Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoofdkantoor ING, Amsterdam | Integraal ontwerpen tot op gebruiksniveau

Hoofdkantoor ING, Amsterdam | Integraal ontwerpen tot op gebruiksniveau

Installatietechnisch adviseur Deerns zat vanaf het begin van de ontwikkeling van ING ‘Cedar’ aan tafel met ontwikkelaars, architect, gebruikers en adviseurs. “Afstemming van het technisch ontwerp is in de utiliteitsbouw essentieel, vanwege de toegenomen behoefte aan performance in gebruik. Het resultaat is BREEAM ‘Outstanding’, met handhaving van de uitgangspunten in de uitvoeringsfase en met inbegrip van het inbouwpakket van ING”, zegt projectmanager Menno Hollander van Deerns.

Ingenieursbureau Deerns is als adviseur installatietechniek bij het ontwerp en de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor betrokken. Met een ruime ervaring in gecompliceerde utiliteitsbouw zoals ziekenhuizen en een goede projectrelatie met mede-ontwikkelaar OVG Real Estate (onder meer The Edge), was de projectaanpak van begin af aan gericht op integrale samenwerking met het oog op gebouwprestaties, vertelt Hollander. “De uitgangspunten en het inbouwpakket van ING zijn daarin meegenomen. Ook andere adviseurs, zowel die van uitvoerende partijen als de eigen adviseurs van ING, zaten op de juiste momenten aan tafel, waardoor ontwerp, uitvoering en gebruik maximaal konden worden afgestemd.”

BREEAM ‘Outstanding’

Het ontwerp heeft een duurzaamheidscertificering gekregen van het keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie met de score ‘Outstanding’ (88,3%) – het hoogste niveau. Gekozen is voor een gebouw van vijf verdiepingen dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen voor gebruik van materialen, gezondheid, afval en energie. Door toepassing van stadswarmte en -koude, klimaatplafonds, CO2-gestuurde ventilatie en circa 3.600 m² zonnepanelen op het dak, wordt een CO2-reductie van 31% ten opzichte van de referentiewaarde gerealiseerd. “De technologie in het pand zorgt voor slim en duurzaam energiegebruik en draagt bij aan het creëren van gezonde, comfortabele werkplekken. Alle parkeerplaatsen hebben toegang tot een laadstation voor elektrisch rijden.”

Paviljoen

“Uiteraard is een goede afstemming tussen technisch adviseurs en architect een belangrijk onderdeel van het eindresultaat”, vervolgt Hollander. De thermische werking van grote glasoppervakken wordt bijvoorbeeld teniet gedaan door grote, uitkragende luifels. Op het campusterrein is ook een paviljoen gerealiseerd waaraan Deerns heeft bijgedragen. “De zonneschermen zijn verbonden met de afzuig­units en sluiten automatisch wanneer het binnenklimaat erom vraagt.” Het paviljoen wordt gebruikt als horecagelegenheid. “Een goede integrale samenwerking tussen stakeholders in ontwerp, uitvoering en gebruik resulteert in een gebouwde omgeving die niet alleen in ontwerp, maar ook in de exploitatiefase aan hoge eisen voldoet.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details