Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Improviseren en schakelen voor Frisse Scholen
Decentrale Ned Air EduComfort 1000 in een klaslokaal.

Improviseren en schakelen voor Frisse Scholen

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

​Eindelijk lijkt er schot te komen in de beweging om zoveel mogelijk scholen aan een gezond leerklimaat te helpen. “Het SUVIS-effect komt op gang, maar verwacht niet dat iedereen deze zomer geholpen wordt. Tekorten aan technische personeel, overvolle agenda’s bij installateurs en een gebrek aan materialen en onderdelen zorgt ervoor dat schoolbesturen geduld moeten betrachten.”

Ned Air doet er alles aan om zoveel mogelijk scholen beleverd te krijgen.

Aan het woord is Wouter Wijma, algemeen directeur van Ned Air, een toonaangevende producent van klimaatinstallaties met onder meer een stevige specialisatie in systemen voor schoolgebouwen. “Op 30 april is de tweede tranche van de SUVIS-regeling gesloten en van de beschikbaar gestelde €198 miljoen uit de eerste twee tranches is uit 1.087 aanvragen ruim €169 miljoen toegekend. Wij zien dat eindelijk terug in de aanvragen en bestellingen, dus wij draaien volle bak en gaan in Nederland veel scholen aanpakken.”

De nozzles van de Ned Air EduComfort-units zorgen voor een efficiënte verdeling van de lucht in klaslokalen.

Meerdere wegen naar Rome

Toch wil Wijma het optimisme wat temperen. “Er zijn nog steeds scholen en gemeenten die denken dat we deze zomer al aan de slag kunnen. We weten allemaal dat er tekorten zijn aan personeel bij installateurs en aan onderdelen en materialen. Eerst waren het aluminium en staal, nu zijn het weer specifieke isolatiematerialen en kunststof voor de spuitgieterijen. Ook is er nog altijd een tekort aan chips en elektronica. Dat betekent voor ons op tijd inkopen en snel schakelen. Wij hebben goede contacten met zusterbedrijven zoals Ubbink, die ons met de kunststoffen uit de brand helpt. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en als je goed kunt improviseren, kom je een heel eind. Zo rusten we een aantal klimaatunits uit met andere typen ventilatoren dan gebruikelijk. De klant heeft op die manier toch de gewenste klimaatinstallatie, alleen zit er in plaats van de Duitse ventilator een prima Italiaanse in.”

Spreiding

Ned Air doet er dus alles aan om zoveel mogelijk scholen beleverd te krijgen, maar of dat in de zomer gaat lukken, is de vraag. Wijma: “Vertragingen in de toelevering stropen op richting de klant. En bij ons is de volgorde simpel en eerlijk: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Daarom adviseer ik scholen om de aanpak van de klimaatinstallaties te spreiden, bijvoorbeeld naar de herfstvakantie. Voor de meeste schoolbesturen is dat geen onoverkomelijk probleem.”

EduComfort

De productie bij Ned Air draait in elk geval op volle toeren. De decentrale Ned Air EduComfort 1000 heeft een upgrade gekregen, waardoor deze volledig servicebaar is zonder dat het apparaat van het plafond gehaald hoeft te worden. “Dit is nog meer ons paradepaardje voor scholen”, benadrukt Wijma. “Met een geluidsniveau van maximaal 33 dB(A) is het één van de stilste units in de markt, gemaakt volgens Duitse normen en geschikt voor Frisse Scholen klasse B. Daarnaast zijn we bezig met het in de markt zetten van de Ned Air EduComfort 675. De eerste zijn verkocht en worden deze zomer geleverd. Voor gebouwen die gerealiseerd zijn voor 1 april 2012 is dit een uitstekende oplossing om Frisse Scholen klasse C te halen. Ook is de 675 geschikt voor speciaal onderwijs en voor kleinere lokalen. Vanuit België zijn er al meer dan honderd in aanvraag, wat niet zo vreemd is, want de eisen voor scholen liggen in België en ook in Duitsland lager dan hier. Ik verwacht daarom vooral veel van de export.”

Minderen

Het verschil in capaciteit is sowieso een interessant vraagstuk. Wijma tot slot: “Wij zijn betrokken bij een onderzoek met onder meer de TU Eindhoven en andere marktpartijen, waarin de vraag op tafel ligt wat het nut is van veel afzuigcapaciteit in klaslokalen. Waarom 950 kuub per uur afzuigen terwijl je op een slimmere manier wellicht toe kan met 600 kuub per uur? Dat scheelt niet alleen in geluidsbelasting, maar kan ook een belangrijke besparing opleveren op de investering die scholen moeten doen voor een gezond leerklimaat. Wij zijn ook erg benieuwd wat er uit dit onderzoek gaat voortkomen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details