Hotel Jakarta
03:48
14-08-2018

Hout speelt de hoofdrol in nieuwbouw Hotel Jakarta Amsterdam

Op het Java-eiland in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam is begin juni de nieuwbouw van Hotel Jakarta Amsterdam opgeleverd. Met haar transparante en glazen gevels en unieke, 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur is het gebouw niet alleen zeer spectaculair, maar ook heel duurzaam. Slanke, aluminium gevelpanelen met een bijzondere perforatie symboliseren de historische maritieme verbinding tussen Amsterdam en Azië.

Hotel Jakarta Amsterdam is een publiek gebouw geworden. Op de begane grond is een restaurant met terras aan het IJ ingericht; de 1e verdieping biedt onderdak aan Bakkerij Westers, een espressobar, een wellness met zwembad en drie vergaderzalen. Daarboven zijn 200 luxe 4-sterren hotelkamers als legoblokjes in de constructie geplaatst. Alle hotelkamers zijn tegen de buitengevel voorzien, waardoor in het midden van het gebouw ruimte ontstond voor een subtropische binnentuin met een bijzondere selectie Aziatische bomen, palmen en planten.

Hoge duurzaamheidseisen
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV is al in een vroeg stadium bij de nieuwbouw betrokken. “Circa tien jaar geleden hebben wij een eerste project uitgevoerd voor opdrachtgever WestCord Hotels (Westcord Fashion Hotel Amsterdam, red.), waaruit een goede relatie is ontstaan”, vertelt Thijs de Nijs namens Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV. “En ook met projectarchitect SeArch Architecten werken wij regelmatig samen, tot onze beider tevredenheid. De afgelopen jaren hebben deze relaties al geleid tot diverse mooie en uitdagende projecten, waaronder dus de nieuwbouw van Hotel Jakarta Amsterdam. In dit project traden wij op als bouwkundig aannemer, van de adviesfase tot en met de engineering, productie en montage.”

Hotel Jakarta
In de glasgevel zijn pv-panelen geïntegreerd. En ook op het dak zijn pv-panelen geïnstalleerd, waarmee in de complete verwarmings- en warm tapwatervraag van het hotel wordt voorzien.

Aan het project werden hoge duurzaamheidseisen gesteld, vertelt hij. “Het gebouw moest onder meer voldoen aan de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria, waarvoor wij verschillende maatregelen hebben genomen. Zo hebben wij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van FSC- of PEFC-gecertificeerd hout. Alleen de vloeren, liftschachten en trappenhuizen zijn uitgevoerd in beton. Het gekozen hout is van dusdanig hoge kwaliteit, dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven. Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn.”

Hotel Jakarta
Het gekozen hout is van dusdanig hoge kwaliteit, dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven.

Prefab hotelkamers
De 200 hotelkamers zijn gefabriceerd in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen en binnen vier weken als legoblokjes in de constructie ingebouwd. De Nijs: “Aan de basis van de modulaire units ligt een betonnen vloer, waarin alle installaties slim zijn geïntegreerd. Daarbovenop zijn vurenhouten, verlijmde constructiewanden en plafonds gemonteerd, waarbij voor de binnenste planken is gekozen voor een Weiße Tanne met weinig noesten. De 12 cm dikke planken zijn kruislings verlijmd, waardoor een zeer stevige constructie is ontstaan. In het plafond is onder meer de bedrading voor de verlichtingspunten aangebracht.” De voorwand van de hotelkamers is uitgerust met een inpandig balkon inclusief volledig beglaasde schuifpui, vertelt hij. “En in de gangwand is alvast de entreedeur voorzien. Daarnaast is in de module een natte cel ingericht, compleet met tegelwerk en glazen wanden.”

Extra duurzaamheidspunten
In de openbare gebieden, waaronder de gangzones zijn de vloeren, wanden en plafonds bekleed met bamboe, waarmee extra duurzaamheidspunten werden behaald, aldus De Nijs. “In de glasgevel zijn pv-panelen geïntegreerd. En ook op het dak zijn pv-panelen geïnstalleerd, waarmee in de complete verwarmings- en warm tapwatervraag van het hotel wordt voorzien. De panelen zijn zodanig gemonteerd dat ze vanaf straatniveau niet zichtbaar zijn.”   

i-project-infov3Projectinfo

Complexe glasengineering op maat
Wie glas zegt, zegt Scheuten en Hotel Jakarta staat er vol mee. Het is bovendien een sterk staaltje extreme engineering en uitvoering door Scheuten Absoluut Glastechniek (SAGT). 

