02:20
13-03-2015

Huizen | Rabobank

‘Van vreemde eend naar mooie zwaan: een duurzame transformatie’
In Huizen is de renovatie van de lokale vestiging van Rabobank Noord Gooiland bijna gereed. Bij deze renovatie staat de aanpassing van het pand aan de eisen van de moderne tijd centraal. Hierbij dient tevens rekening gehouden te worden met een inloopvoorziening waarbij klanten op flexibele basis ontvangen kunnen worden. Gekozen is om het bestaande pand qua structuur en casco te behouden en hierbinnen een duurzame invulling te geven die aansluit op de huidige wensen van de opdrachtgever.

“Het oude pand paste niet in het straatbeeld, het was een beetje een vreemde eend in de bijt”, aldus Floris van Wilgenburg, projectleider bij Vocus Architecten. “Het gebouw maakte een gesloten indruk en was niet erg uitnodigend. De uitdaging was om het vernieuwde pand open en transparant te maken, zodat er weer communicatie ontstaat met de omgeving en het openbaar gebied. Om dit te bewerkstelligen is gekozen voor een centrale, transparante entree en het toepassen van veel glas in het pand. Ook is gebruik gemaakt van een metselwerk gevel die qua materiaal en kleur beter aansluit bij de naastgelegen gebouwen.”

Duurzaamheid
Een ander belangrijk speerpunt binnen de renovatie was het begrip duurzaamheid. Van Wilgenburg vervolgt: “Vocus Architecten is als bureau gespecialiseerd in duurzame oplossingen. Wij hebben zelfs het duurzaamste kantoorgebouw in Nederland ontworpen en ontwikkeld, de Watertoren in Bussum. Ook de Rabobank hecht veel waarde aan het stimuleren en realiseren van duurzame ontwikkelingen. Hierin hebben wij elkaar dus echt gevonden.”

Toegepaste materialen
Het begrip duurzaamheid komt tot uiting in de toegepaste materialen. Het hele gebouw wordt voorzien van LED-verlichting vanwege de energiezuinige en milieuvriendelijke eigenschappen van dit product. Door het sedumdak te combineren met zonnepanelen wordt meer stroom opgewekt. Een bijkomend voordeel hiervan is een langere levensduur van de zonnepanelen. Het vele glas dat is toegepast biedt diverse mogelijkheden op het gebied van opwarming van het pand. Hierbij is wel gebruik gemaakt van speciaal getint zonwerend glas om een teveel aan opwarming van het gebouw tegen te gaan. Tevens is gekozen voor onderhoudsvrije aluminium kozijnen die zijn doorgezet in de dakranden. “Om rust te creëren hebben we de verspringingen in de dakrand teruggebracht naar één lijn”, vervolgt Van Wilgenburg. Ook is het gebouw volledig voorzien van nieuwe isolatie waarbij de nadruk ligt op het dak, de gevels en de vloeren.”

Voorbereiding
Aan het project is een grondige voorbereiding vooraf gegaan. Zo is een speciaal ontwerpteam aangesteld om de mogelijkheden te onderzoeken op het gebied van verlichting, verwarmingsinstallaties en bijbehorende rendementen, met als doel tot de beste en meest verantwoorde oplossingen te komen. Nadat de verschillende mogelijkheden op het gebied van materialisatie met een kritische blik zijn bekeken is de opzet uitvoerig besproken in een comité bestaande uit adviseurs en omwonenden. Op deze manier zijn alle betrokkenen in het ontwerp meegenomen.

Samenwerking
Gedurende het hele bouwproces speelt samenwerking een belangrijke rol. Van Wilgenburg vertelt: “Er zijn wekelijks besprekingen op werkniveau en maandelijks bouwvergaderingen. Deze grote betrokkenheid van alle partijen heeft tot unieke bevindingen geleid. Dit maakt het project zowel qua resultaat als qua organisatie bijzonder.”

Tekst: Scripturum, Marjoleine Meppelink    Beeld: Vocus Architecten

 

project-info

Rabobank Huizen
Mossink Elektrotechniek uit Hoevelaken legt al 56 jaar betrouwbare elektrotechnische installaties aan. Door specialisatie en innovatie is Mossink steeds meegegroeid met de marktvraag en wet- en regelgeving.

In opdracht van Vreeswijk & Koebrugge Bouwmaatschappij is Mossink in november 2014 gestart met de werkzaamheden bij de Rabobank aan de Naarderstraat te Huizen. Het pand werd aan de binnenzijde gesloopt en volledig gerenoveerd.

Bij deze renovatie heeft Mossink de totale elektrotechnische installatie en verlichting vervangen en een nieuwe brandmeldinstallatie aangelegd. Omdat in het ontwerp is uitgegaan van de bouw van een duurzaam kantoorpand, heeft Mossink tevens moderne armaturen met energiezuinige LED-verlichting geplaatst en 38 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Bij ingebruikname van het pand zal een groot deel van het energieverbruik worden gecompenseerd door deze zonnepanelen.

De werkzaamheden zijn voorspoedig verlopen. Voor dit project was er sprake een korte doorlooptijd en er waren veel partijen bij betrokken. Goede communicatie en flexibiliteit waren dus van groot belang voor de voortgang.

Mossink hanteert korte lijnen zodat we slagvaardig kunnen handelen voor een optimaal resultaat.

We zijn met recht trots op onze bijdrage aan dit project.

Stedenbouw partners