Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
IJzersterke funderingen aan de Rechthuislaan
De renovatie is in volle gang.

IJzersterke funderingen aan de Rechthuislaan

Aan de Rechthuislaan in Rotterdam wordt druk gerenoveerd. Aannemer Jurriëns is betrokken bij fase 2 van het project Rechthuislaan. Aanleiding van de werkzaamheden betreft de slechte fundering. Daarnaast wordt gelijktijdig de renovatie van de gebouwschil uitgevoerd. Projectcoördinator Robin van Leeuwen vertelt graag meer over het funderingsherstel en de renovatie.

Van funderingsherstel tot kozijnen en dakwerk: Jurriens pakt het allemaal aan.

Rechthuislaan fase 2 

Jurriëns renoveert onder andere sociale huurwoningen van Woonstad Rotterdam, om de kwaliteit van de woningen te verbeteren. Dit type project is oorspronkelijk niet het meest voor de hand liggend voor het bedrijf, maar door de complexiteit van de verschillende onderdelen die (gelijktijdig) spelen zijn het uitdagende werken.

Het project Rechthuislaan Fase 2 omvat een woonblok met daarin ca. 70 woningen uit begin twintigste eeuw. Net als vele andere woningen uit die tijd in de regio, kampen deze woningen met funderingsproblemen. Aanleiding van het project betreft dan ook de funderingsproblematiek. De huidige fundering wordt hersteld door het aanbrengen van nieuwe (segment)palen binnen de bouwmuren van de woningen. De funderingsaanpak wordt gelijktijdig gecombineerd met het uitvoeren van groot onderhoud en een energetische verbeterslag. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk in bewoonde staat uitgevoerd.

In verband met de projectomvang heeft Jurriëns het project opgedeeld in verschillende deelfases. Inmiddels zijn de funderingswerkzaamheden uitgevoerd en de heistellingen afgevoerd. Op dit moment worden de beganegrondvloeren weer teruggebouwd, met de daarbij horende indeling. Daarna kunnen de bewoners van de begane grond weer hun woning betrekken. Ook worden gevels weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke uitstraling. Kunststof kozijnen en trespa opbouwen worden vervangen door houten kozijnen en met zink beklede opbouwen. Het geeft het geheel een meer authentieke uitstraling.

Communicatieve uitdaging 

Het funderingsherstel in bewoonde staat is op zichzelf complex genoeg, maar ook de communicatie is een belangrijk element voor het slagen van het project. De communicatie met bewoners en omgeving moet goed verlopen. Daarom probeert het bedrijf zo goed mogelijk en stap voor stap iedereen mee te nemen in het proces. “Natuurlijk brengen dergelijke werkzaamheden in bewoonde staat overlast met zich mee”, zegt Van Leeuwen. “Om medewerking en begrip te krijgen voor de werkzaamheden, is een goede communicatie dan ook cruciaal.”

Behoud voor de stad

Voor de stad en de regio levert dit project behoud van woningen op. Jurriëns voert al jarenlang verschillende renovatie- en restauratiewerkzaamheden uit. Van Leeuwen vertelt lachend dat de vraag ‘Waarom sloop je het niet, dit kan toch beter opnieuw gebouwd worden?’, regelmatig wordt gesteld. “Maar het is juist goed voor de stad om de karakteristieke sociale arbeiderswoningen te behouden. En dat doen we ook met
deze renovatiewerkzaamheden!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details