Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoofdkantoor ING, Amsterdam | Luifels als vliegtuigvleugels dragen bij aan rustig gevelbeeld

Hoofdkantoor ING, Amsterdam | Luifels als vliegtuigvleugels dragen bij aan rustig gevelbeeld

Het nieuwe hoofdkantoor van ING is ontworpen door Benthem & Crouwel Architects en gerealiseerd door G&S Bouw. In het ontwerp zijn luifels opgenomen die de rondingen van het gebouw volgen en voor een rustig gevelbeeld zorgen, mede door de strakke uitvoering en horizontale geleding. De luifels, geproduceerd door Sorba, bestaan uit geanodiseerde aluminium beplating en gecoate aluminium composiet beplating.

Statig, strak, vloeiend en organisch zijn woorden die je invallen bij het aanschouwen van de gevel van het ING HQ in Amsterdam-Zuidoost. Het gevelbeeld klopt in zijn totaliteit; de som is meer dan de delen. “Het resultaat van integraal ontwerpen, met de architect als natuurlijke partner, en een strakke samenwerking van de uitvoerende partijen”, vertelt Sorba’s commercieel directeur Eric Hogeboom. Rollecate verzorgde de glazen stroken en was verantwoordelijk voor de thermische isolatie en water­dichting van de gevel; de montage van de door Sorba geproduceerde en aan de verdiepingsvloeren bevestigde luifels, die maar liefst 2,5 meter uitsteken en worden vergeleken met vliegtuigvleugels, sloot aan op de cascobouw. “De enige overlap met onze werkzaamheden zat in de isolatie van de vloer­randen, uitgevoerd nadat de meegestorte consoles voor de montage van de luifels gereed waren.”

Comfortabel werkklimaat

Beide gevelpartijen werkten naast elkaar aan de afwerking van de gevel. Sorba monteerde in eigen beheer, in goede samenwerking met hoofdaannemer G&S Bouw. Hogeboom: “G&S coördineerde de samenwerking tussen partijen. Wij waren een ingespeeld team, waardoor het door architect en opdrachtgever gewenste gevelbeeld tot in de puntjes kon worden gerealiseerd.” De neusprofielen van de luifels zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium en door het walsen van de profielen is de benodigde ronding aangebracht. Deze elementen zijn 7,20 meter lang, met een stramien van 1,80 meter voor de beplating aan beide zijden. Aan de bovenzijde van de luifels is gecoat aluminium composiet beplating gebruikt (Alpolic). “De coating voorziet in een vermindering van de schittering. Een comfortabel werkklimaat staat uiteraard voorop.” Andersom zorgen de luifels voor schaduwwerking op de ondergelegen verdiepingen. “De onderzijden van de luifels zijn om die reden uitgevoerd met naturel geanodiseerde beplating.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details