Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoogwaardige elementengevel voor nieuwbouwtoren Paasheuvelweg 17
De nieuwbouw valt niet alleen op door zijn volume, maar vooral door zijn hoogwaardige uitstraling.De aluminium elementengevel levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Hoogwaardige elementengevel voor nieuwbouwtoren Paasheuvelweg 17

Naast het pand verschijnt bovendien een nieuw woongebouw met 176 appartementen, verdeeld over 17 verdiepingen, die de entree van transformatiegebied Amstel III moet benadrukken. De nieuwbouw valt niet alleen op door zijn volume, maar vooral door zijn hoogwaardige uitstraling. De aluminium elementengevel levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Dura Vermeer Bouw Midden West is al vanaf een vroeg stadium bij het project betrokken, om het esthetische ontwerp van De Loods Architecten te vertalen naar een technisch haalbaar en maakbaar ontwerp. “We hebben zowel de fundering, constructie als gevelafwerking geoptimaliseerd”, vertelt projectleider Rutger van der Werf. “Ook hebben we het ontwerp zodanig aangepast, dat een hoge mate van prefabricage mogelijk werd. Zo hebben we bijvoorbeeld een traditioneel opgebouwde gevel van de 60 meter hoge nieuwbouw vervangen door een elementengevel, waardoor snel, droog en steigerloos gebouwd kan worden en een hoge kwaliteit wordt geborgd.” Bijzonder is dat Dura Vermeer dit project vanaf de VO-fase volledig in eigen beheer uitvoert, met eigen (bouwfysisch) adviseurs, constructeurs en modelleurs. “Om de kwaliteit naar het hoogste niveau te tillen, hebben we direct de belangrijkste partners betrokken. Zo heeft specialist in aluminium profielsystemen WICONA meegedacht over de juiste technische oplossing voor de gevel, in combinatie met de gekozen (prefab) bouwmethode.” De keuze voor WICONA was een logische, volgens Van der Werf. “Als organisatie zetten wij hoog in op duurzaamheid, ook als het om bouwmaterialen gaat. De aluminium profielen van WICONA sluiten hier uitstekend op aan.”

De aluminium profielen in dit project worden geëxtrudeerd uit een nieuwe en hoogwaardige aluminiumlegering en bestaan voor minimaal 82% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer schroot).

82% gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium

De aluminium profielen in dit project worden geëxtrudeerd uit een nieuwe en hoogwaardige aluminiumlegering en bestaan voor minimaal 82% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer schroot). “Dit aluminium is afkomstig uit ramen, deuren en vliesgevels van gebouwen die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen”, vertelt Raimond Stassen, projectmanager voor WICONA. “Verspreid over twee productielocaties in Europa wordt alle vrijgekomen aluminium schrootafval uit sloop-, renovatie- en transformatieprojecten gefragmenteerd, gesorteerd en bewerkt/omgesmolten voor de productie van nieuwe en kwalitatief hoogwaardige aluminium bouwsystemen. Daarmee zijn architecten, ontwikkelaars, aannemers én eindgebruikers verzekerd van een duurzaam en hoogwaardig product en wordt de CO2-reductie naar een nieuwe level getild.”

Aluminium stijlen, regels en profielen

De belangrijkste eis voor de Paasheuvelweg 17 was om het esthetische aanzicht van de gevel te bewaken en te vertalen naar een maakbaar prefab ontwerp, vertelt Stassen. “De elementengevel speelt hier uitstekend op in.” Aan de basis van de elementengevel liggen de aluminium stijlen, regels en profielen van WICONA, die in combinatie met hoogwaardige hang- en sluitwerkproducten aan Scheldebouw zijn geleverd. “In de fabriek van Scheldebouw in Middelburg worden hier aluminium panelen, beglazing, eventuele zetwerkkaders en akoestische boxen aan toegevoegd. Dankzij deze geluidsboxen (loggia’s) kunnen bewoners ook ’s avonds en ’s nachts een raam openen, zonder gehinderd te worden door het geluid van de nabijgelegen A9. Daarmee sluit de elementengevel ook uitstekend aan bij de hoge geluidseisen in dit project.”

Aan de basis van de elementengevel ligt het WICONA WICTEC 50 EL evo systeem.

Optimale kwaliteit, bouwsnelheid en bouwveiligheid

Scheldebouw is onder meer betrokken bij de uitwerking van het definitieve gevelontwerp naar een technisch en uitvoeringsontwerp, op basis van het WICONA WICTEC 50 EL evo systeem. “Na akkoord wordt de elementengevel onder de beste fabrieks- en klimaatcondities door ons geassembleerd tot complete elementen van 3,6 bij 3 meter, die kant-en-klaar en just-in-time met vrachtwagens naar de bouw worden vervoerd”, vertelt Rinus de Winter, projectmanager bij Scheldebouw. “Hier kunnen de elementen snel en zonder steigers als legoblokjes worden gestapeld, waarmee naast de kwaliteit ook de bouwsnelheid en bouwveiligheid naar het allerhoogste niveau worden getild.” Medio oktober worden de eerste gevelelementen aangebracht.

WICONA WICTEC 50 EL evo

Uniek aan het WICTEC 50 EL evo systeem is dat de ontwatering (waterhuishouding) via de stijlen loopt en niet via de regels, vertelt Stassen. “Hierdoor kunnen wij een veel hogere waterdichting garanderen. Dankzij een speciale horizontale dichting, die 100% doorloopt, kunnen wij bovendien tot maximaal 36 mm zetting van de verdiepingen opvangen in onze dilataties. Specifieke kanalen maken een eenvoudige montage van zetwerk en gevelbekledingen mogelijk. Hierdoor hebben architecten een grote esthetische ontwerpvrijheid, zonder dat de waterhuishouding negatief wordt beïnvloed.”

Het voormalige kantoorpand wordt volledig door Dura Vermeer Bouw Midden West gestript en opnieuw opgebouwd. Het woongebouw krijgt een gevel met kant-en-klare HSB-elementen met steenstrips en aluminium kozijnen. Ook hiervoor levert WICONA de aluminium profielen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details