Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Utiliteitsbouw

Hoofdkantoor ING, Amsterdam | Integraal ontwerpen tot op gebruiksniveau

Installatietechnisch adviseur Deerns zat vanaf het begin van de ontwikkeling van ING 'Cedar' aan tafel met ontwikkelaars, architect, gebruikers en...

egbertdeboer.com-20191212-02372hr_-kopieren

30 maart 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Installatietechnisch adviseur Deerns zat vanaf het begin van de ontwikkeling van ING ‘Cedar’ aan tafel met ontwikkelaars, architect, gebruikers en adviseurs. “Afstemming van het technisch ontwerp is in de utiliteitsbouw essentieel, vanwege de toegenomen behoefte aan performance in gebruik. Het resultaat is BREEAM ‘Outstanding’, met handhaving van de uitgangspunten in de uitvoeringsfase en met inbegrip van het inbouwpakket van ING”, zegt projectmanager Menno Hollander van Deerns.

Ingenieursbureau Deerns is als adviseur installatietechniek bij het ontwerp en de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor betrokken. Met een ruime ervaring in gecompliceerde utiliteitsbouw zoals ziekenhuizen en een goede projectrelatie met mede-ontwikkelaar OVG Real Estate (onder meer The Edge), was de projectaanpak van begin af aan gericht op integrale samenwerking met het oog op gebouwprestaties, vertelt Hollander. “De uitgangspunten en het inbouwpakket van ING zijn daarin meegenomen. Ook andere adviseurs, zowel die van uitvoerende partijen als de eigen adviseurs van ING, zaten op de juiste momenten aan tafel, waardoor ontwerp, uitvoering en gebruik maximaal konden worden afgestemd.”

BREEAM ‘Outstanding’

Het ontwerp heeft een duurzaamheidscertificering gekregen van het keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie met de score ‘Outstanding’ (88,3%) – het hoogste niveau. Gekozen is voor een gebouw van vijf verdiepingen dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen voor gebruik van materialen, gezondheid, afval en energie. Door toepassing van stadswarmte en -koude, klimaatplafonds, CO2-gestuurde ventilatie en circa 3.600 m² zonnepanelen op het dak, wordt een CO2-reductie van 31% ten opzichte van de referentiewaarde gerealiseerd. “De technologie in het pand zorgt voor slim en duurzaam energiegebruik en draagt bij aan het creëren van gezonde, comfortabele werkplekken. Alle parkeerplaatsen hebben toegang tot een laadstation voor elektrisch rijden.”

Paviljoen

“Uiteraard is een goede afstemming tussen technisch adviseurs en architect een belangrijk onderdeel van het eindresultaat”, vervolgt Hollander. De thermische werking van grote glasoppervakken wordt bijvoorbeeld teniet gedaan door grote, uitkragende luifels. Op het campusterrein is ook een paviljoen gerealiseerd waaraan Deerns heeft bijgedragen. “De zonneschermen zijn verbonden met de afzuig­units en sluiten automatisch wanneer het binnenklimaat erom vraagt.” Het paviljoen wordt gebruikt als horecagelegenheid. “Een goede integrale samenwerking tussen stakeholders in ontwerp, uitvoering en gebruik resulteert in een gebouwde omgeving die niet alleen in ontwerp, maar ook in de exploitatiefase aan hoge eisen voldoet.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%