad, mag je er vanuit gaan dat je meer betaalt voor een huis (koop of huur) dan voor een woning in een dorp.

Huizen bijbouwen, hoe snel gaat dat?
Als bouwbedrijven een vergunning krijgen om te bouwen, kan de bouw van nieuwe huizen snel gaan met behulp van moderne materialen om te bouwen. Toch wordt de bouw vaak vertraagd omdat nieuwbouw prijzig is. Men stemt het aanbod af op de vraag, en de vraag naar nieuwe huizen wordt bepaald door mensen die een lening kunnen krijgen. In Zeeland en Friesland verwacht men geen woningtekort in 2030. Nieuwe huizen zijn in verhouding duur, dus de vraag naar nieuwbouwhuizen zal verder toenemen als mensen meer geld te besteden hebben.

Welke invloed heeft woningtekort op huizenprijzen?
De waarde van koophuizen (en van huurhuizen in de vrije sector) is hoog. Mensen zoeken naar alternatieven in de buurt van grote steden, zoals kleine steden in de buurt van een grote stad. Bewoners betalen dan in verhouding minder voor een woning en kunnen makkelijk op en neer reizen naar de grote stad. Woningen in gebieden waar woningtekort is, blijven huizenprijzen hoog. Huizen stijgen sinds 2018 wel langzamer in waarde, maar de kans dat de waarde gaat dalen, lijkt in 2019 nog niet groot.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details