01:45
03-06-2015

Hilversum | JT Bioscoop

‘Moderne gevel zorgt voor exclusieve uitstraling’
Tot enkele jaren geleden werden de meeste bioscopen gekenmerkt als donkere gebouwen met een verhullende, dichte gevel. Hoe anders is dit beeld nu, als je kijkt naar de nieuwe JT Bioscoop in Hilversum. Met zijn hoge, transparante glazen gevel springt de bioscoop bij menig passant direct in het oog.

“De moderne gevel is één van de vele vooruitstrevende kenmerken van de nieuwe bioscoop, die uitstekend past in de serie hoogstaande bioscopen die JT in Nederland realiseert”, vertelt Johan Andringa, sales manager bij Intal. In samenspraak met hoofdaannemer Van Wijnen heeft Intal voor dit project de aluminium kozijnen en vliesgevels geleverd en gemonteerd. Andringa vertelt: “Omdat het project qua brandwerendheid aan vrij hoge eisen moest voldoen, hebben wij allereerst een apart testtraject opgezet. Vanwege de isolerende en brandwerende eigenschappen is uiteindelijk gekozen voor de hoogwaardige vliesgevel uit onze IT 55 serie.”

Gedegen voorbereiding
Aangezien de bioscoop midden in het centrum ligt, met veel winkelend publiek, was een degelijke voorbereiding een must. “Aan de basis van deze voorbereiding ligt niet alleen een goed montageplan, ook betrouwbare partners zijn een vereiste. Wij werken daarom al jarenlang samen met vaste onderaannemers die zich goed kunnen vinden in onze strakke lean-werkwijze. Ook moet rekening gehouden worden met de te verrichten werkzaamheden en de ruimte die je hebt om alles uit te kunnen voeren. Het is van belang dat de materialen volgens het ‘just-in-time’ principe worden aangeleverd, zodat ze aansluitend in een zeer hoog tempo gemonteerd kunnen worden.”

Projectmatig ontwikkelen
Vanuit de architect lagen er specifieke eisen op tafel voor wat betreft de belijning en de esthetische afwerking van de vliesgevel. Om hieraan tegemoet te komen, heeft Intal, in goed overleg met de opdrachtgever, diverse matrijzen voor projectgerichte profielen ontwikkeld. “Met behulp van 3D-prints engineeren wij de complete aluminium vliesgevel. Samen met de aannemer is bepaald waar de afsteuning van de achterconstructie plaatsvindt en op welke manier.” Ook berekent Intal de juiste diepte van de profielen en is zij verantwoordelijk voor het extruderen, coaten en isoleren van deze profielen. “Het isoleren vindt volledig plaats in onze eigen productiehal”, aldus Andringa.

Optimale uitvoering
Hoewel de gevel normaal gesproken uit puur glas bestaat, was het bij dit project net even anders. De glazen gevels werden namelijk gedeeltelijk langs een dichte wand gemonteerd, waardoor een nauwe samenwerking met hoofdaannemer Van Wijnen nodig was. Ook heeft Intal wat extra isolatiewerkzaamheden uitgevoerd bij de gevel. “Door deze werkzaamheden op een juiste manier te implementeren, zorg je ervoor dat een project optimaal kan worden uitgevoerd.”

Alles onder één dak
Intal heeft het gehele proces, van productie tot aan montage, in eigen hand. Dit biedt volgens Andringa een groot voordeel. “Doordat de productie van het profielsysteem Intal-therm in eigen hand is, zijn wij volledig onafhankelijk. Intal ontwerpt, produceert, levert en plaatst. Kortom: Intal staat voor vrijheid. De lean-methodiek die wij op de bouwplaats hanteren, hebben wij ook doorgevoerd in ons bedrijfsproces. Met een eigen profielsysteem, een flexibele instelling en korte doorlooptijden onderscheiden wij ons van de concurrent en zijn wij in staat onze klanten van alle gemakken te voorzien. Dat is ook waar de klant vandaag de dag om vraagt.”

Tekst: Scripturum, Marjoleine Meppelink     Beeld: Intal BV

Stedenbouw partners