Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hondsrugtoren Emmen | De skyline van Emmen verandert definitief

Hondsrugtoren Emmen | De skyline van Emmen verandert definitief

Er wordt hard gewerkt op de hoek Hondsrugweg/Weerdingerstraat in Emmen. Akor Bouw uit Rijssen realiseert daar in opdracht van projectontwikkelaar Peter van Dijk het hoogste woongebouw van Emmen, de Hondsrug­toren. Een prestigieus project dat de skyline van Emmen definitief een ander gezicht zal geven.

Verantwoordelijk voor het betonwerk is BudoBouw BV uit Zwolle. We spreken met Jeroen van Ostaijen, bedrijfsleider bij BudoBouw. Ten tijde van het gesprek is BudoBouw met de werkzaamheden op de begane grond bezig.

Monolitische keldervloer

“We zijn begonnen met de fundering en hebben een kelder gerealiseerd met een monolitisch afgewerkte keldervloer, holle wanden en kolommen, die in het werk zijn gestort. Daarna was de begane grond aan de beurt, die bestaat uit verzwaarde balken met een breedplaatvloer. Deze moest voor de bouwvak klaar zijn, hetgeen is gelukt”, opent Van Ostaijen het gesprek. “Nu de werkzaamheden na de bouwvak weer gestart zijn, zijn we bezig om op de begane grond wanden te zetten. De begane grond en eerste verdieping worden opgebouwd uit holle wanden en in het werk gestorte wanden. De vloeren zijn balkstructuren met breedplaatvloeren. Ook wordt op dit moment de grote, vaste torenkraan opgebouwd.”

Sandwich betonwanden

Van Ostaijen vervolgt zijn verhaal: “Vanaf de tweede verdieping wordt er gebouwd met twee types wanden. De binnenwanden zijn grijs en massief, de buitenwanden bestaan uit sandwich betonwanden. Eén zo’n betonelement is opgebouwd uit een buitenwand, een isolatiekern en een binnenwand. Dit ‘recept’ zal herhaald worden tot en met de bovenste verdieping. De vloeren zijn overal breedplaatvloeren.”

Zowel commerciële als woonbestemming

Akor Bouw uit Rijssen is al vanaf 2016 met dit project bezig, in opdracht van Peter van Dijk. Jan Nijkamp van Akor Bouw is tevreden over de voortgang en noemt het project bijzonder voor Emmen. “Het gebouw staat letterlijk op de entree van Emmen en is ontworpen door Attika Architekten, als een echte ‘landmark’. Wie straks op de N34 naar Groningen rijdt, kan het gebouw al van verre zien. Een prominent gebouw op een prominente plaats.” Wat kan er verteld worden over de bestemming? Nijkamp schetst: “Met zijn 65 meter hoogte telt de Hondsrugtoren straks 17 verdiepingen. In de kelder vinden we dan een parkeergarage voor onder andere de penthouses, een fietsenberging en een algemene berging. De begane grond wordt voor commercieel gebruik ingezet en verdieping 1 tot en met 7 met 28 appartementen is al verkocht aan woningstichting Lefier, voor huurdoeleinden. Verdiepingen 8, 9 en 10 bestaan uit 12 koopappartementen, die inmiddels allemaal zijn verkocht. De 11e tot en met de 17e verdieping zijn gereserveerd voor 9 penthouses, ook allemaal verkocht. Het is een iconische en gewilde plek.”

Onderhoudsarm en duurzaam gebouwd

Nijkamp over de duurzaamheid van de Hondsrugtoren: “Er is gekozen voor onderhoudsarme materialen. Tot de 2e verdieping zien we gemetselde gevels, daarboven beton, met aluminium kozijnen. De kozijnen worden voorgemonteerd meegeleverd in de prefab elementen. Uniek aan het project is dat we steigerloos bouwen. Voor Akor Bouw is dit één van de hoogste bouwwerken die we tot nu toe mochten maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details