02:36
16-07-2018

Houtskeletbouw is snel, duurzaam, goedkoop én toekomstbestendig

Hout als bouwmateriaal is niet alleen duurzaam, warm en gezellig, maar ook mooi en gezond. De geur en kleur spreken al onze zintuigen aan, waardoor we ons al snel prettig voelen in de ruimte. Met hout zijn bovendien vele afmetingen en vormen mogelijk, waarbij – dankzij het geringe gewicht – constructies lichter uitgevoerd kunnen worden. Vanuit deze visie op hout en ruimte bouwt K&A niet alleen traditionele schottenketen, maar vertaalt het bedrijf ook de ontwerpen van architecten naar duurzame ruimtes in houtskeletbouw. In eigen beheer of in samenwerking met aannemerspartijen.

K&A is in 1995 gestart als producent van traditionele houten schottenketen/bouwketen voorzien van een zadeldak, vertelt eigenaar Pieter Kroon. “In de loop der jaren kregen we echter steeds vaker de vraag van architecten, aannemers en andere stakeholders of we ook andere gebouwen konden leveren. Bijvoorbeeld voor verenigingen of om dienst te doen als recreatiehuis of strandpaviljoen. Aanvankelijk pasten we de aangeleverde ontwerpen aan, om de gebouwen als schottenkeet te kunnen uitvoeren. Maar omdat onze opdrachtgevers en met name architecten wel graag hun eigen signatuur in hun gebouwen terugzagen, besloten we al gauw om ons productie- en leverprogramma uit te breiden.”


Als innovator in de markt gaat K&A verder dan sec de productie van schottenketen, scharnierkappen en HSB-elementen. 
“We investeren continu in onze mensen en machines, waardoor we in staat zijn om op een geïndustrialiseerde manier de bouw nog beter van dienst te zijn.”

In haar modern uitgeruste fabriek in Groot-Ammers produceert K&A complete gebouwen en houtskeletbouw (HSB) elementen. Onder complete gebouwen vallen bijvoorbeeld schottenketen, strandpaviljoens, clubgebouwen en woningen. De HSB-elementen omvatten vloer-, wand- en dakelementen, scharnierkappen en stelkozijnen, vertelt Kroon. “De productie vindt volledig in eigen beheer plaats, waarbij wij de HSB-elementen tekenen, berekenen, produceren en afwerken, veelal in opdracht van aannemerspartijen. Om hier maximaal invulling aan te geven, hebben we recent een automatiseringsslag gemaakt en onze teken- en productiecapaciteit uitgebreid. Onder andere door te investeren in BIM.” Door de HSB-elementen en -gebouwen integraal in BIM te ontwerpen, worden projecten optimaal inzichtelijk gemaakt. Eventuele clashes worden al in een vroeg stadium ontdekt, waarop het tekenwerk geoptimaliseerd kan worden. Met minimale faalkosten op de bouw als resultaat.

Laagdrempelig, klantvriendelijk, betrouwbaar en transparant
“Als organisatie zijn wij bereid om vooruitlopend op de productie al veel tijd en effort in de samenwerking met onze bouwpartners te steken. Bijvoorbeeld door ook tekenwerk en engineering uit handen te nemen”, aldus Kroon. “Laagdrempelig, klantvriendelijk, betrouwbaar en transparant. Zowel voor grote als kleine(re) projecten. Zodat de bouwbedrijven zich kunnen focussen op waar zij goed in zijn: het regisseren van het bouwproces. Dit geeft ons een unieke positie ten opzichte van traditionele timmerbedrijven.”


In haar modern uitgeruste fabriek in Groot-Ammers produceert K&A complete gebouwen en houtskeletbouw en HSB-elementen..

Als innovator in de markt gaat K&A verder dan sec de productie van schottenketen, scharnierkappen en HSB-elementen. “We investeren continu in onze mensen en machines, waardoor we in staat zijn om op een geïndustrialiseerde manier de bouw nog beter van dienst te zijn. Wij geloven er namelijk in dat teken- en productiecapaciteit in de vorm van computerprogramma’s en machines op de lange termijn de toekomst heeft, al is het maar omdat het vinden van gekwalificeerd personeel heel lastig is. Door te industrialiseren, spelen we hier maximaal op in, waarbij processen en prijzen in de hand worden gehouden.” Als voorbeeld noemt hij de compleet nieuwe en volledig 3D/digitaal gestuurde HSB-productielijn, die K&A in 2017 in gebruik heeft genomen. “Met deze machine kunnen wij onze klanten nog beter bedienen op het gebied van prefab houtskeletbouwelementen. Alle knowhow van onze timmermannen, onder andere op het gebied van maatvoering, is in de machine geïntegreerd. Daarbij is de nieuwe machine zeer ergonomisch, waardoor onze vakmensen geen zwaar werk meer hoeven te verrichten.”

Snel, goedkoop en duurzaam
Prefabricage van HSB-elementen onder geconditioneerde omstandigheden staat garant voor een optimale maatvastheid, minimale faalkosten en een korte bouwtijd, aldus Kroon. “Met houtskeletbouw kun je bovendien heel eenvoudig en op een relatief goedkope manier een hoge isolatiewaarde bereiken, waardoor het systeem zich uitermate leent voor energiezuinige woningen. Daarbij heeft hout een lange levensduur.” Alle hout dat K&A verwerkt, is zeer duurzaam, vertelt hij. “Het hout dat wij inkopen en bewerken is FSC- of PEFC-gecertificeerd en afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Noord-Scandinavië. Aan het product hoeft nog maar weinig energie te worden toegevoegd, om het als bouwmiddel te kunnen gebruiken.”

Recent heeft K&A onder andere HSB-elementen geleverd voor appartementencomplex ‘t Woudt in Amsterdam (Hillen & Roosen) en woongebouw De President in Den Haag (Heembouw). Voor woonwijk Middenwillens in Gouda (Bouwonderneming Stout) levert het bedrijf onder meer scharnierkappen en dakkapellen.

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: K&A

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

K&A
Edisonweg 5
2964 LK  Groot-Ammers

T  +31 (0)184 61 49 99
info@k-a.nl
www.k-a.nl