Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
HoutAlu-Kozijn® als eerste CE-gecertificeerd: 30-60 min. Brand- en rookwerend

HoutAlu-Kozijn® als eerste CE-gecertificeerd: 30-60 min. Brand- en rookwerend

Aannemers moeten bij een brandscheiding kunnen aantonen dat een deur- of kozijnconstructie brand- en rookwerend is. Bij te openen ramen en buitendeuren geldt een verplichte CE-certificering (EN 16034), die vaak niet voorhanden is.

WEBO heeft als eerste leverancier deze CE-certificering behaald voor 30-60 minuten brand- en rookwerende hout-aluminium kozijnen én deuren (complete systeem). Hierdoor kunnen de vereiste brandprestaties op voorhand in het bouwproces aangetoond worden en is een deskundigenverklaring niet langer nodig. Aannemers zijn tevens beter voorbereid op de Wet kwaliteitsborging (Wkb).

De brandtesten zijn uitgevoerd door Peutz, conform EN 16034. Om in de praktijk diverse ontwerpen te kunnen realiseren, heeft Peutz een uitgebreid toepassingsgebied (ExAp) opgesteld. In de nieuwe brochure van WEBO zijn alle classificaties (EW, EI1, S200 & SA), configuraties en maatvoeringen op een overzichtelijke manier weergegeven.

Brandwerendheid: regelgeving vs. praktijk

Bij een brandscheiding geldt dat te openen ramen en buitendeuren voorzien moeten zijn van een CE-markering conform EN 16034 (aanvulling op EN 14351-1). Daarbij gaat het om een compleet getest systeem, waar de aannemer in de praktijk niet van mag afwijken. Dit levert regelmatig problemen op, omdat diverse onderdelen van de kozijn- en deurconstructie vaak bij meerdere leveranciers worden ingekocht. In dat geval moet de brandwerendheid door een onafhankelijke inspecteur beoordeeld worden. Het compleet CE-gecertificeerde HoutAlu-Kozijn® (ramen en deuren) biedt hierin een uitkomst.

Brandtest hout-aluminium deurset – laboratorium van Peutz

Het beste uit twee werelden

Met het aluminium aan de buitenzijde is het HoutAlu-Kozijn® onderhoudsarm, wat het bijzonder geschikt maakt voor de hoogbouw. Het hout aan de binnenzijde wordt niet blootgesteld aan weersinvloeden en kan voorzien worden van een transparante afwerking. Verder behaalt het HoutAlu-Kozijn® een U-waarde tot 0.64 W/m2.K, waardoor je voldoet aan NOM en klaar bent voor 2050.

Ook bij projecten waar brandwerende scheidingen vereist zijn – zoals portiekflats, scholen, ziekenhuizen en kantoren – wordt het HoutAlu-Kozijn® toegepast.

Prestaties brand- en rookwerend HoutAlu-Kozijn®

Draai-kiep deel draaiend naar het vuur toe:

  • EI1 30, EI1 45
  • EW30 + EW60

Draai-kiep deel draaiend naar het vuur toe:

  • EI115
  • EW30 + EW60

Voor de deurset is een stapeldorpel geclassificeerd.

Draairichting van het deurblad naar het vuur toe:

  • EI1 30
  • EW30
  • S200
  • SA

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Het HoutAlu-Kozijn® biedt dankzij het gebruik van hout een duurzame oplossing, vooral in een sector waarin steeds strengere CO2– en stikstofeisen gelden. Download de brochure en ontdek de mogelijkheden van de brand- en rookwerende hout-aluminium ramen en deuren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details