Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoorn, TOREN | Hoorn is trots op TOREN

Hoorn, TOREN | Hoorn is trots op TOREN

In Hoorn wordt volop gebouwd aan wooncomplex TOREN, dat bestaat uit een laagbouw en een hoogbouw van 20 verdiepingen. De ontwikkeling en bouw zijn in handen van de Scholtens Groep. De laagbouw is nagenoeg klaar, vertelt directeur Guido Scholtens, de hoogbouw begint imposante vormen aan te nemen. “Aangezien we zuinig moeten zijn op onze grond, is omhoog gaan een prima alternatief.”

Volgens Scholtens is TOREN een ambitieus en dynamisch gebouw. Dat er 55 meter de hoogte in wordt gegaan, zal ongetwijfeld tot opgetrokken wenkbrauwen hebben geleid, zegt hij. Maar nu de toren steeds meer gestalte krijgt, ziet hij vooral ook trots bij de Hoornse bevolking dat er zo’n indrukwekkend bouwwerk wordt gerealiseerd. “De architect heeft zich bij het ontwerp van TOREN laten leiden door de historie van Hoorn als VOC-stad. Het heeft de uitstraling van pakhuizen uit die tijd en je ziet er de VOC-kleuren in terug.” Voor de Scholtens Groep, geeft hij aan, is het eveneens een bijzonder project. “We zijn tot nog toe niet eerder naar 55 meter gegaan.”

Rekenwerk tot op de millimeter

Scholtens merkt op dat dit soort hoogtes voor veel mensen wennen zijn. “De definitie van hoogbouw is voor iedereen anders. De één vindt drie verdiepingen al hoog, een ander tien en weer een ander twintig verdiepingen. Maar aangezien we zuinig moeten zijn op onze grond, is omhoog een prima alternatief. Dat besef zal tijd nodig hebben om in zijn algemeen door te dringen. Dat hebben we ook hier in Hoorn gemerkt. Gelukkig hadden we al vlug de steun van de gemeenteraad.” Want TOREN wordt nu verdieping na verdieping hoger, zegt hij. “De toren wordt opgetrokken uit gegoten beton in combinatie met breedplaatvloeren. Daarnaast is er dus de laagbouw. Die zal rond de kerst gereed zijn, terwijl de oplevering van de toren na de zomer van 2020 wordt verwacht. Verder is er een ondergrondse parkeerkelder met fietsenstalling met op het dak een binnentuin.” Bijzonder aspect noemt Scholtens het feit dat de fundering op twee verschillende diepten ligt. “Het blijkt dat als het gebouw klaar is, de toren nog wat nagezakt zal zijn ten opzichte van de laagbouw. Dit betekent qua maatvoering dat je twee peilen hebt om van te meten. Dat is rekenwerk tot op de millimeter.”

TOREN Hoorn

Goede communicatie

In TOREN komen in totaal 209 woningen in 140 verschillende types. Een deel daarvan is verkocht aan belegger Vesteda. Bij het ontwerp van de woningplattegronden is gekeken naar hoe die zo optimaal mogelijk kunnen worden ingedeeld, vertelt Scholtens. “Dat koppel je aan het ontwerp van de architect en je neemt uiteraard ook de consumentenwensen mee. Dat alles heeft nogal wat invloed op de constructie. Dat betekent onder meer veel overleg, onder andere met de architect, iets wat prima verloopt. Goede communicatie, zowel in de voorbereiding als tijdens de bouw, is sowieso van groot belang voor de planning. We hebben de voorbereiding dan ook lean opgezet. Natuurlijk lopen er nog wel wat zaken niet zoals gepland. We hebben bijvoorbeeld een waterleiding moeten verleggen en het omvallen van een heistelling heeft invloed gehad op de werkvolgorde. Dat lossen we gezamenlijk op door met elkaar mee te denken. Ook de gemeente heeft daar een positieve rol in. We merken nu dat steeds meer mensen, naarmate het bouwen vordert, de bijzonderheid van het project gaan inzien.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details