Van der Valk Utrecht
03:00
18-10-2016

Hoogste Van der Valk Hotel van Nederland vertrouwd beeld op excellente locatie

Wie ter hoogte van het Amsterdam-Rijnkanaal over de A12 rijdt, ziet de zandkleurige metselwerkgevel al boven de Utrechtse bebouwde kom oprijzen; hier kan geen twijfel over bestaan: een nieuw Van der Valk Hotel is op komst. In het eerste kwartaal van 2017 opent de 185 kamers tellende vestiging Utrecht de deuren, gebouwd door Wessels Zeist in een casco plus-variant. “Op dit moment loopt 130 man personeel rond op de bouwlocatie”, vertelt Marien Brand.

De bouw van het negentien verdiepingen hoge congreshotel, dat vergezeld gaat van een kantoorontwikkeling (in totaal 45.000 m²) begon in december 2014 aan de Utrechtse Winthont­laan, vlakbij afslag Jaarbeurs aan de A12. Het heiwerk voor de half verdiepte, bemaalde parkeerkelder nam enkele maanden in beslag, de in gietbouw uitgevoerde onderbouw (kolommen en breedplaatvloeren) kent verschillende verdiepingshoogten en vloerdikten, waardoor moest worden doorgestempeld tot aan de vierde verdiepingsvloer; het getunnelde, zeventig meter hoge beddenhuis wordt net als de onderbouw volledig handmatig gemetseld en op de plint bevindt zich nog een apart kantoordeel (16.000 m² ‘De Winthont Loft Offices’), dat zal worden voorzien van een aluminium vliesgevel. “De totale bouw neemt zo’n twee jaar in beslag, op een logistiek ingewikkelde postzegellocatie”, vertelt Brand, die bezig is met de laatste maanden richting oplevering. “Verschillende bouwstromen lopen hier in verschillende snelheden door elkaar heen. Om een voorbeeld te geven: de cascobouw van het beddenhuis was ongeveer even snel klaar als het kantoordeel van zeven verdiepingen.” Dan is het zaak dat je her en der vaart maakt. “Wij hebben bijvoorbeeld tijd gewonnen door het steigerwerk voor de tunnelwerkzaamheden te combineren met dat voor het metselwerk; een volledige omloop zorgt bovendien voor extra veiligheid tijdens het tunnelen.”

Van der Valk Utrecht

Zwembad op negentiende verdieping
Bij de ontwikkeling van het hotel zijn meerdere regiepartijen betrokken. Onis Vastgoed ontwikkelt de bouwvlek aan de Winthontlaan met Reggeborgh (een private investeerder gelieerd aan het VolkerWessels-concern). Brand: “Het Van der Valk-concern is zoals bekend proactief in de ontwikkeling en schakelt zelf partijen in als installateurs, afbouwers en de binnenhuisarchitect.” Wessels Zeist, onder meer bekend van de verglaasde gevel van MVRDV in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat en gespecialiseerd in gestapelde betonbouw, nam de cascobouw aan, later uitgebreid met een deel van de afbouw en fungeert als coördinerend aannemer. Paradepaardje van het nieuwe hotel wordt de skybar op de bovenste verdieping, met een uitzicht over de stad Utrecht. Ook komt er een zwembad op de negentiende verdieping, waartoe bovenop het getunnelde beddenhuis in een later stadium nog een maatwerkverdieping werd geëngineerd. “Dat kon goed omdat de samenwerking met de mensen van Van der Valk uitstekend is; zij zijn erg betrokken, snappen hoe het bouwproces werkt en er wordt goed gecommuniceerd. Dat geldt ook voor de verschillende aannemers die hier op de bouwplek rondlopen en die wij coördineren. Lean bouwen is bij ons geen kwestie van stickertjes plakken, het is goed communiceren. ‘Wat heb jij nodig?’, is de hamvraag tussen de partijen.”

Beproefd concept
Van der Valk maakt in Utrecht gebruik van een beproefd concept. Het congreshotel met vergaderzalen, fitness-/wellnessvoorzieningen en een uitgebreid restaurant met live cooking-faciliteiten, is gemodelleerd naar de vestiging Houten die enkele jaren geleden langs de A27 verrees en eveneens opvalt door de hoge beddentoren. Het Van der Valk-concern beoogt de energievoorziening in elk project verder te verduurzamen. In Utrecht wordt gebruikgemaakt van LED-verlichting en een WKO-installatie. Er zijn daartoe twee bronnen aangebracht. Daarnaast is er veel aandacht voor het toepassen van hoogwaardige isolatie in de gebouwschil (o.a. tripleglas). Het nieuwe hotel krijgt een gedeelde managementstructuur met de nabijgelegen vestigingen Houten en Vianen; Van der Valk Hotel Utrecht is alweer het derde concernhotel in de Utrechtse stadsregio, maar het eerste in de stad zelf en bovendien het hoogste Van der Valk Hotel in Nederland. “Er wordt veel van deze vestiging verwacht, gezien de perfecte bereikbaarheid en de nabijheid van de Jaarbeurs en het Utrechtse stadscentrum. Naar verwachting kan het hotel in het eerste kwartaal van 2017 openen”, besluit Brand.


i-project-infov3Projectinfo

‘Mortel op maat’ voor gemetselde gevel

De gevel van het Van der Valk Hotel Utrecht wordt volledig gemetseld, in een harde, gladde baksteensoort. Het metselwerk is uitgevoerd met Remix Uitbloeiingsarme doorstrijkmortel. Het gevelaanzicht wordt door de kleurafstemming van de mortel op de roodgetinte metselsteen minimaal beïnvloed voor een optimaal gevelaanzicht, aldus marketingmanager Jan Jousma van Remix Droge Mortel. Ook de voegwijze en de metselsnelheid spelen een rol in de mortelsamenstelling. “Ons Mortel-Op-Maat-systeem bewijst zich wederom.”

‘Mortel op maat’ houdt in dat ontwikkelaar en producent Remix Droge Mortel in samenspraak met opdrachtgever, architect en uitvoerende partijen de beste oplossing kiest voor de uitstraling van de metselwerkgevel; het onderhoud, maar ook de hechting, voegwijze, metselsnelheid en bouwplaatsomstandigheden spelen mee. “De keuze van de mortel is echt maatwerk: een uitgebalanceerde samenstelling van de mortel zorgt voor een presterende gevel. In Utrecht wordt gebruikgemaakt van de doorstrijkmethode, wat inhoudt dat gemetseld en gevoegd wordt op één dag, in dit geval met een vijf millimeter terugliggende voeg die ‘gepointerd’ wordt. De gekozen metselsteen is bijzonder hard, glad en heeft een specifieke roodtint. In de mortelsamenstelling nemen wij alle aspecten mee die van belang zijn, zoals de kleur, porositeit en wateropname van de metselsteen, maar ook het stapeltempo. Een mortel op maat sluit zo goed mogelijk aan bij de metselsteen en de gekozen toepassingsmethode, waarbij mag worden vermeld dat al onze mortels uitbloeiingsarm zijn, waardoor kalkafzettingen – de witte uitslag die je weleens ziet op gevels – vrijwel altijd worden voorkomen.”

 

Tekst | Jan-Kees Verschuure  Beeld | Wessels Zeist

Stedenbouw partners

Zuidblok Stadionplein, AmsterdamParkeergarage Tournooiveld DEN HAAG