Hoofdkantoor ING Amsterdam

Met het gebruiksdak van de garage en een talud wordt openbare ruimte aaneengehecht.

02:00
27-03-2020

Hoofdkantoor ING, Amsterdam | Gebruiker centraal, stedelijke ruimte aaneengehecht

‘Op alle niveaus verbindend’

Onder de naam ‘Cedar’ is in januari het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost in gebruik genomen. De nieuwe hoofdvestiging van de bank bestaat uit een transparant, horizontaal geleed complex, dat voorheen gescheiden verkeersstromen verbindt door middel van een publiekstuin met horecapaviljoen. “De ruimte rond het gebouw wordt publiek en onder de naam Cumulus Park onderdeel van de stedelijke ruimte”, vertelt Pascal Cornips van Benthem Crouwel Architects.

ING heeft een eigen kantoorconcept, maar wil vooral de dynamiek van het bedrijf meer benadrukken met het nieuwe hoofdkantoor: van een statige bank naar een dynamisch bedrijf dicht op de klant. Cornips: “De positionering van het gebouw in de stedelijke context en de open, uitnodigende architectuur zorgen voor nieuwe verbindingen en een enorme impuls in de openbare ruimte.” De parkeergarage van 11.000 m² is half verdiept aangelegd, waarmee het van Zuidoost bekende niveauverschil tussen fiets- en voetpaden op maaiveld enerzijds en de verhoogde autodreven anderzijds wordt overbrugd en ‘Cedar’ onderdeel wordt van de stedelijke dynamiek. “In de oude situatie leidde de scheiding van verkeersstromen tot sociale onveiligheid; nu wordt met het gebruiksdak van de garage, een talud en een transparant, alzijdig gebouw openbare ruimte aaneengehecht met een ‘publiekstuin’ als resultaat, waardoor ook voetgangers zich prettig voelen. Het nieuwe hoofdkantoor zoekt verbinding met de stad en haar bewoners.”

Hoofdkantoor ING   Amsterdam

Grote glasoppervlakken zijn onderdeel van de BREEAM-eigenschappen.

 

Aansluiten op de buitenwereld

Het architectenteam, met naast Benthem Crouwel Architects landschapsarchitect Karres en Brands en interieurarchitect HofmanDujardin, zocht nadrukkelijk aansluiting met de buitenwereld. Daartoe is een pand met twee bouwdelen ontworpen, dat ter hoogte van het Abcouderpad van een brugdeel is voorzien. Beide bouwdelen beschikken over een gebouwhoog atrium met daaraan restaurants en een auditorium. “De atria worden met platforms overbrugd op elke verdieping, waarmee een verticaal landschap ontstaat dat vrijheid én verbinding creëert. Werkplekken zijn ingericht in het kader van ‘agile-werken’ in teamverband, met uitnodigende ontmoetingsplekken en een leesbare, bruikbare interieurstructuur, zonder dode hoeken.” Het pand is zo flexibel mogelijk vormgegeven, met vrije vloervelden en grote overspanningen. De verdiepingsvloeren worden afgerond met meters uitkragende aluminium luifels die behalve voor een rustige geveluitstraling en een horizontale geleding voor een goede zonwering zorgen. Het pand is ontworpen volgens BREEAM ‘Outstanding’, met als onderdelen een goed werkklimaat en een goede aansluiting op het openbaar gebied. De publieke tuin (Cumulus Park) wordt afgewerkt met groen en bomen, verankerd in het dak van de parkeergarage. Net als de gevelhoeken en het interieur zijn ook de overgangen tussen de publieke gebieden organisch afgerond, wat zorgt voor een rustig en open karakter. “De groene ruimte heeft een natuurlijk verbindend karakter.”

‘Connectivity’

Medio januari is het door G&S Bouw in 2019 opgeleverde gebouw officieel in gebruik genomen. 2.800 ING-medewerkers verhuizen onder meer vanuit het nabijgelegen oude hoofdkantoor met de bijnaam ‘Zandkasteel’ naar het nieuwe ING ‘Cedar’ aan de Frankemaheerd, enkele honderden meters naar het noorden gelegen. “Hoewel de eindinrichting van het park nog gereed moet komen, is de impact van de intenties al goed zichtbaar”, zegt Cornips. “Dat is mooi om te zien. De kavel wordt onderdeel van de stad, een betekenisvolle stedelijke locatie; medewerkers die elkaar in de oude setting jaren niet gezien hadden, blijken elkaar nu te ontmoeten. Wij zijn er tevens in geslaagd om met onze ontwerppartners een gevoel van vrijheid te creëren, passend bij de dynamische cultuur die je ziet bij de grote techbedrijven. ‘Connectivity’ – verbinding tussen medewerkers, verbinding tussen ING en andere bedrijven en verbinding tussen ING en de omringende buurt – was het uitgangspunt. Die missie is geslaagd, en daar zijn wij best trots op met zo’n ontwerpvolume.”   

Tekst | Jan-Kees Verschuure Beeld | Jannes Linders

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever
ING

Ontwikkelaars
OVG Real Estate, G&S Vastgoed

Ontwerp
Benthem Crouwel Architects (gebouw);
Karres en Brands (landschap);
HofmanDujardin (platforms en interieur)

Uitvoering
G&S Bouw

Bouwperiode
2017 – 2019

Programma
circa 40.000 m²