Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Montage van de geassembleerde Leebo-systemen.

Hoogwaardige prefab gevels voor Groningse studentenwoontoren

Op de Healthy Ageing Campus in Groningen, op de hoek van de Vrydemalaan en het Wouter van Doeverenplein, wordt druk gebouwd aan een nieuwe woontoren voor (internationale) studenten. De 19-laagse woontoren is ontworpen door KENK architecten en wordt in opdracht van Koopmans Projecten gerealiseerd door de bouwcombinatie Friso-Koopmans. Door te werken met een tunnelbekisting, prefab binnenspouwbladen én prefab buitengevels wordt een zeer hoog bouwtempo geborgd, zonder in te boeten aan kwaliteit en uitstraling.

De Leebo-systemen staan klaar om naar de bouw te worden vervoerd.

Leebo Intelligente Bouwsystemen werd al in de ontwerpfase bij het project betrokken, vertelt BIM-Modelleur Micky Lammers. Toen is direct ook het tekenwerk opgestart. “In een aantal principeschetsen hebben wij de ideeën voor de buitengevels gevisualiseerd en geordend. Bovendien hebben we alle details afgestemd met de architect, aannemer en andere relevante stakeholders en eventuele knelpunten getackeld. Vervolgens hebben wij het 3D/BIM-model opgezet, de gevels gevuld en de bestellijsten gemaakt, waarna we in de zomer van 2021 met de productie en assemblage van de Leebo-systemen zijn gestart.”

“Het gevelzetwerk is gemonteerd aan het betonnen casco, waaraan de LeeFrame® spouwbladen zijn bevestigd. Deze spouwbladen zijn opgebouwd uit een stalen frame met U- en C-profielen en een steenwol isolatie, aldus Lammers. “Om koudebruggen te voorkomen, zijn Schöck Isolink® glasvezelcomposiet koppelankers toegepast. Hierdoor bereikt de gevel een RC-waarde van >5,5 en een luchtdichtheid (qv;10) van <0,15. Dankzij een cementgebonden houtvezelplaat van 18 mm wordt ook de geluidsisolatie geborgd.” Voor de waterslagen en dakafdekkers van de woontoren is gekozen voor een LeeBond® aluminium composietplaat, vertelt hij. “In onze assemblagewerkplaats zijn alle elementen samengebouwd. Ook zijn de beglaasde kozijnen alvast ingebouwd, waarna de elementen kant-en-klaar naar de bouw zijn vervoerd.” 

De Welstandscommissie wilde aanvankelijk steenachtige gevels voor de woontoren, maar metselwerk zou de hoofdconstructie te zwaar belasten. Bovendien was een prefab bouwproces in dat geval niet mogelijk. Steenstrips kunnen dan een oplossing zijn, maar hier is veel zaagafval mee gemoeid. Ook is voor de productie veel aardgas nodig…. Een duurzaam en fraai alternatief werd gevonden in keramische tegels van Agrob Buchtal,
die door Leebo op de aluminium LeeFrame® draagsystemen zijn bevestigd. “Gekozen is voor keramische tegels met een bijzonder reliëf”, aldus Lammers. “Uniek aan de tegels is bovendien de zelfreinigende Hytect coating, waardoor de gevels langdurig hun uitstraling behouden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details