Hoofdkantoor Fokker

Rendering gemaakt door Multivision3D.nl en ter beschikking gesteld door AGS architects Heerlen.

02:17
05-12-2018

Hoofdkantoor Fokker, Papendrecht

De kern van de zaak… is van beton

Als Anthony Fokker (Kediri, 6 april 1890 – New York, 23 december 1939) de plannen voor het nieuwe Fokker hoofdkwartier had kunnen zien, had hij ongetwijfeld een vreugderondje gevlogen. Knap werk van AGS Architecten, die een gebouw hebben ontworpen vol dynamiek en symboliek. De vorm van het gebouw doet denken aan een luchtverkeerstoren, de sierlijke vormen die over de gevel lopen maken een eindeloze lus. De één ziet er een looping in, de ander de draai van een propeller. 

Het oude hoofdgebouw aan de Julianastraat in Papendrecht biedt sinds 1962 aan het kantoorpersoneel en heeft een bijbehorende fabriek aan de Industrieweg. 600 meter van het oude gebouw, aan de andere kant van de fabrieken, verrijst het gloednieuwe hoofdgebouw.

Hoofdkantoor Fokker

De eerste vier lagen van de kern hebben rondom een constructie van stalen liggers met daarop kanaalplaatvloeren.

Technologie van nu voor één van de oudste merken van Nederland
Strukton Worksphere heeft de bouw in opdracht gekregen en levert er een sterk staaltje op het gebied van duurzaamheid en technologie. Zo is het gebouw van het gas los en beschikt het over een warmtekoudeopslag. Op het dak van de fabriek komen zonnepanelen, die voor een stuk duurzame energieverschaffing zorgen. Het nieuwe hoofdkantoor wordt een comfortabele werkomgeving met 6.500 m2 BVO.

Verantwoordelijk voor het uitwerken van de constructie is IMd Raadgevende Ingenieurs uit Rotterdam. Er is sprake van een staalskelet met kanaalplaatvloeren. Deze bevinden zich rond de betonnen kern, die letterlijk een centrale rol speelt in de opbouw. BudoBouw uit Zwolle is verantwoordelijk voor de bouw van deze kern. Denis van Wijk, directeur en Jeroen van Ostaijen, bedrijfsleider bij BudoBouw BV vertellen over dit bijzondere project.

Hoofdkantoor Fokker

In de kern bevinden zich de liftschacht en het trappenhuis.

Van kelder tot ‘paraplu’
Van Ostaijen: “Eerst hebben we de kelderconstructie aangebracht, van daaruit zijn we met de betonnen kern naar boven gaan werken. In de kern bevinden zich de liftschacht en het trappenhuis. De eerste vier lagen van de kern hebben rondom een constructie van stalen liggers met daarop kanaalplaatvloeren. Vanaf de begane grond t/m de vierde verdieping hebben wij de constructie laag voor laag opgebouwd. De begane grond bestaat uit betonwanden van ruim 5 meter hoog, de overige verdiepingen zijn ruim 3, 5 meter hoog. Voor de lagen 5, 6 en 7 van de kern hebben wij eerst laag 5 en 6 opgebouwd, waarbij opgemerkt kan worden dat laag 5 ook hoge wanden heeft. Daarna heeft de staalbouwer diverse stalen balken aangebracht die de draagconstructie vormen van de zesde verdieping. De balken werden ingestort in de betonnen kernwanden van laag 7. Na het bouwen van de totale kern werd in het bovenste deel de staalconstructie aangebracht, deels in de kern verwerkt en deels hangend, het zogenaamde ‘paraplu’-gedeelte. Daar komt het hangende deel van de bouw aan.”

Hoofdkantoor Fokker

Het nieuwe hoofdkantoor wordt een comfortabele werkomgeving met 6.500 m2 BVO.

Systeemkisten en traditionele betonbouw gaan hand-in-hand
“De schoren die bovenin zitten, brachten veel werk met zich mee”, vertelt Van Ostaijen. “De betonnen kern tot aan het ‘paraplu’-gedeelte werd door ons gemaakt met systeemkisten. Het laatste deel is echt traditioneel betonwerk.” Ten tijde van dit interview legde BudoBouw net de hand aan de laatste vloer. “Terugkijkend op de bouw, kunnen we niet anders zeggen dan dat alles soepel en vlot verlopen is. De enige uitdaging die we ondervonden, was het nauwelijks weg te pompen regenwater in de kelder.” 

Hoofdkantoor Fokker

De betonnen kern tot aan het ‘paraplu’-gedeelte werd gemaakt met systeemkisten. Het laatste deel is echt traditioneel betonwerk.

Een eerbetoon aan de held van weleer
De samenwerking met Strukton werd door BudoBouw als zeer prettig ervaren. Van Ostaijen: “Ons contact met Malcolm Duys, uitvoerder bij Strukton, was prima. De samenwerking verliep vlekkeloos en over en weer hadden we aan een half woord genoeg.” Zowel Van Ostaijen als Van Wijk zijn van mening dat het ontwerp van het gebouw een signatuur heeft die past bij de uitstraling van Fokker. “De dynamiek in het Fokker-logo zie je in alles terugkomen. Een mooi eerbetoon aan de held van weleer”, aldus Van Wijk.   

Tekst: Jan Mol
Beeld: BudoBouw/AGS Architecten
westfield-logisticsDepot Boijmans Van Beuningen