Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Utiliteitsbouw

Hoofdkantoor ING, Amsterdam | Luifels als vliegtuigvleugels dragen bij aan rustig gevelbeeld

Het nieuwe hoofdkantoor van ING is ontworpen door Benthem & Crouwel Architects en gerealiseerd door G&S Bouw.

egbertdeboer.com-20191212-09316hr-kopieren

1 april 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe hoofdkantoor van ING is ontworpen door Benthem & Crouwel Architects en gerealiseerd door G&S Bouw. In het ontwerp zijn luifels opgenomen die de rondingen van het gebouw volgen en voor een rustig gevelbeeld zorgen, mede door de strakke uitvoering en horizontale geleding. De luifels, geproduceerd door Sorba, bestaan uit geanodiseerde aluminium beplating en gecoate aluminium composiet beplating.

Statig, strak, vloeiend en organisch zijn woorden die je invallen bij het aanschouwen van de gevel van het ING HQ in Amsterdam-Zuidoost. Het gevelbeeld klopt in zijn totaliteit; de som is meer dan de delen. “Het resultaat van integraal ontwerpen, met de architect als natuurlijke partner, en een strakke samenwerking van de uitvoerende partijen”, vertelt Sorba’s commercieel directeur Eric Hogeboom. Rollecate verzorgde de glazen stroken en was verantwoordelijk voor de thermische isolatie en water­dichting van de gevel; de montage van de door Sorba geproduceerde en aan de verdiepingsvloeren bevestigde luifels, die maar liefst 2,5 meter uitsteken en worden vergeleken met vliegtuigvleugels, sloot aan op de cascobouw. “De enige overlap met onze werkzaamheden zat in de isolatie van de vloer­randen, uitgevoerd nadat de meegestorte consoles voor de montage van de luifels gereed waren.”

Comfortabel werkklimaat

Beide gevelpartijen werkten naast elkaar aan de afwerking van de gevel. Sorba monteerde in eigen beheer, in goede samenwerking met hoofdaannemer G&S Bouw. Hogeboom: “G&S coördineerde de samenwerking tussen partijen. Wij waren een ingespeeld team, waardoor het door architect en opdrachtgever gewenste gevelbeeld tot in de puntjes kon worden gerealiseerd.” De neusprofielen van de luifels zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium en door het walsen van de profielen is de benodigde ronding aangebracht. Deze elementen zijn 7,20 meter lang, met een stramien van 1,80 meter voor de beplating aan beide zijden. Aan de bovenzijde van de luifels is gecoat aluminium composiet beplating gebruikt (Alpolic). “De coating voorziet in een vermindering van de schittering. Een comfortabel werkklimaat staat uiteraard voorop.” Andersom zorgen de luifels voor schaduwwerking op de ondergelegen verdiepingen. “De onderzijden van de luifels zijn om die reden uitgevoerd met naturel geanodiseerde beplating.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%