Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoog Lindoduin | Scheveningen

Hoog Lindoduin | Scheveningen

Schevenings woongebouw maakt zich op voor de toekomst

In 2050 wil Vestia al haar woningen aardgasvrij hebben. De woningcorporatie is druk bezig die ambitie waar te maken. Zo werkt BAM Wonen in opdracht van Vestia aan de verduurzaming van Hoog Lindoduin in Scheveningen. Het 55 jaar oude woongebouw ondergaat een grootschalige renovatie.

Hoog Lindoduin telt veertien etages met in totaal 182 woningen. Het woongebouw wordt vanaf het betonnen casco volledig vernieuwd en volgens de nieuwste normen geïsoleerd. De balkons, galerijen en gevels worden vervangen, net als de keukens, badkamers en toiletten. De gasaansluiting maakt plaats voor een duurzame installatie met een warmtepomp. Ook krijgt het gebouw een frisse uitstraling met veel wit en lichte kleuren. Na de verduurzaming en renovatie worden 143 van de 182 woningen verhuurd als sociale huurwoning. De overige 39 woningen, op de bovenste drie lagen, verhuurt Vestia straks als vrijesectorwoningen.

Slimme oplossing voor vernieuwen consoles
In het eerste kwartaal van 2018 kreeg BAM Wonen de opdracht gegund voor de verduurzaming en renovatie van Hoog Lindoduin. BAM Wonen is geselecteerd op basis van prijs en kwaliteitsplan. Gerard Beugelsdijk, projectleider bij BAM Wonen, licht toe: “Het plan ging voornamelijk in op het vervangen van de galerijen. Er zat betonrot in de galerijplaten en consoles. Samen met Normteq, ontwikkelaar van slimme balkonsystemen, en betonfabrikant HCI bedachten we een manier om de nieuwe consoles, zonder hak- en breekwerk, aan de betonconstructie te monteren. Die manier, waarbij we de ankers voor de consoles inlijmen, hebben we in de tenderfase uitgewerkt en aan Vestia gepresenteerd.”

Hoog Lindoduin

Opbouwen vanaf ruwbouwniveau
De werkzaamheden startten in het najaar van 2018. BAM Wonen brengt het gebouw eerst helemaal terug naar ruwbouwniveau, zodat alleen het betonnen casco er nog staat. “Daar zijn we nu volop mee bezig”, zegt Beugelsdijk. “Wanneer alles gedemonteerd is, lijmen we de ankers in voor de consoles. In de bestaande constructie brengen we twee ankerstangen aan. Deze gaan elk 1,20 meter de wand in en worden verlijmd met speciale mortel. De bestaande galerijen fungeren hierbij als werkplek. Hierdoor hoeven we geen steiger op te bouwen.”

Medio dit jaar verwacht BAM Wonen de nieuwe galerijplaten te leggen en de gevelvullende elementen te plaatsen. Deze elementen hebben een Rc-waarde van 4,5. De kopgevels worden geïsoleerd en voorzien van keramische beplating. Ook het dak wordt geïsoleerd volgens de nieuwste normen.

Gasloos concept
De werkzaamheden in het gebouw beginnen met het aanbrengen van vloerisolatie, vloerverwarming en anhydrietvloeren. Vervolgens worden de metalstud binnenwanden geplaatst en, nadat de installaties zijn aangebracht, dichtgezet. De afwerking bestaat uit het betegelen van de wanden en het spuiten van de plafonds. Beugelsdijk: “Qua installaties vernieuwen we alle elektra, de mechanische ventilatie met warmteterugwinning, de vloerverwarming en het sanitair. Daarbij gaan we over op een gasloos concept. Elke woning krijgt een eigen warmtepomp. Al deze warmtepompen worden aangesloten op een 60-tal bronnen op 250 meter diepte. Dat is genoeg om alle woningen van warmte, en in de zomer van comfortabele koeling, te voorzien. Verder besteden we veel aandacht aan brandveiligheid en geluidsisolatie. Zo passen we zwevende dekvloeren, verlaagde plafonds en voorzetwanden toe.”

Hoog Lindoduin

Perfecte samenwerking
“Door de verduurzaming worden de woningen in Hoog Lindoduin een stuk energiezuiniger en comfortabeler”, vervolgt Beugelsdijk. “Het leuke is dat we dit project met diverse partijen uit onze eigen organisatie realiseren. Zo zorgt BAM Advies & Engineering voor de coördinatie van de constructie. BAM Energy Systems neemt het gasloze concept voor zijn rekening. De samenwerking met deze partijen verloopt perfect.” Over de samenwerking met Vestia is Beugelsdijk eveneens positief: “Vestia gaat dit omvangrijke en uitdagende project echt samen met ons aan. De struikelblokken die we onderweg tegenkomen, pakken we met elkaar op. De manier waarop dat gebeurt, open en oplossingsgericht, is gaaf om mee te maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details