Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Houtrak & Stadswinkel bouwen biobased met hout & kozijnen (video)

Houtrak & Stadswinkel bouwen biobased met hout & kozijnen (video)

Voor de projecten Houtrak in Amsterdam en Stadswinkel in Tilburg leverde WEBO de houten kozijnen, die in de fabriek prefab in de HSB- en Steigerloos® elementen zijn gemonteerd. Uniek aan deze projecten is dat er zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van hout als biobased en circulair materiaal. De keuze voor het BENG- en NOM-kozijn® was hierin een logische keuze. Bij Houtrak zijn Steigerloos® elementen toegepast, prefab voorzien van circulaire Azobé gevelbekleding afkomstig van oude damwanden. Bij de Stadswinkel is Fraké toegepast als duurzame gevelbekleding. Beide projecten hadden uitdagingen rondom duurzaamheid, prestaties en brandveiligheid.

Benieuwd naar de uitgelichte projecten? Bekijk ze hier, inclusief video!

Houtrak, circulair bouwen in Amsterdam

In het project Houtrak heeft WEBO zowel het NOM-Kozijn® als HoutAlu-Kozijn® toegepast, voorzien van triple beglazing. Zowel de kozijnen (glas en aflak) als de Azobé gevelbekleding – zijn in de fabriek al in de Steigerloos® HSB-elementen geplaatst. Hierdoor konden de elementen direct vanuit de kraan op de krappe bouwplaats gemonteerd worden. De complete elementen, opgebouwd uit hout, boden een uitkomst voor dit project waarin duurzaamheid en circulariteit voorop staan. Op diverse plekken in de gevelelementen heeft WEBO brandwerende houten kozijnen en het HoutAlu-Kozijn Vuurvast® toegepast, voorzien van een verplichte CE-markering conform EN 16034 (aanvulling op EN 14351-1). De gevelsluitende elementen zijn voorzien van de Euroklasse B-S2-D0 classificatie (EN 13501-1), de brandveiligheidsstandaard voor prefab gevelelementen binnen de Europese Unie.

Stadswinkel, biobased transformatie in Tilburg

Voor de transformatie van de Stadswinkel in Tilburg heeft WEBO eveneens  NOM-Kozijnen geleverd, die prefab in de HSB-elementen zijn geplaatst. Bijzonder is dat de kozijnen gemaakt zijn van Accoya®, een duurzaam gemodificeerd naaldhout dat niet onderdoet voor het beste tropische hardhout. Om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden, is gekozen voor een transparante afwerking. Ook bij dit project heeft WEBO brandwerende kozijnen toegepast, vervaardigd uit eiken. Deze kozijnen zijn voorzien van een aangepaste transparante lak, zodat de kleur en uitstraling overeenkomt met het transparante Accoya®. Verder heeft WEBO 10 verschillende glassoorten toegepast, zoals shadowboxbeglazing en geluidswerend glas. Bij de Stadswinkel zijn Fraké-latten toegepast als duurzame gevelbekleding.

Engineering, productie & montage

Zowel bij Houtrak als de Stadswinkel heeft WEBO de complete HSB- en Steigerloos® elementen – inclusief kozijnen – geëngineerd (BIM) en geproduceerd. Bij Houtrak heeft WEBO tevens de montage verzorgd.

Producteigenschappen BENG- en NOM-Kozijn®

  • 68 mm / 90 deuren en ramen
  • U-waarde 1.0 / 0.8
  • Houten kozijnen met HR++ glas / triple glas
  • Brandwerende ramen en buitendeuren

Ontdek Houtrak & Stadswinkel

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details