Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hout krijgt nieuw leven
Werkzaamheden in volle gang.

Hout krijgt nieuw leven

Terras en parkeergelegenheid zijn duurzamer en onderhoudsvrij

Aannemer Willems Vastgoedonderhoud is een onderhoudspartner voor woningcoöperaties, VvE’s en zorginstellingen in Zuid-Holland. Voor woningcorporatie Staedion renoveerde Willems de houten terrassen met onderliggende parkeergelegenheid aan de Laan van Wateringseveld in Den Haag.

Willems Vastgoedonderhoud biedt bouwkundige totaaloplossingen voor het verduurzamen, renoveren en onderhouden van woningbouw. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe technieken in eigen beheer en onderhoudt nauwe contacten met de onderhoudsbranche en kennisinstituten. Projectleider Mark Lentz: “Wij lopen voorop op het gebied van duurzaamheid. Zo is Willems een van de weinige NTA-gecertificeerde (Energieprestatieadvies) onderhoudsbedrijven.”

Het hout is vervangen door staalplaat, met hierop een betonvloer.

Duurzamer en onderhoudsvrij

“Met woningcorporatie Staedion werken wij al een aantal jaar samen. We hebben een goede relatie opgebouwd”, zegt Lentz. “Aan de Laan van Wateringseveld in Den Haag zijn houten terrassen aanwezig met daaronder parkeergelegenheid. Hierbij is gebruik gemaakt van Bilinga delen, geschroefd op een houten onderconstructie die weer rust op een staalconstructie. De onderconstructie is gaan rotten op de plekken waarin geschroefd is. Daarnaast raakten de terrassen en de parkeerplaatsen snel vervuild.” Samen met Staedion ontwikkelde Willems een plan om deze problemen bij 19 woningen op te lossen. “We besloten om al het hout weg te halen, zowel de Bilinga delen van het terras als de onderconstructie. Het gebruik van hout zorgt er namelijk voor dat altijd een soort lekkage naar beneden ontstaat. Het hout is daarom vervangen door staalplaat, met hierop een betonvloer. Deze kan natuurlijk niet gaan lekken en niet gaan rotten. Het beton is afgewerkt met Triflex coating, waarin vlokjes zijn gestrooid voor extra grip. De gladde Bilinga delen behoren tot het verleden en hier is een onderhoudsvrije oplossing voor terug gekomen, zodat ook de overlast voor de bewoners voor de komende 50 jaar is beperkt.”

De nieuwe vloer met Triflex coating.

Houtdelen hergebruikt

Toch gaat het hout dat verwijderd wordt alles behalve verloren. “Alle houtdelen die vrijkomen worden opgekocht door houtleverancier Van den Berg hardhout en bewerkt, zodat de goede delen hergebruikt kunnen worden voor nieuwe terrassen en andere toepassingen.” Dat het oude hout hergebruikt wordt en de nieuwe terrassen aan de Laan van Wateringseveld onderhoudsvrij zijn, maakt dit een duurzaam project. Er wordt ook nieuwe LED-verlichting aangebracht bij de parkeergarages door de firma We-vi. 

De werkzaamheden begonnen in januari van dit jaar, maar in september 2021 startte Willems al met een proefvlak. Het complete project werd voor de bouwvak afgerond. “De meeste mensen zijn tevreden over het resultaat, maar het is natuurlijk vervelend om een terras een tijdlang niet te kunnen gebruiken. Goede communicatie is daarom erg belangrijk. Wij informeren de mensen uitgebreid en Staedion doet dat ook, toch is het voor bewoners soms lastig te begrijpen dat beton dertig dagen moet drogen voordat we extra bewerkingen kunt doen. Uiteindelijk profiteren zij allemaal van het feit dat het hele binnenterrein een upgrade kreeg door deze werkzaamheden.”   

De oude houten constructie.

De beste oplossing voor de vloer

Reppel doet meer dan het produceren van staalplaatbetonvloeren. Het bedrijf denkt mee over de juiste oplossing voor elk project en levert ook bouwplaatssupport. Zo ook bij het project aan de Laan van Wateringseveld in Den Haag.

“Willems Vastgoedonderhoud had interesse in onze Hody 60 staalplaatbetonvloeren”, zegt sales manager Bob van der Horst. “In zo’n geval vragen wij de volledige en technische tekeningen op, brengen in kaart wat de opdrachtgever wil en geven advies, zodat de klant de beste oplossing krijgt.” In dit geval ziet Reppel niet alleen Willems, maar ook woningcorporatie Staedion en de eindgebruikers als klanten.

“Wij geven een vloeropbouwadvies en maken een constructieve berekening, met daarin uitgewerkt de benodigde wapening en indien nodig de tijdelijke onderstempeling. De vloeren worden verwerkt door CA-Bouw Bouw Kockengen B.V., één van de specialisten uit onze klantenkring. Samen met deze verwerker en Willems zijn we om tafel gegaan om te praten over de detaillering. Zo heeft het staal een zinc Magnelis 310 bekleding gekregen die aangepast is op de buitentoepassing. Omdat de bovenkant eigenlijk een tuin is, moesten details aangebracht worden zoals het afschot, de regenwaterafvoer, gootjes, en een speciaal randprofiel met opstaande kant. CA-Bouw monteert dit en zorgt voor de aansluiting tussen de bestaande woning en de vloer. Wij blijven tijdens het hele proces betrokken om de beste kwaliteit te kunnen garanderen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details