Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Hofbadtoren kiest voor steigerloze bouwmethode

In de wijk Ypenburg in Den Haag wordt gebouwd aan een nieuwe woontoren, de 70 meter hoge Hofbadtoren.

12 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In de wijk Ypenburg in Den Haag wordt gebouwd aan een nieuwe woontoren, de 70 meter hoge Hofbadtoren. WEBO uit Rijssen is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en plaatsing van de gevelelementen. Het innovatieve familiebedrijf heeft als credo ‘Uitvinders in de Timmerindustrie’. De gevelelementen realiseert zij dan ook conform haar eigen innovatieve concept: Steigerloos® Bouwen.

Tekst | Suzanne van Gaale    Beeld | Laurens Kuipers

Een 70 meter hoge woontoren bouwen zonder gebruik te maken van steigers is geen alledaagse praktijk. Daar is Wilko Wormgoor, projectleider bij WEBO, zich terdege van bewust. “Wij zijn de enige partij die tot deze hoogte steigerloos kan bouwen. De 70 meter is voor ons dan ook zeker een mooie uitdaging.” De bouw van de Hofbadtoren ging een jaar geleden, in september 2019, van start. De woontoren omvat 162 sociale huurappartementen in diverse prijsklassen en woningtypen. Als een U-vormig bouwblok sluit het naadloos aan op het bestaande Hofbad in de wijk Ypenburg. Samen met de Couperus-toren vormt de Hofbadtoren straks de Poort van Ypenburg.

Op grote hoogte: voordelen en uitdagingen

Uitdagingen als de bouw van de Hofbadtoren zijn het Rijssense familiebedrijf niet vreemd. WEBO stelt industrialisatie en innovatie in de bouw voorop. Dankzij Steigerloos® Bouwen worden steigers en vele andere bouwmaterialen overbodig. “Bouwen met onze unieke Steigerloos® gevelelementen heeft vele voordelen. Denk alleen al aan de minimale overlast op de bouwplaats en voor de omgeving. Zeker in een binnenstedelijke omgeving een must.” Dankzij het toepassen van prefab HSB-elementen kan er ook snel gebouwd worden. Wormgoor: “Het Steigerloos® gevelelement van de Hofbadtoren is een totaalproduct: ieder element is een prefab HSB-element dat wij in onze fabriek voorzien van duurzame gevelbekleding en kozijnen. De elementen hoeven op de bouwplaats in Den Haag alleen nog met de kraan naar hun plek te worden gehesen. In totaal betreft het bijna zeshonderd gevelelementen. In principe kunnen wij acht elementen op een dag plaatsen, dat betekent een verdieping per week. Als alles volgens planning verloopt, wordt de Hofbadtoren medio 2021 opgeleverd.”

Klein kunstwerk

Als je goed kijkt naar de gevels van de Hofbadtoren, dan valt op dat alle naden zichtbaar zijn. Een bewuste keuze van architect Oever en Zaaijer, volgens Wormgoor. “Dit is een esthetische keuze van de architect. Zo zijn de witte kaders om de kozijnen ook bewust iets naar voren geplaatst. Voordat wij tot productie overgaan, maken wij altijd een mock-up van een compleet gevelelement. Dat geeft een goed en realistisch beeld van onder andere het patroon, de kleur en het formaat van de stenen. Wij kunnen het precies zoals de architect of opdrachtgever het graag wil. In feite is ieder gevelelement een klein kunstwerk.” De Steigerloos® gevelelementen van WEBO beschikken over brandklasse B. Dit houdt in dat het doorbranden van het hout wordt geremd, wat het uitermate controleerbaar en veilig maakt ten opzichte van andere materialen.

BIM

WEBO is vanaf het begin nauw betrokken bij het project. Wormgoor: “Het hele engineeringsproces gebeurt in BIM. Hier hebben wij ruim tien jaar ervaring mee. Onze modelleurs draaien hun hand niet om voor grote werken zoals de Hofbadtoren. Dankzij BIM vermijden we faalkosten en bundelen en beheren we alle informatie in één digitaal gebouwmodel. Zo kunnen alle betrokken partijen, van aannemer en opdrachtgever tot architect, efficiënt en overzichtelijk samenwerken en is iedereen altijd op de hoogte van alle ontwikkelingen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%