Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoogwaardige appartementenbouw in de ritmiek van Noord
Gemêleerd metselwerk tegen de achtergrond van metrostation Noord.

Hoogwaardige appartementenbouw in de ritmiek van Noord

Naast metrostation Amsterdam-Noord wordt hard gewerkt aan een levendig centrumgebied. Binnen het stedenbouwkundig plan voor het stationsplein ontwikkelde en bouwde De Nijs voor Syntrus Achmea een langgerekt woonblok met een binnenhof en twee hoektorens. Kavel Z4/Paddington werd in januari 2023 opgeleverd. “Een project uit het boekje, zowel qua ontwikkeling als uitvoering perfect verlopen”, zegt bedrijfsleider Frank Ligthart.

De binnentuin is tevens de entree.

In het stationsgebied van metrostation Noord wordt een mix van ongeveer 1.000 huur- en koopwoningen gerealiseerd. Daarnaast komen er 2 hotels en een sportschool, broodjeszaak en tentoonstellingsruimte. Het programma van Kavel Z4 bestaat uit 163 middeldure huurwoningen. Vanaf het stationsplein leiden twee riante entrees naar de appartementen. De rest van de dubbelhoge plint wordt ingevuld met een commercieel programma (3 units), met erachter een garage en fietsenstalling. Er is inpandige parkeergelegenheid voor zowel (elektrische) auto’s als fietsen. Deze voorzieningen zijn op maaiveldniveau gerealiseerd.

De appartementen variëren in grootte van 50 tot 75 vierkante meter. Via een binnentuin op de eerste verdieping hebben bewoners toegang tot hun woning. “Onze eigen projectontwikkeling heeft het ontwerp samen met het bouwbureau DO-gereed gemaakt”, zegt Ligthart. “LEVS architecten is de projectarchitect, een dienstbare architect die direct onder onze projectontwikkeling valt. Buro Bim werkte het ontwerp verder uit tot TO en UO, en onderaannemers zoals installateurs zijn vroegtijdig aangesloten. Het project is volledig gebimd. Volgens deze principes werken wij als De Nijs altijd de laatste jaren, en dat werkt erg prettig.”

Tafelbekisting

Het gebouw is gefundeerd op geluid- en trillingsarme HEK-combipalen, en het casco is uitgevoerd in de wanden-breedplaatmethode, vervolgt Ligt-hart. “Er is gebruik gemaakt van tafelbekisting, waardoor je een goede aansluiting kon maken met de vele prefab elementen, zoals gevelbanden, balkons en galerijen. De bekistingstafel fungeerde feitelijk als werkplatform.” De materialisering en indeling van het volume refereert aan de diverse architectonische karakters van Amsterdam-Noord: van landelijk naar modern en van Amsterdamse School naar eigentijdse hoogbouw.

Een deel van de gevel is afgewerkt in gekleurd beton, andere delen in verspringend metselwerk (overheersende tinten: geel, bruin en crème). “Door de inzet van aluminium mallen, naar een idee van dochterbedrijf Wicon Metselbedrijf, werd het aantal metselprofielen flink gereduceerd, het zicht van de vaklieden verbeterd, en zijn de vele smalle dammen in verspringend metselwerk vlot in vast patroon uitgevoerd.”

Discipline

De woningen zijn voorzien van vloerverwarming en WTW-kasten, en sluiten aan op de stadsverwarmingsinstallaties van leverancier Vattenfall. Verder zijn de daken belegd met zonnepanelen. Het pand heeft geen gasaansluiting meer. “Natuurlijk heb je altijd wat tegenslagen, bijvoorbeeld op het gebied van levertijden. Ook zaten er in totaal 17 woningtypen in het programma, die wij turnkey inclusief keukens en sanitair opleverden. Dankzij de strakke discipline van de werkmethode van De Nijs echter konden wij de planning goed blijven volgen”, zegt Ligthart. “Dit is een project uit het boekje, zowel qua ontwikkeling als uitvoering perfect verlopen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details