Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hof van Pampus | De laatste duurzame ontwikkelingen, oplossingen en technieken

Hof van Pampus | De laatste duurzame ontwikkelingen, oplossingen en technieken

Snel geplaatst

De appartementen van Hof van Pampus functioneren – met een comfortabele en duurzame energie-installatie voor warmte, koude, warm tapwater en elektriciteit – helemaal zonder aardgas. Om dit voor elkaar te krijgen, verrichtten de installateurs unieke technische hoogstandjes. Zo werden de bronnen onder het gebouw aangebracht en werden de installaties sneller geplaatst dan ooit.

Voor de uitvoering van de installatieopdracht bundelden ZON en Dubotechniek hun krachten. ZON had al een ruime ervaring in duurzame installaties en combineerde deze met een plug-and-play WKO-installatie van Dubotechniek. Zo konden zij samen de complete warmte-installaties aanbieden en plaatsen. Contractueel gezien was dit wel een uitdaging. “ZON is de exploitant van de installaties én de beheerder voor 30 jaar”, vertelt John Braakman, directeur van ZON. “Ter Steege Bouw Vastgoed is de aannemer en Bouwinvest de verhuurder. Deze drieledige betrokkenheid resulteerde in een contract dat even complex als uniek is.”

Bronnen in funderingspalen
Uniek aan het project is de plaats van de bronnen. In verband met ruimtegebrek rondom de appartementengebouwen bevinden deze zich onder het gebouw in de funderingspalen. Braakman: “We hebben hiervoor grondverdringende funderingspalen toegepast, waarin we tijdens het boren een gesloten lus hebben gemaakt. Deze lus fungeert als bron voor de warmtepomp. Het is de tweede keer dat deze oplossing op zo’n grote schaal is toegepast.”

Hoogtemperatuur-waterpompen
Ook de inzet van hoogtemperatuur-warmtepompen is bijzonder. Het is technisch ingewikkeld om deze warmtepompen te produceren. ZON houdt zich hier al sinds 2017 mee bezig, waarbij zij gebruikmaakt van bestaande producten (of-the-shelf). Nu plukt zij de vruchten van deze innovatieve instelling en loopt zij voor op de collega’s. 

Zonnedak
Voor de winning van elektrische energie werden zo’n 400 zonnepanelen op het dak geplaatst. De zonnepanelen blijven eigendom van ZON, die de panelen heeft gefinancierd en de elektriciteit verkoopt aan de gebruikers. De panelen leveren ook de energie voor de 15 parkeerplaatsen die zijn voorzien van een laadpaal voor elektrische auto’s. 

ZON

De verbinding
Een communicatiesysteem verbindt de afleversets in de woningen met de energiecentrale in de technische ruimte. Het systeem registreert de verwarming, koeling en het warm tapwater die naar behoefte in de appartementen worden afgeleverd. In de afleversets in de appartementen bevindt zich bovendien de meet- en regelapparatuur die het verbruik registreert. Deze energiestanden en temperaturen kunnen door de bewoners worden uitgelezen, maar ook op afstand. Een groot voordeel voor de exploitant. Bij klachten – bijvoorbeeld een slaapkamer die niet voldoende warm wordt – kan deze op afstand de storing traceren en verhelpen. 

Installatie in een dag
De all electric installatie is volledig modulair opgebouwd in de fabriek. De geprefabriceerde elementen konden hierdoor in één beweging worden aangeleverd en gemonteerd in de technische ruimte. “Deze prefabricage leverde geweldige voordelen op”, vertelt Braakman. “Denk hierbij maar aan minder verkeersbewegingen, minder mankracht, minder sleutelen op de locatie, geen buizen, leidingen, lasconstructies, takels en meer. Hof van Pampus is niet alleen duurzaam na oplevering, maar ook in het voortraject.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details