Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hourglass | Betonnen kernen Hourglass gerealiseerd met klimbekisting

Hourglass | Betonnen kernen Hourglass gerealiseerd met klimbekisting

Aan de Parnassusweg op de Amsterdamse Zuidas, pal tegenover de Vrije Universiteit, realiseert Hurks Bouw de nieuwbouw Hourglass. De 80 meter tellende hoogbouw, die zijn naam dankt aan de gevel die eerst taps toeloopt om halverwege weer te verbreden, brengt de nodige bouwkundige en constructieve uitdagingen met zich mee. De stabiliteit dankt  de zandlopervormige constructie onder andere aan de twee betonnen kernen die met Doka-bekistingen worden gebouwd.

Naast de zandlopervorm onderscheidt Hourglass zich door de prefabgevels die kant-en-klaar op de bouwlocatie worden geleverd. Over de bouw en de samenwerking met Doka vertelt Ruud Hendriks van Hurks Bouw: “Al in een vroeg stadium werd Doka erbij gehaald. Voor de kernen en een aantal in het werk te storten constructies zochten we een partij die deze betrouwbaar en snel kon realiseren. De kernen zijn constructief vitale elementen. Bij het vaststellen van de bouwmethode is de keuze gemaakt om deze voor te trekken, zodat de bewerkingstijd uit de cyclustijd is gehaald. Doka had een klimbekistingoplossing die aan alle voorwaarden voldeed.”

Gedegen constructie
“Op de Hourglass-fundering is eerst een tweelaagse, ondergrondse parkeergarage gebouwd. De wanden hiervan zijn in het werk gestort met Doka paneelbekisting. Ook de eerste drie bovengrondse lagen zijn in het werk gestort, net als het onderste deel van de kernen, die doorlopen tot op de fundering. Vervolgens zijn we voor de kernen vanaf verdieping -1 met het Doka klimbekistingsysteem verder gegaan. Naast de kernen zijn de eerste drie lagen vanaf het maaiveld in situ gestort. Op de constructie van betonnen kolommen en ringbalken zijn de eerste gevelelementen in het werk gestort met behulp van een Doka-hangsteiger. Vanaf de derde verdieping zijn we verder gegaan met de prefab gevelelementen.” 

Constructieve kernen
In totaal kent Hourglass drie kernen, waarvan de twee grote worden voortgetrokken met de klimbekistingen Xclimb 60. “Voor de bouw hanteren we een cyclus van acht dagen per verdieping. De vloeren dragen hun belasting af op de kernen en gevel. Dat betekent dat de kernen altijd vóór moeten lopen op de rest van het ruwbouwproces. Vooraf heeft Hurks Bouw bij de bepaling van de bouwmethode drie varianten bekeken. De Doka-klimbekisting kwam daarbij als beste oplossing naar voren. Door vroeg in het proces met elkaar aan tafel te zitten, konden ontwerp en uitvoering van de klimbekisting worden geoptimaliseerd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details