Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Hier wordt een kunststukje verricht’

‘Hier wordt een kunststukje verricht’

Flexibel logistiek bedrijfsgebouw met optimale gebruiksmogelijkheden

In Ridderkerk verrijst het nieuwe logistieke bedrijfsgebouw van R&M Forwarding. Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello is de hoofdaannemer van het project. Het pand wordt gebouwd op bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard, dat volledig is gericht op agro, groenten en fruit.

“De locatie sprak onze opdrachtgever aan”, vertelt Evert Veerman, commercieel projectmanager van Aan de Stegge Twello. “Ze wilde daarnaast kunnen uitbreiden en meteen de kwaliteit van haar huisvesting verbeteren om klanten én de markt nog beter te kunnen bedienen.” In het pand gaat op- en overslag van versproducten plaatsvinden. Daarom komt er een royale, diepe expeditieruimte met zo veel mogelijk docks. Daarachter komen de flexibel in te delen koelunits. Veerman: “Hierin worden verschillende zones aangebracht, waarvan de temperatuur separaat is in te stellen en aan te passen. Bijvoorbeeld de ene dag 4°C voor de opslag van bepaalde producten en de volgende dag 0°C voor andere fruitsoorten. Dat luistert heel nauw.”

Interieur van het logistiek bedrijfsgebouw van R&M Forwarding. 

Flexibel

Niet alleen de koelcellen, maar ook de kantoorruimtes zijn flexibel te gebruiken. R&M Forwarding gaat zich hier uiteraard zelf huisvesten, maar biedt ook klanten aan om zich hier te vestigen. Veerman: “Gaandeweg het ontwikkeltraject kwamen er nieuwe disciplines voor R&M bij. Zo hebben we de expeditiezone alsnog volledig voorzien van een mezzaninevloer, zodat deze ook kan worden gebruikt voor in- en ompakwerk. Omdat er op deze verdieping gewerkt moet worden, moesten we ook rekening houden met extra voorzieningen, ventilatie en een prettig klimaat voor de medewerkers.”

Fase 1 en 2

De bouw van het pand ging in het derde kwartaal van 2021 van start. Rond mei 2022 zal het nagenoeg klaar zijn. Veerman: “Fase 1 staat inmiddels, maar we zijn direct verdergegaan met fase 2: de uitbreiding. De contouren van dit pand staan inmiddels en we zijn bijna wind- en waterdicht.” De toegevoegde waarde van Aan de Stegge Twello in dit project is het doorpakken, de kennis van de sector en het meedenken met de klant. “We proberen de taal van de ondernemers te spreken en kunnen hun wensen doorvertalen naar een ontwerp, de techniek en het Programma van Eisen. We voerden al vaker projecten uit in deze branche en werken vaak samen met bekende bouwpartners. De markt is dus geen onbekend terrein voor ons.”

Intensief voortraject

De samenwerking met de opdrachtgever verliep naar wens. “R&M Forwarding is een geweldig bedrijf. Het is een genoegen om met de mannen van R&M samen te werken”, vindt Veerman. “Dit project kende een zeer intensief voortraject. Partijen zijn zeer flexibel geweest en daardoor lukte het ook om tijdens de bouw het project verder uit te breiden qua oppervlakte, functionaliteit en kwaliteit. Hier wordt in goede harmonie een kunststukje verricht.”

Tegenvallers waren er eigenlijk niet, geeft Veerman aan. “Het enige obstakel dat ik bij dit project kan bedenken, is dat er soms wat problemen waren met de levering van materialen en met de planning. Dat vergt veel creativiteit. Bijvoorbeeld door werkzaamheden die wel kunnen plaatsvinden, naar voren te halen.” 

Bouwinfo

Opdrachtgever
R&M Forwarding

Architect
Architecten_Lab

Hoofdaannemer
Aan de Stegge Twello

Bouwpartners
Van Kempen Koudetechniek, Barth Installatietechniek en Kollen grondwerken

Brandveiligheid
Unica Fire Safety


Projectinfo

Toekomstbestendige koelinstallatie met restwarmtebenutting
Van Kempen Koudetechniek is bij de nieuwbouw van R&M Forwarding verantwoordelijk voor het koelsysteem met restwarmtebenutting.  “Deze installatie functioneert met natuurlijke koudemiddelen en is toekomstbestendig.”

Van Kempen Koudetechniek bestaat dit jaar 75 jaar en is sinds een jaar onderdeel van de Unica-groep, vertelt accountmanager Marcel Denecke. “We onderscheiden ons door onze grote kennis van de techniek en de te conditioneren producten. We leggen de focus op lange partnerships en zijn géén dozenschuivers. Daarnaast hebben we ons eigen automatiseringssysteem, waarmee we de installaties kunnen beheren, ook op afstand.” Na de installatie van het systeem neemt Van Kempen Koudetechniek dus ook het beheer op zich. “Zo kunnen we de bedrijfszekerheid van de installatie garanderen en blijft deze voldoen aan de wettelijke eisen.”

Van Kempen Koudetechniek werkte in het verleden eerder voor R&M en voor dit nieuwbouwproject adviseerde de installateur onder meer over het systeem en de inrichting van de koelcellen. “Uiteindelijk kwamen we zo tot de meest efficiënte oplossing. In dit project maken we gebruik van een systeem met natuurlijke koudemiddelen: een NH3/CO2-cascadesysteem. Deze duurzame oplossing is milieuvriendelijk en toekomstbestendig. Hiermee kunnen de koelcellen worden gekoeld van -1°C tot +12°C. De restwarmte wordt gebruikt voor onder meer het verwarmen van een droogcel. Zo gaat er zo min mogelijk energie verloren. We zijn er trots op dat we deze mooie installatie voor R&M Forwarding mogen realiseren.”

3.000 sprinklerkoppen zorgen voor brandveiligheid in pand R&M
Unica Fire Safety werkt met zo’n tweehonderd medewerkers aan de installatie en het onderhoud van brandveiligheidsoplossingen in gebouwen. Ook voor de nieuwbouw van R&M Forwarding in Ridderkerk werd het bedrijf ingeschakeld.

“Voor dit project maken wij de complete sprinklerinstallatie, de brandmeld- en de ontruimingsinstallatie. We zitten er nu middenin; de eindoplevering staat gepland voor week 24”, aldus projectleider Peter Visser van Unica Fire Safety. “We maken de prefab van de sprinklerinstallatie vooraf op onze bedrijfslocatie in Hoevelaken. De prefab en bijbehorende montagematerialen wordt precies op tijd aangeleverd op de bouw.”

De werkzaamheden lopen voorspoedig, al is het zeker geen doorsnee klus. Visser: “Gewoonlijk bevestigen we de sprinklers bijvoorbeeld aan het dak van een hal. Omdat hier nog koelcellen worden geplaatst, kan dat in dit gedeelte niet. Daarom monteren we eerst op een lagere hoogte een basisinstallatie. Als de koelcellen geplaatst zijn, kunnen we de sprinklers in het plafond afmonteren.”

Het is een enorm project. Om een beeld te geven: in de koelcellen komen duizend sprinklerkoppen. In de hallen en expeditieruimte nog eens zestienhonderd stuks en tot slot nog vierhonderd in de kantoren. Er zijn nu dagelijks zes mensen van Unica Fire Safety werkzaam op de bouwplaats.  Het bedrijf werd vanaf het begin bij het project betrokken. “We werken vaker samen met Van der Stegge Twello en dat bevalt heel goed.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details