Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoe zet je een steiger op? Belangrijke tips en adviezen!

Hoe zet je een steiger op? Belangrijke tips en adviezen!

Opzetten van een steiger is een precisiewerk
Een bouwsteiger opzetten is een precisiewerk en vereist concentratie. Je wilt immers veilig kunnen werken, zonder het risico te lopen op ongevallen en letsel. Veel mensen, zeker particulieren die een rolsteiger gebruiken, weten niet exact hoe deze – volgens bestaande wettelijke veiligheidsregels – moet worden opgezet volgens de regels. Met de instructie hieronder zet je jouw steiger, voordelig een steiger kopen bij Steigerkopen.nl is aan te raden, op de juiste manier neer. Zodat je veilig aan de slag kunt!

Cruciale aandachtspunten bij opbouw van een steiger: de voorbereiding
Voordelig een steiger kopen bij Steigerkopen.nl is één ding, maar hoe zet je zo’n steiger goed en veilig op? Belangrijk is dat er veilige schoenen, handschoenen en werkkleding gedragen wordt. Gebruik bij het werken op grotere hoogten altijd een life-line, zeker vanaf drie meter hoogte. Mocht je van plan zijn spullen via de rolsteiger op te hijsen, maak dan gebruik van een stevig touw. Zorg dat je nooit alleen maar altijd met z’n tweeën een steiger opbouwt en afbreekt. Bij de start is het belangrijk dat je de schoren diagonaal en horizontaal goed sorteert op lengte. Volg bij het opbouwen én afbreken van steigers altijd stap-voor-stap de handleiding van

Regels rond maximale belasting
Bij het gebruik van steigers gelden regels omtrent de maximale belasting. Zo is de maximale gewichtsbelasting van rolsteigers vastgesteld op 250 kilogram, die dan zo gelijkmatig mogelijk over het platform verdeeld moet worden. Steigerplatforms gelden als klasse 3. Realiseer je dat de maximumbelasting per toren 750 kilogram bedraagt. Als hoogste horizontale belasting geldt een gewicht van 30 kilogram.

Regelgeving maximale werkhoogte
Er bestaan ook wettelijke regels over de maximaal toegestane werkhoogte. Een smalle rolsteiger van 75 centimeter mag binnen – dus zonder wind – maximaal 10 meter hoog zijn. Buiten – mét wind – is de maximumhoogte 8 meter. Als de steiger gefixeerd is, bedraagt de uiterste hoogte 14 meter. Een brede rolsteiger van 1.35 meter staat stabieler en mag daarom hoger opgebouwd worden. Binnen is die hoogte 14 meter. Buiten, mét wind, is de maximale hoogte 10 meter. Als een steiger van 1.35 meter breedte is gefixeerd, mag deze 22 meter hoog zijn.

Aandachtspunten bij hoge windkracht
Als het waait, is het verstandig om de steiger goed te verankeren. Bekijk de handleiding voor de exacte regels hierover. Bedraagt de windkracht in Beaufort gemeten meer dan 6, dan mag er uit veiligheidsoverwegingen niet op een steiger gewerkt worden!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details