Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoog Lindoduin Scheveningen | Slanke consoles met versterkte voorspanvoorzieningen maken vervanging balkons en galerijen mogelijk

Hoog Lindoduin Scheveningen | Slanke consoles met versterkte voorspanvoorzieningen maken vervanging balkons en galerijen mogelijk

Veel naoorlogse galerijflats hebben een renovatiebehoefte waarbij behoud van balkons en galerijen niet volstaat. Een voorbeeld is Hoog Lindoduin in Scheveningen: met te krappe en door zeezout aangetaste balkons en galerijen is de galerijflat niet langer up-to-date. Voor Hoog Lindoduin (182 woningen) bedacht Normteq een maatwerkoplossing op basis van slanke voorgespannen consoles, waartussen verbrede galerij- en balkonplaten worden geplaatst.

Normteq-directeur Peter Kok: “Het constructiegewicht dat is weggehaald, mocht met een kleine toename van het gewicht terugkomen. Als de balkons en galerijen breder moeten worden zoals in dit geval, moeten ze slanker worden uitgevoerd om op hetzelfde gewicht uit te komen.” De voorspanoplossing van Normteq werkt op basis van het inbrengen van draadeinden in de gebouwconstructie, in dit geval zo’n 1,20 meter diep. Door de slanke consoles was de aansluiting op de constructie kritisch; daarom werd een stalen verankering ontwikkeld als constructief basiselement in de dragende console. Dat element verbindt de gebouwconstructie en die van de dragende console.  

“De stalen verankering met voorspanstaven wordt door ons geleverd aan de betonfabrikant; die stort ze in. Na uitharding spant de betonfabrikant de consoles af. Zij komen dus kant-en-klaar aan.” De consoles vormen de weerszijden van de toekomstige balkon- en galerijvloeren en worden bevestigd op het kruispunt van wanden en vloeren. “De losse galerij- en balkonplaten dragen af aan de constructief verankerde consoles, maar zitten niet aan het gebouw vast. De voorspanverbinding zorgt voor constructieve afdracht naar beneden toe. Zonder stalen verankering met toepassing van voorspanning was dit niet gelukt.” 

Beproefde technieken

Een maatwerkoplossing? “Zeker”, zegt Kok. “Op basis van beproefde technieken. Allereerst onze werkzaamheden vanaf de bestaande galerij: het vullen van door de aannemer aangebrachte boorgaten met een hoogwaardige mortel, het inbrengen van de draadeinden met gevulde mortel en het testen van de sterkte. Vervolgens verwijdert de aannemer de balkons en galerijen en plaatst een tijdelijke ondersteuning op de verdieping daaronder. Normteq plaatst de nieuwe consoles op de tijdelijke ondersteuning en stelt deze exact af. Daarna wordt de zone tussen bestaande constructie en console bekist en uitgegoten, na uitharding geborgd met een moer aan de voorzijde waarbij het draadeind op spanning wordt gezet, wordt de bekisting verwijderd en de zone van de spansparing ter locatie van de moer aangegoten. Dit proces herhaalt zich een verdieping lager. Eenmaal onderaan zitten onze werkzaamheden erop. Van onderaf begint de aannemer met het leggen van de galerij- en balkonplaten tussen de consoles. Als een verdieping gelegd is, worden de wanden vanaf de nieuwe galerij geplaatst, dan weer een laag balkons en galerijen en zo verder. Verdiepinggewijs worden de woningen wind- en waterdicht gemaakt en kan worden gestart met de werkzaamheden in de woningen.” 

Afstemming met aannemer

Je moet een goede klik hebben met de hoofdaannemer voor een dergelijk concept, vervolgt Kok. “Dit zijn geen systemen die worden aangeboden binnen een door de aannemer gekozen logistiek systeem. Je moet de aanpak van de uitvoering volledig afstemmen.” Dat is het geval; tevens hebben aannemer BAM en Normteq de gemeente Den Haag volledig betrokken bij ontwerp en uitvoering. “Wij zijn momenteel de consoles aan het monteren en hiermee hopen wij in maart 2020 klaar te zijn. Deze oplossing is zeer geschikt om bij vergelijkbare projecten toe te passen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details