Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hondsrugtoren Emmen | Maar liefst 65 meter de lucht in: Emmens hoogste gebouw komt eraan

Hondsrugtoren Emmen | Maar liefst 65 meter de lucht in: Emmens hoogste gebouw komt eraan

Geïnspireerd door de wolkenkrabbers die hij in zijn jongere jaren zag in de Verenigde Staten, vatte projectontwikkelaar Peter van Dijk het plan op om Emmen voor eens en voor altijd op de kaart te zetten, met een spraakmakende hoogbouw.

Oorspronkelijk kreeg het project als werktitel ‘Manhattan’, maar al snel bleek dit voor de Emmense bevolking een station te ver. Onder het motto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ kreeg de 17 bouwlagen tellende woontoren daarom de naam ‘Hondsrugtoren’, als verwijzing naar de locatie van het gebouw, de hoek Hondsrugweg/Weerdingerstraat. We spreken met Jan Nijkamp, projectleider bij Akor Bouw uit Rijssen, die ook dit Emmense project begeleidt.

Een Drenths-Overijsselse samenwerking

Om te beginnen vragen we aan Nijkamp of het toeval is dat Akor Bouw wederom in Emmen actief is. In de vorige editie van Stedenbouw was namelijk te lezen dat Akor Bouw tegenover Wildlands, aan de zuidzijde van het Raadhuisplein, bouwt aan een pand van 92 meter lang, 57 meter breed en 23 meter hoog. Tevens wordt de bestaande parkeergarage onder het Raadhuisplein uitgebreid. Nijkamp verzekert ons dat het enerzijds op puur toeval berust dat beide projecten gelijktijdig spelen, maar anderzijds is het ook wel begrijpelijk omdat Akor reeds een jarenlange samenwerking heeft met Peter van Dijk. Niet zo bijzonder dus, dat de twee spraakmakende nieuwbouwprojecten in Emmen op een Drenths-Overijsselse samenwerking berusten.

Attika Architecten heeft het gebouw als een echte blikvanger ontworpen; één die het gezicht van Emmen gaat veranderen. Nijkamp: “Dat mag je letterlijk en spreekwoordelijk zien. Het gebouw is straks fysiek vanaf de N34 al zichtbaar en wordt beeldbepalend. Maar ook maatschappelijk gezien is deze hoogbouw een hele stap voor Emmen, omdat er nog niet eerder sprake was van zo’n hoog gebouw.”

Werkzaamheden aan de begane grond.

Nu al een zeer gewilde locatie

De 17 verdiepingen van de Hondsrugtoren zijn bedoeld voor bewoning. De begane grond wordt voor commercieel gebruik ingezet. “Lefier, de Emmense woningstichting, heeft 28 appartementen gekocht op de verdiepingen 1 tot en met 7,
die men gaat verhuren. De verdiepingen 8, 9 en 10 bevatten 12 koopappartementen, waarvan er niet één over is. Alles is reeds verkocht. De verdiepingen 11 tot en met 17 krijgen 9 penthouses, die eveneens als warme broodjes over de toonbank zijn gegaan. Kortom: dit is een zeer gewilde locatie. Peter van Dijk bewijst hiermee dat zijn idee om tot de bouw van deze toren over te gaan een vruchtbaar plan is.” In het plan zijn verder de bouw van een parkeergarage (voor 15 auto’s), een fietsenstalling (voor 70 fietsen) alsmede een 30-tal bovengrondse parkeerplaatsen inbegrepen. Verder worden er nog parkeerplaatsen in het openbaar gebied toegevoegd.

De 17 bouwlagen tellende woontoren krijgt de naam ‘Hondsrugtoren’, als verwijzing naar de locatie van het gebouw, de hoek Hondsrugweg/Weerdingerstraat.

Steigerloos bouwen

Uniek aan deze hoogbouw is het feit dat er geen steiger aan te pas komt. “Tot de 2e verdieping zien we gemetselde gevels, daarboven architectonisch beton. De gevels vanaf de 2e verdieping worden volledig prefab gemaakt met een betonnen binnen- en buitenspouwblad. De buitenzijde wordt op kleur en met een door de architect bedachte structuur uitgevoerd. De kozijnen worden bij de producent voorgemonteerd in de gevelelementen en als compleet afgewerkte gevels aangevoerd en gemonteerd. We hebben dus alleen de grote kraan nodig die op dit moment boven de buurt uittorent, om alles op de juiste plek te krijgen. Alle materialen die we toepassen zijn onderhoudsarm en het gebouw heeft straks een top isolatie. Energiezuinig, volledig volgens de geldende normen en eisen”, schetst Nijkamp.

De aanneemsom ligt tussen de € 10.000.000,- en € 15.000.000,-, lezen we op de website van Akor Bouw. “De planning is om medio augustus/begin september 2020 gereed te zijn”, zegt Nijkamp tot besluit. “Dan hebben we niet alleen de hoogste woontoren van Emmen opgeleverd, maar vooralsnog ook de hoogste in de geschiedenis van Akor Bouw.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details