HSK20
01:42
19-12-2018

HSK20, Zwolle

Appartementencomplex HSK20: Gerenoveerde blikvanger in hartje Zwolle

Afgelopen juli leverde Salverda Bouw BV in het Zwolse stadscentrum het project HSK20 op. Het in bouwcombinatie met Ufkes Apeldoorn en in opdracht van BPD en deltaWonen gerealiseerde project betreft de transformatie van het voormalige verzorgingshuis ‘De nieuwe haven’ naar een schitterend appartementencomplex van 65 koop- en huurwoningen. Het tien verdiepingen tellende gebouw, waarbinnen op de begane grond tevens een notariskantoor is gehuisvest, biedt dankzij de variatie in types, grootte en prijsstelling voor ieder wat wils. 

De transformatie van het aan de rand van de binnenstad gelegen complex is onderdeel van een omvangrijke metamorfose die de wijk Kamperpoort momenteel ondergaat. Wanneer alle werkzaamheden achter de rug zijn, is Zwolle een fraai stadsdeel rijker. “Daarbinnen is HSK20 een regelrechte blikvanger”, zegt senior projectleider Wilbert van de Weg namens Salverda Bouw, het vanuit ‘t Harde opererende bouwbedrijf dat de complete sloop en nieuwbouw van het appartementencomplex voor zijn rekening nam. “HSK20 is met 35 meter het hoogste gebouw binnen Kamperpoort en biedt de bewoners een prachtig uitzicht over de binnenstad.”

Compleet gestript
Salverda Bouw startte in februari 2017 met het strippen van het complex. “Het ging hierbij om de sloop van zowel het niet-constructieve als het constructieve deel”, aldus Van de Weg. “Uiteindelijk is het gehele gebouw tot op het betonnen casco gestript. Alleen de wanden en vloeren zijn blijven bestaan, de rest is compleet verwijderd. Daartoe behoorden ook de betonnen balkons, die één geheel vormden met het cascodeel. Deze zijn door ons van boven naar beneden van de verdiepingsvloeren afgezaagd.”

HSK20

Buitencasco fase 1 gereed, afbreken steiger.

Opbouw
Nadat de sloop van het gebouw een feit was, maakte Salverda aansluitend een begin met de opbouw ervan. Zo plaatste het bedrijf aan de buitenzijde een nieuwe staalconstructie en werd het pand tevens uitgerust met nieuwe balkons. Het feit dat deze balkons in diepte variëren, heeft ervoor gezorgd dat de gevel een speels aanzicht heeft gekregen. “Daarnaast hebben we nieuwe, van glas voorziene aluminium puien geplaatst”, vervolgt Van de Weg. “Deze zijn op locatie gefabriceerd en aansluitend als één pakket naar de bouwplaats getransporteerd, alwaar ze zijn geassembleerd en vervolgens gemonteerd. Verder hebben we het gebouw voorzien van een nieuwe buitengevel. Daartoe is tussen de puien in een betimmering aangebracht en is de gevel beplakt met steenstrips. Deze strips hebben dezelfde vorm en kleur als de stenen die voor de kopgevels zijn gebruikt. Dat heeft geresulteerd in één mooi, consistent geheel.”

Uitdaging
De transformatie van HSK20 tot een gebouw met 26 huurappartementen, 39 koopwoningen en een commerciële ruimte op de begane grond betekende voor Salverda een flinke operatie. Organisatorisch, logistiek én uitvoeringstechnisch. Van de Weg: “De architect heeft het gebouw zodanig ontworpen dat vanuit nagenoeg elke woning kan worden uitgekeken op de binnenstad. Dat betekende dat op sommige verdiepingen de gangen moesten worden verwijderd, zodat de appartementen als het ware konden worden doorgebouwd. Vooral dát gegeven stelde ons voor een mooie uitdaging. Een challenge die we dankzij onze expertise en de perfecte samenwerking met de overige bouwpartners tot een geweldig einde hebben gebracht.”   

Tekst: Chris Elbers
Beeld: Salverda Bouw BV (Wilbert van de Weg)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Gevarieerde expertise in afbouw en projectinrichting
In opdracht van Salverda Bouw tekende ECG Montage uit Nunspeet voor een groot deel van de afbouw van project HSK 20. Het bedrijf, al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in afbouw en projectinrichting, toonde zich tijdens de uitvoering een ware out-of-the-box-denker. 

“Vooral wat betreft de diversiteit van materialen en systemen hebben we andermaal onze waarde bewezen”, aldus projectleider Bert Druijff. “Naast de montage van kozijnen, deuren, plinten en een 150 meter lange koofconstructie hebben we voor het notariskantoor op de begane grond met metalstud voorzetwanden en halfhoge wanden een indeling gemaakt die perfect voldoet aan de eis van de klant. Om het kantoor te voorzien van geluidsdichte ruimten heeft ECG Montage geadviseerd dubbele glazen wanden van het type Maars Horizon te plaatsen. Deze zijn samen met de fabrikant voor dit werk gepersonaliseerd naar de wensen van de opdrachtgever. Een perfecte oplossing met een zeer open en fraai uiterlijk.”

Ook in het appartementencomplex zélf bewees ECG Montage haar ruime en gevarieerde afbouwexpertise, vooral wat betreft de plafondtechnische staaltjes. “In de gangen hebben we speciaal voor dit project op maat geproduceerde plafondplaten van 180 bij 60 centimeter gebruikt. Daarnaast zijn de gangen voorzien van systeemplafonds en hebben we in de entree en het trappenhuis geperforeerde gipsplafonds gemonteerd. De kelder en de hierin ondergebrachte fietsenberging zijn uitgerust met houtwolcementplaten”, aldus Druijff, die terugkijkt op een glad verlopen project. “De prettige samenwerking met de aannemers en het mooie eindresultaat hebben de relatie met onze opdrachtgever danig verstevigd. Ook dat gegeven mag vermeld worden.”

Lees meer over: HSK20 , Salverda Bouw , Woningbouw , zwolle

Stedenbouw partners

ASK RomeinHertmebrink