Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Iedereen verdient een gezonde, duurzame en betaalbare woning’
De Woodyshousing projecten hebben geen enkel negatief effect op de omgeving.

‘Iedereen verdient een gezonde, duurzame en betaalbare woning’

Met Woodyshousing spelen ontwikkelaars Theo en Beate Bouwman in op het enorme woningtekort in ons land. Het idee voor de snelle, gezonde en betaalbare modulaire woonunits ontstond in 2012, toen hun oudste dochter in Amsterdam op zoek ging naar een kamer. Tevergeefs, vertelt Theo Bouwman. “De kamers waren te klein, te duur en hadden soms zelfs geen ramen. In de stad waren echter diverse lege plekken beschikbaar, ook in het centrum, die zich uitstekend leenden voor (semi)permanente studio’s.”

Zeer prettig is de compactheid van de kabels, waardoor zij nog eenvoudiger in de constructie ingebracht kunnen worden.

Aan de basis van de Woody studio ligt een bouwsysteem met gelamineerd en kruislings verlijmd hout (CLT-hout). De studio’s kunnen naar wens tot acht verdiepingen hoog worden gestapeld, zonder dat extra constructieve voorzieningen nodig zijn. “Alle modules worden volledig in een fabriek en volgens een gestandaardiseerd proces geproduceerd”, vertelt Bouwman. “Van de wanden, vloeren en daken t/m de water- en rioleringsleidingen en elektrische infrastructuur. Grote voordelen hiervan zijn de nauwkeurigheid, repeteerbaarheid en onafhankelijkheid van weersinvloeden. Ook kunnen (productie)processen nog beter worden bewaakt, wat de eindkwaliteit ten goede komt. Het 100% Winstalleren-concept van Attema en WAGO sluit hier uitstekend op aan. In onze fabriek zetten twee mensen een studio in elkaar. Dit betekent dat zij met alle disciplines te maken krijgen. Ook met de elektrotechniek. Doordat de techniek vanaf de groepenkast t/m de wandcontactdozen 100% stekerbaar en duidelijk gecodeerd wordt geleverd, kunnen zij de componenten eenvoudig en exact volgens de normen in elkaar steken. Op de bouw hoeft alleen nog het projectnetwerk tot aan de groepenkast aangelegd te worden. Bovendien kan het systeem eenvoudig worden aangesloten op onze Smartbox, waarmee de woninginstallatie ook gemeten en geregeld kan worden.”

De woningen worden volledig losmaakbaar en circulair gebouwd. Van bouwsysteem t/m stekerbare installaties.

Slim installatieconcept

De eerste contacten tussen Woodyshousing en WAGO dateren al van zo’n vijf jaar geleden, vertelt Marcel Visser, prefab (stekerbaar) expert bij WAGO. “Dit project is een heel mooi voorbeeld van hoe wij al in een zeer vroeg projectstadium van toegevoegde waarde kunnen zijn. Ook in samenwerking met bouwkundige partijen. We hebben heel veel tijd en energie gestoken in de ondersteuning van Woodyshousing, meegedacht bij productkeuzes en diverse demo’s ter beschikking gesteld. Vervolgens zijn wij aan de zijlijn betrokken gebleven bij de ontwikkeling, uitrol en implementatie. Samen met Attema en assembleur Erwin Rus van RKwadraat technische assemblage hebben wij een slim installatieconcept weten te bedenken, dat inmiddels in elke modulaire studio wordt toegepast.”

Voor de voedingsverdeling in de Woody studio’s wordt gebruik gemaakt van WAGO WINSTA® RD-kabels. “De keuze voor deze kabels was eenvoudig, vanwege de standaard vergrendeling op de connectoren”, aldus Visser. “Omdat de kabels al in het prefab proces geïntegreerd worden, was bovendien een onderhoudsvrije certificering belangrijk. Ook hier voldoen de WINSTA® RD-kabels aan.” Bouwman: “Zeer prettig is ook de compactheid van de kabels, waardoor zij nog eenvoudiger in de constructie ingebracht kunnen worden. Het boren van een klein gaatje is voldoende.”

De techniek vanaf de groepenkast t/m de wandcontactdozen wordt 100% stekerbaar uitgevoerd.

Volledig ontzorgd

In de woningen wordt in basis gebruik gemaakt van het standaard productassortiment van WAGO. Eventueel maatwerk wordt verzorgd door de assembleur, die tevens de rol van leverancier op zich heeft genomen. Visser: “Hierdoor ontvangt Woodys­housing steeds een compleet pakket per woning, waarmee de bouwer volledig wordt ontzorgd.”

In 2016 is een prototype van Woody geplaatst op The Green Village; het openlucht-laboratorium van de TUDelft. Twee jaar later zijn hier nog twee woningen aan toegevoegd en sindsdien zijn projecten in het vooruitzicht in o.a. Utrecht, Almere en Delft. Op dit moment is Woodyshousing eveneens bezig met een project in Katwijk, waar 83 tijdelijke woningen voor jongeren worden geplaatst. “Op veel plekken in Nederland probeert men de woningnood nog (tijdelijk) op te lossen met containers”, weet Bouwman. “Maar containers zijn voor goederen. Bovendien: waarom zou je energie en stikstof uitstoten wanneer dat niet nodig is? Onze projecten hebben geen enkel negatief effect op de omgeving. Onze focus ligt volledig op creëren van gezonde en fijne buurten, waar bewoners prettig kunnen wonen en waar bewuste ontmoetingen gestimuleerd worden. Duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. Wij streven naar een community waar bewoners gezamenlijk energie opwekken, elektrische auto’s en fietsen delen en activiteiten met en voor de buurt organiseren. Deze duurzaamheid komt ook terug in onze woningen, die losmaakbaar en circulair worden gebouwd. Van bouwsysteem t/m stekerbare installaties. In de toekomst willen we – naast de Woody studio’s – graag ook geschakelde woningen mogelijk maken, met bijvoorbeeld drie- of vierkamerflats. Ook hiervoor gaan we graag de samenwerking aan met WAGO.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details