Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoog Lindoduin | Toekomstbestendige klimaatoplossing voor Hoog Lindoduin

Hoog Lindoduin | Toekomstbestendige klimaatoplossing voor Hoog Lindoduin

Sinds februari 2018 is Itho Daalderop betrokken bij de verduurzaming van woongebouw Hoog Lindoduin in Scheveningen. Als adviseur en producent van innovatieve klimaatsystemen denkt Itho Daalderop vanaf dit vroege stadium met woningcorporatie Vestia en aannemer BAM Wonen mee in een toekomstbestendige klimaatoplossing.

“Vestia wil haar woningvoorraad verduurzamen en in 2050 CO2-neutraal hebben”, zegt Francois Longayroux, projectadviseur Project Sales bij Itho Daalderop. “Wij bieden daar een totaaloplossing voor. Daarbij gaan we verder dan een gasloze aansluiting. We bieden een complete oplossing die gebaseerd is op warmte- en koudeopslag en ventilatie met warmteterugwinning.”

Zestig bronnen
Voor een goed werkend WKO-systeem moeten er rond Hoog Lindoduin eigenlijk 138 bronnen geboord worden. “Die ruimte is er niet”, zegt Longayroux. “Daarom is er gekozen voor dieper geboorde bronnen en dubbele bodemlussen. Er komen nu zestig bronnen, met elk een diepte van 240 meter.” De bronnen worden aangesloten op water/water-warmtepompen – voor elke woning één warmtepomp – die via de vloerverwarming voor warmte én koeling zorgen. Gekoppeld aan een 150 liter voorraadvat zorgen de warmtepompen tevens voor warm water in de woningen. 

Verwarmen en koelen
“In dit project worden de vijfde generatie Itho Daalderop warmtepompen WPU 5G geïnstalleerd”, zegt Longayroux. “Dit is onze nieuwste generatie warmtepompen met het hoogste rendement in de markt, extreem stil en zeer compact in afmeting. Een groot voordeel is dat deze warmtepomp kan verwarmen én koelen. Als de buitentemperatuur hoog genoeg is, schakelt de warmtepomp zelf over van verwarmen naar koelen.” Het koelen gebeurt passief. Hierbij wordt via de vloerverwarming warmte uit de woning onttrokken en teruggevoerd naar de bron. Zo wordt de bron geregenereerd, oftewel opgeladen voor het volgend stookseizoen. Longayroux: “Voor het koelen is alleen de circulatiepomp in bedrijf, wat dus zeer energiezuinig is.”

Balansventilatie met WTW
“Door de vloerverwarming krijgen de bewoners gelijkmatig warmte in hun woning”, vervolgt Longayroux. “Het is van belang dat daarbij een goed ventilatiesysteem wordt toegepast, waarbij zo veel mogelijk warmte in de woning wordt gehouden.” Voor de woningen in Hoog Lindoduin adviseerde Itho Daalderop de HRU ECO 300 Optima CO2. Dit balansventilatiesysteem met warmteterugwinning behaalt een rendement van 97%. Het is een vraaggestuurd ventilatiesysteem op basis van CO2. In de badkamer is tevens een vochtsensor aanwezig. 

Toekomstbestendige klimaatoplossing

(Beeld: Jan Spunter)

Installeren en in bedrijf stellen
Itho Daalderop is met de betrokken partners nog druk doende met de engineering van de installaties voor Hoog Lindoduin. De aanleg van het WKO-systeem, inclusief de installatie van de warmtepompen, wordt uitgevoerd door BAM Energy Systems. Feenstra neemt de uitvoering van de ventilatie op zich. “Samen met medewerkers van de BAM stellen we de warmtepompen in bedrijf en verzorgen we de instructies en trainingen hiervoor”,  zegt Longayroux. “Ook informeren we de bewoners over het gebruik van het systeem. Dit doen we tijdens bewonersavonden die Vestia organiseert.”

Over de samenwerking met Vestia is Longayroux zeer te spreken: “Vestia kiest er wederom voor onze beproefde totaaloplossing toe te passen. Wij zijn er trots op dat we op deze manier aan dit toonaangevende project mogen bijdragen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details