Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Hoogbouwliften op maat

©egbertdeboer.com-HR20220330-05959

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | egbertdeboer.com

10 mei 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Liftproducent Orona produceerde, leverde en installeerde drie hoogwaardig afgewerkte personenliften in de hoogbouwkern van BOLD, alsmede twee specials voor shuttleverkeer in het entreegebied. De studentenhuisvesting is voorzien van twee standaardliften. “Bijzonder in dit project is het machineframe aan de bovenzijde van de liftkern in de hoogbouw. Deze constructie is integraal geproduceerd en ingehesen”, vertelt technisch commercieel adviseur Hans Boekraad van Orona.

“Het installeren van liften is altijd maatwerk qua afmetingen”, vervolgt Boekraad. “Dat betekent niet dat wij elke lift als uniek type op de markt brengen, maar wel qua maatvoering – geen enkel probleem binnen ons productieproces.”

‘Triplex’ uitgevoerde liften

In de hoogbouwkern van BOLD bevinden zich drie als ’triplex’ uitgevoerde liften voor het bereiken van de appartementen. “Deze machinekamerloze tractieliften uit de 3G-serie hebben een snelheid van 2,5 m/s en zijn afgewerkt met een hardglazen cabinewand en een tft-scherm. De liftcabines hebben 25 stopplaatsen en een opvoerhoogte van 80 meter; twee ervan zijn uitgevoerd als brandweerlift.” Bovenaan de schacht bevindt zich het bij Orona Nederland integraal geproduceerde machineframe, waarin onderhoudsarme elektromotoren voor de aandrijving zijn geplaatst.

In het entreegebied zijn een shuttlelift naar de parkeergarage en een lift naar de publieke voorzieningen op de plintverdiepingen voorzien. “Die laatste installatie is in zoverre een special, dat vanwege de geringe putruimte in de schacht een renovatielift uit ons assortiment is gebruikt. In de studentenhuisvesting van Lieven de Key zijn nog eens twee 1.000-kg liften geïnstalleerd met dertien stopplaatsen.”

Duurzaam geproduceerd

De liftinstallaties van Orona voor Nederland en België worden eens per week per trein aangevoerd vanuit de productielocatie in Noord-Spanje. “Alle geleverde liften worden duurzaam geproduceerd. Orona is als allereerste liftfabrikant ter wereld gecertificeerd volgens ISO 14006/Ecodesign. Schone beheermethoden staan centraal in alle fasen van de ontwikkeling, engineering, productie, installatie, montage, onderhoud, ontmanteling en het uiteindelijke hergebruik van onze liftinstallaties, roltrappen en rolpaden. Minimale emissies, de juiste productiemethoden, energiezuinigheid en recycling van onderdelen spelen een belangrijke rol.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details