Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Hoogwaardig DC Noordkaap Apeldoorn is landschappelijk ingepast

In de zomer van 2020 is gestart met de realisatie van een nieuw en state-of-the-art distributiecentrum aan de A50 bij Apeldoorn.

Apeldoorn_Bird kopiëren
Het DC aan de A50 heeft een omvang van circa 33.000 vierkante meter.

Tekst | Tekst | Jan-Kees Verschuure Beeld | Aan de Stegge Twello en Gevel Design Beek

27 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Direct grenzend aan landelijk gebied, op een locatie die met zorg wordt ontwikkeld, met hoge specificaties en ambities van zowel ontwikkelaar als gebruiker. Het pand wordt gebouwd door Aan de Stegge Twello, een bouwer die turnkey opereert en gebruiksklaar oplevert. “Dit wordt een hoogwaardig distributiecentrum met moderne kantoorfaciliteiten en diverse gebruikersspecifieke ruimten”, vertelt commercieel projectleider Evert Veerman van Aan de Stegge Twello.

Opdrachtgever Somerset Capital Partners is gespecialiseerd in de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardig logistiek vastgoed. Het gebouw wordt ontwikkeld voor eindgebruiker Liander, één van de grootste nutsbedrijven in Nederland. Liander wordt ook de belangrijkste gebruiker en zal in het gebouw vanaf medio 2021 diverse materialen voor aanleg en beheer van het elektranetwerk opslaan. Een partij met een verhoogd wensen- en eisenpakket. “Denk bijvoorbeeld aan hoogwaardige kantoor- en werkruimten, een ijkruimte en hoogwaardige opslagfaciliteiten”, aldus Veerman. “De vloeren en delen daarvan moeten zettings- en trillingvrij zijn, zodat er zowel met zwaar materieel gewerkt kan worden als zeer gevoelige ijkwerkzaamheden kunnen plaatsvinden. Tegelijkertijd wilde de ontwikkelaar het gebouw op lange termijn voor alle gebruik geschikt houden  – in de toekomst ook voor hoogwaardige distributie.”

De gevel wordt gemonteerd zodra de staalconstructie staat.

Geen gewoon DC dus, met onder andere omvangrijke glaspartijen over meerdere verdiepingen en geschikt voor gebruik door meerdere huurders. Aan de andere zijde van de voorgevel zijn kantoor- en opslagruimten voor een tweede gebruiker te vinden, een separate zelfstandige unit met bijbehorende mezzanine en kantoren. Dit deel van het project heeft een eigen in- en uitrit en een ruim parkeerterrein. “Wij verzorgen als turnkey-bouwer ook de terreininrichting; in verband met de inpassing is een landschapsarchitect ingeschakeld”, vervolgt Veerman. “Ook aan de scheiding van mensenstromen en transport is extra aandacht besteed, met onder meer een loopbrug over de vrachtroute. Het pand wordt 33.000 vierkante meter groot en telt tientallen laaddocks.”

BREEAM ‘Excellent’

DC Noordkaap Apeldoorn wordt gerealiseerd op een kavel van ruim 7 hectare in het noordoostelijke puntje van Apeldoorn. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met behulp van luchtwarmtepompen. Somerset Capital Partners laat in eigen beheer het volledig dak voorzien van zonnepanelen, waardoor het label BREEAM ‘Excellent’ wordt bereikt. De bouw neemt contractueel circa 35 weken in beslag. Dat betekent dat de opbouw van de staalconstructie en de montagewerkzaamheden van gevel, dak en zelfs laaddocks vaak gelijktijdig worden uitgevoerd – al dan niet in hetzelfde gebouwsegment.

Eerste paal. (Beeld: Rob Voss Foto)

“Het is allang niet meer zo dat je dit soort projecten op traditionele wijze bouwt. Het gaat immers om borging van kwaliteit, de inpassing van de gebruikersfunctie en plannen en afstemmen. Dit DC is volledig ontworpen in 3D – waarbij onderdelen van alle bouwpartners zijn meegenomen, inclusief de visualisatie van het gebruik. Hierdoor wordt de bouw op zich een kwestie van assembleren. Installatiebedrijf Barth is als totaalinstallateur betrokken bij de realisatie. Gezamenlijk wordt het aspect duurzaamheid opgepakt. Er is dagelijks overleg met bouwpartners betreffende de stand van het werk en tweewekelijks met de opdrachtgever en gebruiker. Liander is daarbij aanwezig, zodat wij het gebouw niet alleen turnkey, maar ook echt gebruiksklaar kunnen opleveren”, besluit Veerman.  


Bouwinfo

Opdrachtgever
Somerset Capital Partners

Architect
Mulderblauw architecten

Constucteur
JVZ Raadgevend Ingenieurs en Qbuz Adviesbureau Bouwconstructie

Turnkey-aannemer
Aan de Stegge Twello

Prefab betonelementen
Preco

Kozijnen en vliesgevelsystemen
Gevel Design Beek

Installaties
Barth Installatietechniek

Oplevering
eind maart 2021

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%