Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoogwaardige, beproefde kozijnen versterken kwaliteit in de keten
De kozijnen maken integraal onderdeel uit van de prefab gevelelementen.

Hoogwaardige, beproefde kozijnen versterken kwaliteit in de keten

Voor de woontoren van nieuwbouwproject Bij de Zijl in Leiderdorp realiseerde en monteerde Ploeg kozijnen 600 kunststof kozijnen. Deze kozijnen zijn weer-, wind- en waterdicht en maken integraal onderdeel uit van de prefab betonnen gevelelementen. Voor de laagbouwwoningen leverde Ploeg kozijnen nog eens 200 kozijnen.

Tekst | Patricia van der Beek    Beeld | ZIEN24

“Met 70 meter hoogte en 22 verdiepingen is de woontoren van Bij de Zijl de grootste in de regio”, zegt Bert Steenvoorden, Adviseur Projecten bij Ploeg kozijnen. “Dat vraagt van de kozijnen een hoge weersbestendigheid en wind- en waterdichtheid. Vink Bouw betrok ons al in een vroeg stadium bij het project om mee te denken over de aansluitdetails van de kozijnen en, in het kader van steigerloos bouwen, de prefab bouwwijze.” Martien Akerboom, Manager B2B bij Ploeg kozijnen, voegt toe: “Vink Bouw behoort tot de grote aannemers met wie wij een ketensamenwerking hebben. Binnen die samenwerking maken we optimaal gebruik van elkaars kennis en kunde. Dat komt het proces, de kwaliteit, de investering en de werksfeer steeds meer ten goede.”

Hoge wind- en waterdichtheid

“Wat voor de aannemers geldt, geldt ook voor onze leveranciers”, vervolgt Akerboom. “Zo werken wij al ruim 40 jaar, zo lang als we bestaan, samen met profielfabrikant Deceuninck. We dagen elkaar continu uit om het beste uit de markt te halen.” Voor de kozijnen van de woontoren maakte Ploeg kozijnen gebruik van het gecertificeerde testlaboratorium van Deceuninck. Steenvoorden licht toe: “Op hoogte worden de kozijnen aan hoge windlasten blootgesteld. Ook moet rekening worden gehouden met steeds extremere weersomstandigheden. Er is gezamenlijk een EPDM-manchet ontwikkeld en voor de aansluitingen van de kozijnen pasten we speciale typen kit en band toe. Met de laboratoriumtests keken we of de kozijnen en aansluitingen aan de normen voldoen. En dat doen ze. Met een wind- en waterdichtheid van 900 Pascal en een qv10-waarde van 0,2 presteren zij zelfs beter dan wettelijk vereist.”

Geborgde kwaliteit

In 2018 startte de productie van de kozijnen. Ploeg kozijnen voerde dit, net als de levering en grotendeels ook de montage, in eigen beheer uit. “Zo waarborgen we de kwaliteit van onze producten”, benadrukt Akerboom. “Wij vinden dit niet alleen zelf belangrijk, maar zien deze behoefte ook in de markt. Kijk bijvoorbeeld naar de naderende invoering van de Wet kwaliteitsborging. Wij zijn daar al volledig op voorbereid.” Ploeg kozijnen heeft een eigen productielocatie en neemt binnenkort haar intrek in een tweede pand, dat dienst zal doen als distributiecentrum. Akerboom: “Dit pand maken we volledig klaar voor de toekomst, waarin circulair bouwen centraal staat. Ons streven is dat 50% van onze producten in 2030 circulair is.”

Montage in prefab elementen

Ploeg kozijnen leverde de kozijnen voor de laagbouwwoningen aan bij de houtskeletbouwleverancier. De kozijnen voor de woontoren monteerde Ploeg kozijnen zelf in de betonfabriek van Hoco Beton, waar de betonnen gevelelementen inclusief sparingen en ingestorte stelkozijnen geprefabriceerd werden. De kozijnen werden in de sparingen aangebracht en van aansluitdetails voorzien. Akerboom: “Voor de montage op onze projecten werken we met montagepartners. We zeggen bewust ‘partners’. We zien hen namelijk als verlengstuk van onze kwalitatief hoogwaardige dienstverlening en investeren daar ook in.” Steenvoorden: “Zeker op projecten als Bij de Zijl, waar elk kitrandje en bandje op de juiste plaats moet zitten, plukken we daar de vruchten van. Uiteraard zorgen onze projectleiders en uitvoerders voor een goede montagebegeleiding.”

Met 70 meter hoogte en 22 verdiepingen is de woontoren van Bij de Zijl de grootste in de regio.

Volgende woontoren in ontwikkeling

Met de kant-en-klare elementen werd de gevel van de woontoren in één keer dichtgezet. Vervolgens werd de toren onderworpen aan een blowerdoortest. Ook hieruit kwam een qv10-waarde van 0,2 naar voren. “Dat was voor ons een bevestiging dat we goed werk geleverd hebben”, aldus Steenvoorden. “En met het oog op ketensamenwerking hebben we veel waardevolle kennis en ervaring opgedaan. Op basis van die kennis en ervaring dragen we inmiddels ook als ketenpartner bij aan een volgende ontwikkeling van Vink Bouw: de Hoge Vrijheid. Voor de realisatie van deze eveneens 70 meter hoge woontoren, gelegen aan de Petroleumhaven in Den Haag, is dezelfde beproefde bouwwijze met aansluitdetails het uitgangspunt. Ook dat belooft een schitterend en plezierig project te worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details