Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hourglass: naadloze realisatie door integrale samenwerking

Hourglass: naadloze realisatie door integrale samenwerking

Voor het nieuwe kantoor van juridisch adviseur Loyens & Loeff en een Premier Suites-hotel zochten initiatiefnemers Maarsen Groep en Zadelhoff een maatwerkconcept dat flexibel is in te vullen. Het eindresultaat: een tachtig meter hoog, getailleerd monolithisch torenensemble aan de Zuidas, voorzien van een asymmetrische prefab natuursteengevel. Hourglass (Engels voor zandloper) doet zijn naam eer aan. Stedenbouw sprak met architect Haakon Brouwer en adjunct-directeur Dennis Mels van Dam & Partners Architecten over de stappen van concept tot realisatie.

Een toplocatie op de hoek van de Parnassusweg, in de directe nabijheid van station Amsterdam Zuid en de Rechtbank, bood een uitgelezen kans om de door Bureau Zuidas gewenste afwisseling van hoge en lagere gebouwen in de omgeving symbiotisch toe te passen, aldus de architecten van Hourglass. Brouwer: “Het mooie van dit project is dat wij als pitch, vanuit de huisvestingsbehoefte van Loyens & Loeff, de kans kregen een hoogwaardig ontwerp uit te werken voor meerdere functies. Een maatpak voor de gebruiker én een gemengd gebouw, met een abstracte sculptuur als architectonisch uitgangspunt.”

De monumentaliteit van het gebouw is vertaald in schuine natuurstenen gevels met glazen incisies.

 

Monumentaliteit

De monumentaliteit van het gebouw – vertaald in schuine natuurstenen gevels met glazen incisies, wordt versterkt door de rechtstaande positionering van de ramen die over de gevel verstrooid lijken. Het gebouwontwerp is door Dam & Partners met hoofdaannemer Hurks volledig in BIM uitgewerkt en geëngineerd, inclusief de installaties. “Dat de aannemer al in het DO is meegenomen, is essentieel geweest en heeft goed uitgepakt”, aldus Brouwer. De gevelelementen zijn in de fabriek van producent Byldis geassembleerd, als sandwich-element met betonnen buitenblad en zandstenen afwerkingslaag, inclusief isolatiesysteem en beglaasde kozijnen. De betonnen gebouwkernen zijn eerst op hoogte gebracht, vervolgens ging men per verdieping om het gebouw heen om de metershoge gevelelementen te monteren, telkens eindigend met de volgende verdiepingsvloer.

Prefab als kwaliteitsargument

De voegnaden in de gevel zijn maximaal twaalf millimeter breed, waardoor deze ‘naadloos’ op de in het ontwerp vastgelegde, organische asymmetrie aansluiten. De prefab bouwmethode is dan ook niet primair gericht op snelheid in de uitvoering: repetitie is er nauwelijks, zegt Mels. “Zelfs voor de leverancier van de natuursteen is elk paneel anders; elk stuk zandsteen is schuin afgezaagd. En bij installaties zoals die van de hemelwaterafvoer, is het zo dat deze volledig zijn ontworpen voorafgaand aan de uitvoering.” Dat vroeg organisatie- en uithoudingsvermogen van alle partijen. “Ook voor architecten is deze werkmethode intensief, maar zo zien wij het wel graag. Bij Hourglass is prefab in essentie een geconditioneerde, gecontroleerde bouwmethode in het kader van innovatie en kwaliteit en op basis van wederzijds respect in de samenwerking.”

Prefab gevelelementen: een betonnen buitenblad en zandstenen afwerkingslaag inclusief isolatiesysteem en beglaasde kozijnen.

 

Interieur

Integrale samenwerking waarbij het productieproces dienstbaar is aan de architectuur, benadrukt Brouwer. “Ik wil in dit verband ook de samenwerking met Powerhouse Company, de interieurarchitect van Loyens & Loeff, graag noemen. Je hoort weleens dat architecten liever alles zelf doen, integendeel: net als met het gevelconcept is ook in de interieurafwerking een naadloze samenwerking tot stand gekomen, die voorziet in een integrale uitvoering van het gewenste ontwerp. Geen atriumkolom is recht en toch ziet het interieur er strak uit. Dat is magisch.”Hourglass is voorzien van een commerciële plint, met hoger in het gebouw een openbaar toegankelijk restaurant en 115 long-stay hotelappartementen. Loyens & Loeff zal 25.000 m² aan kantoorruimte afnemen en naar verwachting na de zomer in gebruik nemen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details