Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hourglass Amsterdam: Een centrale gebouwinstallatie, toegespitst per hoofdgebruiker

Hourglass Amsterdam: Een centrale gebouwinstallatie, toegespitst per hoofdgebruiker

Voor de nieuwbouw van Hourglass in Amsterdam hebben installateurs Klimaatservice Holland B.V. en Van de Pol Elektrotechniek de installatiecombinatie Hourglass opgericht, dat alle gebouwtechnische installaties voor haar rekening nam. Binnen de bouwcombinatie was Klimaatservice Holland B.V. verantwoordelijk voor de verwarming, koeling, ventilatie, sanitaire installaties, sprinklerinstallaties, brandveiligheidsvoorzieningen en bijbehorende regeltechnieken. Daarbij had het installatiebedrijf uit Hardinxveld-Giessendam niet alleen te maken met een hoge BREEAM-NL-ambitie (‘Excellent’), maar ook met drie zeer verschillende hoofdgebruikers.

“Initiatiefnemers Zadelhoff Beheer en Maarsen Groep hebben ons al in een vroeg stadium bij de bouw van Hourglass betrokken, om mee te denken over het ontwerp”, vertelt Jan Nederveen, directeur Nieuwbouw van Klimaatservice Holland. “We hebben een voorlopig en definitief ontwerp gemaakt en onze offerte ingediend. Vervolgens kregen wij van Hurks Bouw de opdracht voor alle werktuigbouwkundige installaties gegund, waarna we samen met de aannemer, installatieadviseur DWA, architect Dam & Partners, constructeur Zonneveld Ingenieurs en bouwfysisch adviseur Peutz het technische ontwerp verder hebben uitgewerkt en de engineering hebben verzorgd.”

In de nieuwbouw wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming en -koude. “Het gebouw bestaat grofweg uit drie delen”, vertelt Nederveen. “Op de begane grond zijn commerciële ruimtes ingericht. Daarboven zijn ruimtes voorzien voor twee hoofdhuurders: juridisch en financieel dienstverlener Loyens & Loeff en hotelexploitant Premier Suites. Als afgiftesysteem in de kantoren is gekozen voor klimaatplafonds. In de hotelkamers hebben wij fancoilunits aangebracht. De meeste ruimtes in Hourglass worden geregeld op temperatuur. In de vergaderruimtes zijn aanvullend CO2-sensoren aangebracht.”

De verschillende gebruikers van Hourglass hadden uiteenlopende wensen en eisen. Bijvoorbeeld als het om ruimteklimaat en (brand)veiligheid ging, vertelt Nederveen. “Dat maakte dit project best bijzonder. Gekozen is voor een centrale gebouwinstallatie, die per gebruiker, ruimte en/of zone is afgestemd en ingeregeld. Bovendien zijn overal in de nieuwbouw energiemeters geïnstalleerd, zodat eenvoudig per hoofdgebruiker – en optioneel ook per verdieping – kan worden afgerekend. In navolging van de algemene W-installaties hebben wij voor PREM Group ook de complete werktuigbouwkundige inrichting van de extended stay hotelappartementen mogen verzorgen, inclusief de installaties voor de badkamers en keukens. Hierdoor hoefde Premier Suites slechts nog het meubilair in te huizen. En ook voor Loyens & Loeff hebben wij het complete werktuigbouwkundige inbouwpakket verzorgd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details