Hofjesbuurt
01:57
07-11-2018

Hofjesbuurt, Nijmegen

Nieuw elan voor Nijmeegse Hofjesbuurt

‘Bewoners hebben waardering gekregen voor de architectuur’

Zo’n zestig jaar oud zijn ze, de woningen in de Nijmeegse Hofjesbuurt – 87 eengezinswoningen en 192 etagewoningen. Om ze zowel wat wooncomfort als duurzaamheid betreft toekomstbestendig te maken, is groot onderhoud nodig. Het plan hiervoor werd, met oog voor de oorspronkelijke architectuur, gemaakt door 19 Het Atelier Architecten.

Het is een design & build-opdracht, leggen Erik van Scheijndel en Rob Moritz van 19 Het Atelier uit. De opdracht is in bouwteamsamenwerking met Talen Vastgoedonderhoud in opdracht van woningcorporatie Talis uitgevoerd. “Talis vroeg om een plan dat leidt

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: 19 Het Atelier Architecten
Projectinfo

Balkonvloer met slimme krachten: bewoners tevreden, opdrachtgever tevreden
Of hun balkons groter konden worden gemaakt tijdens de renovatie. Dat was de vraag van een deel van de bewoners van de Hofjesbuurt in Nijmegen. Met een slimme oplossing kan Renovum aan dat verzoek voldoen.

Die oplossing heet Balkonbouw, een speciaal voor de renovatie- en transformatiemarkt ontwikkeld product waarmee met minimale bouwkundige aanpassingen bestaande balkons kunnen worden vergroot. Dat is inmiddels bij het eerste blok van de Hofjesbuurt gebeurd, vertelt directeur Peter Niemer van Renovum. “Wat eerst kleine loggia’s waren, zijn nu echte balkons waar de bewoners een tafel en vier stoelen kunnen plaatsen.”

Niemer legt uit dat dit is gebeurd met een bijzonder kwaliteitsproduct afkomstig van Hi-Con Nederland, waarmee Renovum al enkele jaren intensief samenwerkt. De basis is een ultrasterke, dunne betonplaat in UHSB van circa 70 mm waarmee grote overspanningen kunnen worden bereikt, tot 2 meter uitkragend van de gevel. “Daarmee hebben we inmiddels in veel projecten balkonvergrotingen gerealiseerd. We werden voor dit project uitgenodigd voor een presentatie en hebben met de constructeur een plan uitgewerkt, dat uitermate geschikt bleek om in de Hofjesbuurt toe te passen.” Bijzonder aspect van de betonnen balkonvloer is dat per project gezocht wordt naar een optimale krachtenverdeling zonder dat extra elementen hoeven worden toegevoegd om de vloer te dragen. “Het is dan ook altijd maatwerk.”

Hofjesbuurt

Bij het uitwerken van het plan baseerde Renovum zich op oude tekeningen en onderzocht ze onder meer de kwaliteit van de bestaande wapening. Niemer legt uit dat in de betonplaat alle profileringen zijn verwerkt. Prefab werden de platen vervolgens voorzien van balustrades. “Speciaal voor dit project ontworpen om de wijk een onderscheidend karakter te geven.” Het geheel wordt naar de bouwplaats vervoerd en daar geplaatst. Niemer: “Dankzij deze aanpak kunnen we snel en efficiënt werken en hebben de bewoners minimale overlast. De eerste dag brengen we de verankering aan, dag twee hangen we de balkons erin – zo’n tien à vijftien op een dag. In totaal gaan we zo 168 woningen van een nieuw, groot balkon voorzien.”

Bouwinfo

Login of registreer gratis om deze info te lezen...
FAAYKooimeerflats