Van de engineers werd het uiterste gevraagd van design t/m engineering, om aan alle vereisten van WestCord Hotels te voldoen. Een goed doordachte montage van de drievoudig isolatieglas (Scheuten Trisolide®) gevel met perfect passende naden (minimale speling, maximale aansluiting), via unieke glazen deuren volledig afgedekt en voorzien van isolatieglas t/m Optisol® BIPV gevelplaten: complexe glasengineering op maat, dus. Scheuten Absoluut Glastechniek verzorgde onder andere de 173 schuiframen, eenzijdig ingeklemde balustrades, glazen binnenwanden met toegangstechniek, gelaagd geharde vloerbeglazing op de 4e en 6e verdieping en de totale beglazingen inclusief spiegels van de badkamers. Daarnaast werd het uiterste verlangd van de expertise bij de aansluiting van het gebogen glas in de punt van de gevel. Alle glas werd grotendeels in eigen huis in Venlo geproduceerd.

Hotel Jakarta


1.400 geprefabriceerde bamboe plafondelementen
Rinkel & Smit Bouw is een vaste montagepartner voor hoofdaannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV. Voor Hotel Jakarta kregen zij de vraag om een plafond van massief bamboe te realiseren. Iets waar technisch geen pasklare oplossing voor was, dus werd er aanspraak gedaan op de creativiteit van het bedrijf.

“Er is veel tijd gaan zitten in de voorbereiding. Na verschillende overleggen is dit maatwerk panelensysteem voor het bamboe plafond tot stand gekomen. De circa 1.400 elementen zijn in onze werkplaats geprefabriceerd en als uitneembaar systeemplafond op locatie gemonteerd”, vertelt Jan-Willem Smit van Rinkel & Smit. Het bamboe plafond is uiterst duurzaam, draagt daarmee bij aan de beoogde BREEAM-creditering en is bovenal gewoon mooi. Uniek is bovendien het plafond in de vergaderzalen. Hierin zijn de contouren van het eiland Java gefreesd. Ieder lichtpunt vertegenwoordigt een stad op het eiland. Een complexe opdracht met een schitterend eindresultaat. Smit: “We danken De Nijs voor deze bijzondere opdracht en zijn trots op het geleverde vakwerk.”

Hotel Jakarta


‘Groene’ kozijn-deurmodules
Alle 200 hotelkamers in Hotel Jakarta Amsterdam zijn voorzien van hoge kwaliteit binnendeuren en kozijnen van Westag Nederland, producent van kozijnen, binnendeuren, plaatmateriaal en GetaLit HPL.

“We zijn al in 2015 door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV benaderd om mee te denken over de binnendeuren in het hotel”, vertelt Sander van ’t Hul namens Westag Nederland. “Ruim twee jaar is gezocht naar de best passende oplossingen voor dit project, rekening houdend met de esthetische wensen van de architect en opdrachtgever, BREEAM, de geluidsisolerende waardes (42 dB praktijkwaarde) en de brandwerendheidseisen (30 minuten brandvertragend). Voor alle hotelkamers hebben we kozijn-deurmodules inclusief hang- en sluitwerk geleverd. Om het geheel binnen het brandrapport te laten vallen, is het FSC kozijnhout met bamboefineer ommanteld. Hierdoor hebben kozijn en deur dezelfde uitstraling gekregen. De overige Westag-deuren hebben een HPL- of bamboefineer afwerking. Alle deuren zijn PEFC-gecertificeerd. Bijzonder aan het project is de just-in-time levering, waarbij de kozijnen en deuren in modulaire hotelkamerunits werden geplaatst.”

Hotel Jakarta Amsterdam is niet het eerste project dat Westag Nederland voor Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV uitvoert. “Dat we een oplossing kunnen bieden voor projecten waarin hoge geluidseisen en/of specifieke wensen gelden, maakt ons uniek in de markt.”


Hotel Jakarta
Met haar transparante en glazen gevels en unieke, 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur is het gebouw niet alleen zeer spectaculair, maar ook heel duurzaam.

Bouwinfo
Opdrachtgever WestCord Hotels
Architect SeArch Architecten
Bouwkundig aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV
Installaties ULC Installatietechniek

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Fotostudio Fedde de Weert

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Van der Sluis Technische BedrijvenDC Nieuwegein